EscobarPL Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Witam Mam płytę główną ASUS Z170 PRO GAMING, bios 3805. Chciałem doszlifować ustawienia biosu. Zrobiłem Load Optimized Defaults poustawiałem resztę jak potrzeba pod macOS i po tych zabiegach bios nie wykrywa dysku KINGSTON A2000 SN2000M8/500G na którym jest zainstalowany Windows 10 Home 64bit. Proszę podpowiedzcie co zmienić w biosie żeby dysk był z powrotem widoczny? Próbowałem z innym dyskiem NVMe firmy WD i też go nie wykrywa. Rozpoznaje natomiast bez problemu dysk INTELA model SSDSCKKW180H6, który ma interfejs SATA III. Wcześniej KINGSTON był wykrywany i działał bez problemu. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Zacznij od ustawień UEFI, UEFI-CSM, Legacy. Jeśli masz Legacy, to ustaw UEFI lub na odwrót. Cytuj
EscobarPL Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Dzięki za zainteresowanie, ale zmiany CSM niestety nie pomogły. Próbowałem wszystkich ustawień. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Trzeba być anty talentem. Odepnij inne dyski poza NVMe, zresetuj ponownie bios (clear CMOS lub wyjmij baterię na 25 sekund), wejdź, sprawdź czy wykrywa i ustaw bios tak jak potrzebujesz. Tu masz wszystko: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] strona 2-16 Interesują cię opcje w My Favorites: SATA Configuration On Board Devices Configuration strony 2-30 i 2-31 Interesują cię opcje w Advanced: SATA Configuration strony 2-42 i 2-43 Interesują cię opcje w Boot Menu: Launch CSM Boot Device Control (UEFI and Legacy OPROM) Boot from Storage Devices (Legacy Only) Boot from PCI-E Expansion Devices (Legacy Only) Secure Boot - OS Type (Windows UEFI Mode) Boot Option Priorities Boot Override Jako, że Win 10 może pracować w dowolnej konfiguracji, to musisz przywrócić tak jak miałeś ustawione podczas instalacji systemu. Co nie zmienia faktu, że w biosie musi być wykrywany bez względu na rodzaj pracy. Cytuj
EscobarPL Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 @wiktorynek cieszę się, że chcesz pomóc, ale nie musisz od razu wyzywać mnie od anty talentów. Uwierz mi, że mam sporą wiedzę w tym temacie i z czymś takim wiele razy miałem do czynienia i nie jest to dla mnie pierwszyzna. Wszystko ładnie pokazujesz na podstawie manuala, ale rzeczywistość jest trochę inna. W biosie ver. 3805 nie ma tych wszystkich funkcji w menu które wskazujesz. Więc spokojnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi