Skocz do zawartości

[Laptop ASUS F5SL] Problem z instalacją Windows 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Ostatnio próbowałem zainstalować z MSDNAA Windows 8.1, niestety podczas  bootowania tego windows'a wyskoczył mi komunikat z smutną minka " :(" plus informacja, że system nie może zostać zainstalowany na moim komputerze i rozpoczyna się restart. Problemów instalacyjnych z poprzednikiem Windows 8 nie było, teraz gdy chciałem na nowo, na czysto wrzucić, Windows 8.1 już tego nie mogłem uczynić, czyżby mam za stary sprzęt?

Mój laptop to: ASUS F5SL w wersji z 4 GB RAM.

Dziękuje z góry za życzliwość i chęć pomocy wszystkim, którzy odczytają ten temat.

@Proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu, przypadkowo znalazł się tutaj. Przepraszam.

Opublikowano

Napisz specyfikację sprzętową, bo Asus F5SL jeszcze nic nie mówi. Jeśli to laptop tak jak podejrzewam z C2D i zintegrowaną grafiką, to zapomnij o Win 8.1 - Win 8 to max i na dodatek sterowniki grafiki działające w trybie emulacji czyli niewydajnie. Zalecany system do tego lapka to Win 7.

Opublikowano

Napisz specyfikację sprzętową, bo Asus F5SL jeszcze nic nie mówi. Jeśli to laptop tak jak podejrzewam z C2D i zintegrowaną grafiką, to zapomnij o Win 8.1 - Win 8 to max i na dodatek sterowniki grafiki działające w trybie emulacji czyli niewydajnie. Zalecany system do tego lapka to Win 7.

Procesor Intel Core 2 Duo T5550 1.83 Ghz
4 GB RAM
ATI RADEON HD 3470
250 GB Dysk

Coś więcej potrzeba? No aktualnie pracuje na windows 7 ale z ciekawości jesli się da to jeszcze nie zmieniać na lepszego i Win 8.1 dać no ale jak widać lipton.
Opublikowano

U ciebie jest inny problem - masz dedykowaną kartę graficzną, ale niestety Radeon z serii 3xxx nie obsługuje systemów Win 8.1 - Win 8 to max: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu możesz pełnoprawnie użytkować Win 8 bo są sterowniki do karty graficznej.

Opublikowano

Co wy chcecie :P Na Dellu z sygnaturki Win 8 latał jak wsciekły i z grafiką nie było problemów mimo sterownika w trybie zgodności.

Sterownik w trybie zgodności z Win 7 ci nic nie da - MS zamontował w Win 8 bypass dla zintegrowanych grafik Intela z serii 4xxx: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - odnośnik nr 3: "Microsoft Windows 8 drivers for the Mobile Intel® 4 Series Express Chipset Family support legacy Windows Display Driver Model* (WDDM) 1.1 and are included in the Windows 8 installation build. Drivers for these platforms are not available on the Intel Web site, or on Microsoft Windows Update*."

P.S. Dla ciebie może latał jak wściekły, dla innych to muł i katastrofa.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Jak by co pisz :D zamykamy

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zraportować ten post. Używając opcij "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie