Skocz do zawartości

Odłączający się port USB, dziwne zachowanie laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam laptopa Asus N550JK, początkowy problem polegał na tym, że komputer sam się wybudzał. Cyklicznie co 15 minut wchodził w stan uśpienia i po 15 minutach wybudzał się i tak w kółko. Szukając po rejestrach itd. przyczyną wybudzenia był "power button". Przycisk nie mógł być uszkodzony, ponieważ sam by się włączał gdy jest całkowicie zamknięty a tak się nie działo, jedynie podczas uśpienia. Po wielu próbach grzebania w oprogramowaniu itd problem ustąpił, choć Windows 8.1 i tak nie zawsze słucha się oprogramowania P4G czyli zarządzania energią, usypia się kiedy chce itd. Zauważyłem również, że komputer od czasu do czasu odłącza port usb a konkretnie myszkę czy pendriva. Czyli jest dźwięk odłączenia czegoś z portu usb a następnie od razu jakbym wpiął urządzenie pod usb. Co może być powodem? Raz zdarzyło się, że po włączeniu laptopa i otwarciu przeglądarki pojawił się czarny ekran, dopiero po wyłączeniu ekranu przyciskiem Fn+F8 i załączeniu pojawił się obraz. Wirusów brak, obecny antywirus to BitDefender Free. Nie wiem czy to jakieś poprawki, czy ten system kiepsko komunikuje się z laptopem? Może ktoś spoktał się z podobnymi usterkami? Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem co do portów, ale aplikacja Instant On powodowala problemy.
Lepiej ją odinstalować. Doradzali to na  infolini serwisu Asusa. W sumie te programy Asusa są niepotrzebne. I tylko spowajniają działanie systemu.
ATKACPI driver, ASUS InstantKey Utility, ASUS Smart Gesture wystarczą.
Do Twojego modelu jest nowa wersja biosu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

BIOS 207  2014/09/03
Fixed bug that Panel brightness do not change during brightest stage 1 to 2.

ASUS USB Charger Plus też pewnie nie Używasz, może on ma jakiś związek z portami usb?

Opublikowano

Swego czasu kumpel uwalił laptopa aktualizując bios. Okazało sie że nie tylko on.

Przyczyna tkwiła w tym że bios aktualizowało się tylko z pędraka. Asus o tym nie wspomniał.

Jeżeli wszystko zrobi prawidłowo, pobierze, rozpakuje, Wgra na pędraka to chwila roboty i żadne ryzyko.

Nie wiem jak jest w tym modelu ale żeby wejść do biosu na Windows 8.1 można tylko przez Windowsa, żadne klawisze nie działają. I to nie jest błąd, tak ma być.

Na pasku Ustawienia/zmień ustawienia komputera/Aktualizacje i odzyskiwanie//odzyskiwanie/Uruchamianie zaawansowane - kliknąć. Po restarcie kafelek Rozwiąż problemy/ Ustawienia oprogramowania UEFI

ASUS - Aktualizacja biosu przy pomocy programu EZFLASH:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Masz racje, pamiętam, że jak raz przestawiłem suwak aplikacji Instant On na Long Stand By, zresetowałem komputer i od tamtej pory przestało się tak robić. Ma to związek z jakąś głęboką hibernacją systemu. Co co biosu widze, że poprawia jakąś jasność panelu, może nie będę z tym na razie ryzykował. Aplikacje o których piszesz usunę i zobaczymy.

ps chociaż to panel brightness może dotyczyć właśnie podświetlenia matrycy czyli ten problem, który u mnie czasem się pojawiał? Aplikację Usb charger już dość dawno usunąłem, ale mimo to te porty tak dziwnie szaleją i nie mam pojęcia dlaczego.

Opublikowano

Jak Masz na lapie ASUS Live Update Utility to bios powinien być aktualny, bo funkcja tego programu to automatyczna aktualizacja sterów/biosu
Może Odinstaluj też, jak nie Używasz ASUS Splendid Video. U mnie ten program chwilę po starcie ściemniał ekran.
Tutaj jest lista z tego co jest praktycznie niepotrzebne: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Tutaj co do czego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Żeby zobaczyć jaką Masz wersję biosu Wpisz w uruchom: dxdiag lub w Wiersz polecenia ( Cmd) systeminfo

7122364Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

Asusa Live Update też wyłączyłem, kombinowałem na wszystkie sposoby żeby znaleźć przyczynę tych samoistnych wybudzeń, także dość ogołociłem laptopa z tych różnych śmieciowych programów asusowskich. Mój bios po sprawdzeniu to 204 a więc uaktualnienie by się przydało. Usunę splendid'a i zobaczymy, w sumie zdarza się to dość rzadko. Co do tego biosu lekko się obawiam, aby nic nie padło podczas flashu, może na razie poczekam trochę, lub zainstaluje z powrotem Asusa LU i wtedy on sam to zaktualizuje? Dzięki wielkie za pomoc slawektor :)