Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam problem dotyczace win 8.1 pro. Niedawno dokupiłem dysk SSD i przeniosłem na niego system, ze zwykłego talerzowego dysku. W teori komputer powinien szybciej sie właczac, lecz nie u mnie. Komputer Wlacza się nawet troche dłuzej (Potem dziala bez zarzutu), co ciekawe moj tata kupił sobie identyczny dysk i jego komputer ''Wstaje'' w niesala minute (win7).  Prosze o wyrozumiałosc oraz ewentualną pomoc, o ile to mozliwe.

Opublikowano

W niecałą minutę Win 7 to szybko?  :L Za normalny wynik na SSD rozruch Win 7 należy uznać 15 sekund, a na czystym i dostosowanym ludzie uzyskują tu nawet 6 sekund. :eek: Zrób czystą instalację systemu na SSD. Sprawdź ustawienia biosu i systemu szczególnie pod kątem SSD.

Opublikowano

Dokładnie i mnie zdziwił ten wynik on jest no koszmarny jest no . Ja sie w 7 sekund wyrabiałem bez przesadnej optymalizacji systemu :D przy w7 oczywiście :D 8 i pozniejszy nieco wolniej z braku wsparcia i startował w 10 sekund . W pełni popieram kolegę , czas na czystą świeżą instalację

Opublikowano

Ja mam 8.1 mod by Rafał dysk SSD i przed instalacją sterowników AMD system ładował się 30 - 40 sekund , po instalacji starowników ładuje się  około 180sek  wygląda to tak że na ekranie jest logo windowsa te kwadraciki i kółeczko ładowania robi ponad 10 pełnych obrotów potem niebieski ekran logowania  3-4 obroty i dopiero widze pulpit

Opublikowano

Jakiego bym pięknego strzelił formata uuuuuuuu i dawno zapomniał o wolnym uruchamianiu systemu :D nie ma co tracić tyle czasu skoro instalacja to jakieś 5 minut , reszta sterowników ustawień i po godzince kompik wstaje aż miło .

Opublikowano

@markopa111 - czas ładowania na SSD jeszcze niewiele mówi jeśli nie podasz pozostałych parametrów sprzętu, ale i tak wydaje mi się wyjątkowo długo. Czysty(w pełni zaktualizowany i z dodatkami) Win 7, Win 8/8.1 zaraz po instalacji bez sterowników i bez optymalizacji systemu nie powinien się ładować absolutnie dłużej jak 10-15 sekund. Biorę tu pod uwagę nie najwyższych lotów procesor mobilny Core i3.

P.S. Finalny system ze sterownikami i programami musi się uruchamiać maksymalnie do 25 sekund co i tak jest wynikiem złym, bo tyle idzie już osiągnąć na HDD.

Opublikowano

łaptop blabla bla

procesor core i7 3630MQ pod ivy bridge

GPU AMD HD 8970M

16GB pamięci

system na dysku SSD Intela 120 GB

wersja moda pobrana z tego linku  

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

system sprawuje się stabilnie nie zauważyłem błędów poza WU jedynie problem z ładowaniem się systemu ,zdecydowałem się na moda bo poprzednia czysta wersja win 8.1 zawieszała się włąsnie podczas ładowania systemu czarny ekran z kwadraciakami musiałem wyłączyć i włączyć ponownie laptopa żeby odpalił system, obstawiam ,że to może być wina SSD, ,natomiast jak jest tylko czysta instalaka system  ładuje się szybko, po instalacji sterów od AMD zwalnia do 48 sek ostatni pomiar

Opublikowano

Maszyna mocna, więc tym bardziej nie powinno być tych problemów z wolnym rozruchem, a tym bardziej z tym zawieszaniem podczas rozruchu czystego systemu. Gdzieś masz błąd:

- ustawienia biosu

- ustawienia systemu

- sterowniki

Wadę sprzętu póki co bym wykluczył. Czy masz tam drugi dysk w laptopie(HDD)? - jeśli tak wyjmij go na czas instalacji systemu na SSD. 

P.S. Po co na tak silnej maszynie instalować jakiegokolwiek moda nawet najlepszego? Dla wyglądu czy dodatkowych opcji? - to można samemu zmienić na działającym systemie. Ten laptop z palcem w d...e poradzi sobie z każdym systemem. Oczywiście jeśli upierasz się przy modzie to może tak być tylko najpierw należałoby przetestować w szczególności wszystkie sterowniki i ustawienia na czystym systemie. Nie chcę już tu przypominać o prawidłowym pobraniu i instalacji systemu.

Opublikowano

moda zapodałem bo już wkurzało mnie to włączanie i wyłączanie laptopa żeby uruchomić system ,mam już czyściocha przygotowanego do instalacji pobrany z tego linku poniżej

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

z aktywacją nie mam problemów.

Tak mam drugi dysk HDD i wyjme go na czas instalacji systemu , może to wina sterownika ekranu firmy intel HD 4000 może spróbować starszą wersje tych strowników  , ostatnio instalowałem wersje z numerkiem Win64_153322

sam nie wiem będe próbował aż do skutku.

Edit:

zmiana na starsze sterowniki nic nie daje ,ładowanie systemu  przyspiesza , po odinstalowaniu Sterowników do karty AMD po ponownej instalacji dalej system ładuje się 50sek,

Opublikowano

A instalowałeś te do AMD?: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ocziwiście zaczynasz od sterowników chipsetu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - zip

potem SATA/AHCI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tu pobierz exe x64

teraz integra: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - znowu zip

teraz instalujesz te do karty dedykowanej AMD.

Oczywiście wszystkie podane linki są do najnowszych sterowników do Win 8.1

Pamietaj że pozostałe sterowniki muszą być również do Win 8.1, bo od Win 8 często nie pasują.

Opublikowano

Zrobilem co radziliscie oprucz ponownej instalacji win. ( 4 miesiance temu instalowalem go od zera ) stery zaktualiwowalem, system tez ma najnowsze aktualizacje. Czy wplyw na dlugosc wlaczania sie moze posiadac nisza klasa dysku? Kompa mam mocnego ( proc: AMD 4 rdzeniowy 2,41; ram 4g)

Witam,

Posiadam problem dotyczace win 8.1 pro. Niedawno dokupiłem dysk SSD i przeniosłem na niego system, ze zwykłego talerzowego dysku. W teori komputer powinien szybciej sie właczac, lecz nie u mnie. Komputer Wlacza się nawet troche dłuzej (Potem dziala bez zarzutu), co ciekawe moj tata kupił sobie identyczny dysk i jego komputer ''Wstaje'' w niesala minute (win7). Prosze o wyrozumiałosc oraz ewentualną pomoc, o ile to mozliwe.

Uscislijmy, nie umialem dokladnie okreslic ile wsaje win7 ale sprawdzilem i 22s, nie to co moj komputer na tym samym dysku
Opublikowano

Czas systemu można na wiele sposobów sprawdzić , nawet jakieś tam narzędzie do tego jest .Ale w prosty sposób można to sprawdzić szybko po uruchomieniu systemu wywołać menadżer zadań tam jest podany czas pracy systemu (najprosciej ppm na pasku zadań i wybrać z tabelki ). Dla ssd jak zobaczysz 10 sekund to jest dobrze . Oczywiście im wiecej naładowanych programów w autostarcie tym wolniej system wystartuje , Dysk hdd przecietny powinien czas być około 20 /25 sekund . Ja tu podałem czasy jakie zaobserwowałem u siebie na kompie i na starszym z prockiem e6750 i na nowszym z i5 . To sie wiele nie różniło .