Skocz do zawartości

Domowa siec z monitoringiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Chce zrobić w domu nową sieć... obecnie wszystko działa na wifi i internecie z orange do 10Mb. W przyszłym miesiącu mają podłączyć mi światłowód od lokalnego dostawcy (Giga-com) 100/10 + telefon. Wiem, że na elektrodzie jest na ten temat pełno tematów ale myślałem, że z tego forum kilka osób ma także o tym pojęcie.

"Narysowałem" w paint jak mniej więcej miało by to wyglądać (moja wizja), ale proszę o rady czy dobrze myślę, albo całkiem inaczej to połączyć.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Obecnie potrzebuję pomocy przy wyborze Routera i switcha... Monitoring to jest temat tak bym powiedział na za 2 miesiące, ale urządzenia już mogę zamówić :)

Router - myślałem o FRITZ!Box 7430

Switch - tu się zaczynają schody.. czytając opinie to polecają NETGEAR za dożywotnią gwarancję, tylko jaki model?? 

Router nr 2, mam starego TP-Linka- więc nie potrzebuję

Wzmacniacz sygnału - jakiś ASUS obecnie podłączony na parterze i wzmacni Wifi - chce go połączyć po kablu i dać w inne miejsce aby tam rozsyłał sygnał

Serwer NAS - chcę do użyć do monitoringu - myślałem o QNAP TS-351 według morele.net posiada w standardzie 8 bezpłatnych kanałów na Kamery IP, chce go użyć też żeby "magazynować"  trochę danych, czy lepiej zainwestować w rejestrator do kamer i jakiś przenośny dysk podłączyć do routera po USB

Kamery IP - Hikvision DS-2CD1041-I(6mm) 

Z góry Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam :)