Skocz do zawartości

W10 - kontrola nad systemem, odblokowane funkcje, "odblokowany"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam moda W10 dla normalnych użytkowników, jak kiedyś XP :)  system nad którym to user miał kontrolę a nie jak konsola Xbox do internetu jakim W10 jest teraz. Ogólnie taki gdzie wcześniej te utrudniacze zostały już zrobione, jak właśnie usunięcie podpisu sterowników w gpedit.msc, i takie proste jak aktualizacje, UAC i inne . 
Dokładnie to W10 z wyłączonymi wszelkimi kontrolami takimi jak blokady oparte na podpisy sterowników, programów,  blokady usuwania plików czyli user TrustedInstaller usunięty albo zdegradowany, wymuszane restart i aktualizacje itd itp te wszystkie funkcje gdzie MS przywłaszczył sobie władzę nad naszymi komputerami i tak ukrył opcje że trzeba godzinami grzebać w gpedit.msc, regedit żeby odzyskać kontrolę. 
Jednocześnie system nie okrojony ze standardowych funkcji, bo  okrojenie czasem może po miesiącach skutkować problemami. 
Jednocześnie  powiem że mam org W10 jednak przy tym jak MS odbiera kontrolę po kawałeczku nie jest dla mnie istotne, zapłaciłem i leży w szufladzie. a używać chce moda bo nie chce marnować godzin życia na walkę z ich poblokowanym systemem. 

Teraz dodatkowo usuwają control panel , szczyt ich polityki odbierania władzy i robienie xbox z PC. 

Jako poparcie podam że w W XP ustawienie balansu było dostępne od razu z jednego klika w tray'u, w W10  - PPM głośnik / otwórz mikser / LPM 'urządzenie' / we 'Właściwości' LPM 'poziomy' / 'balans' i już po godzinie klikania możesz //ustawić prawy/lewy .
Linux odpala tyle samo czasu stracę na nauką i szukanie ustawień i klepanie w konsoli jak w W10 na obejście blokad 

Opublikowano

Są takie mody na forum. Nie oczekuj rozwiązania na tacy tylko rzuć okiem sam. Na forum są działy z modami, każdy z nich jest przez autora opisany w pierwszym poście. Nic tylko czytać i wybierać...

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dzięki za odpowiedź, szkoda że nie odesłałeś do wujka gogla typowa odp wielce pomocnych forumowiczów. :)

wiem i czytałem, nie tylko tu są mody W10 , poza tym nie zawsze wszystko jest opisane, nie zawsze chodzi idealnie, wątek z modami mają po kilkanaście stron

chce się podzielić doświadczeniem a raczej oczekuje że ktoś się podzieli , nie masz nic do dodania to nie odpisuj, proste. 

żeby moda windy przetestować to nie to samo co przetestować program do np. nagrywania pulpitu.

oczywiście można nie pisać nic, no bo przecież forum nie po to jest .

jednak zauważ że podobnych pytań o moda na stary pc itp jest sporo  w tym forum. 

i nie bierz mnie za jakiegoś leniwego młokosa, bo mam 46 l i pamiętam mody xp ,  i 95 jeszcze starsze , grzebanie w rejestrze, itd 

to nie lenistwo tylko nie wywarzanie otwartych drzwi . 

avix213 lubi to
Opublikowano
22 minuty temu, Marco12 napisał:

dzięki za odpowiedź, szkoda że nie odesłałeś do wujka gogla typowa odp wielce pomocnych forumowiczów. :)

wiem i czytałem, nie tylko tu są mody W10 , poza tym nie zawsze wszystko jest opisane, nie zawsze chodzi idealnie, wątek z modami mają po kilkanaście stron

chce się podzielić doświadczeniem a raczej oczekuje że ktoś się podzieli , nie masz nic do dodania to nie odpisuj, proste. 

Nie spinaj sie tak bo ci żyłka strzeli :L

Nawet nie podałeś jaki masz sprzęt.

Po coś jest te kilkanaście stron.

Jak by tak każdemu dawać wszystko na tacy to by na forum był burdel.

Opublikowano

widzę że następna bardzo pomocna osoba, dziękuje za pomoc

napisałem : "system nie okrojony ze standardowych funkcji,"  więc możesz się domyśleć że nie Atom, nie wiem po co to puste pytanie o hardware, to nie mod Androida. 
drodzy wasze odpowiedzi pasują też do wszystkich tych zaznaczonych na foto , pytań na forum 
co się nagle tak spinacie jakbym spytał gdzie jest klawisz windows ?

człowiek szuka pomocy , zada pytanie i zawsze znajdzie się dziesięciu, którzy walą wujek google, a to było, a poszukaj, a sramto, a ty leniu śmierdzący weź poszukaj sam , ...
co was boli ?

ciężko pomóc ? to nie pisz nic, może kto inny szukał podobnego, po cholerę śmiecisz tymi swoimi pretensjami i atakami ? nudzicie się ? 
nigdy nie zrozumiem takich ludzi ? nie chcą pomóc a walą hejtem i syczą , niby szkoda im czasu na odpowiedź na w/g nich oczywistą rzecz ale żeby hejcić to już mają czas 
człowieku nie chcesz nie pisz, nia ma przymusu. 

wbrew pozorom pytanie nie jest proste, bo większość modów ma b.wiele zmian

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

avix213 lubi to
Opublikowano
5 minut temu, Marco12 napisał:

widzę że następna bardzo pomocna osoba, dziękuje za pomoc

napisałem : "system nie okrojony ze standardowych funkcji,"  więc możesz się domyśleć że nie Atom, nie wiem po co to puste pytanie o hardware, to nie mod Androida. 
drodzy wasze odpowiedzi pasują też do wszystkich tych zaznaczonych na foto , pytań na forum 
co się nagle tak spinacie jakbym spytał gdzie jest klawisz windows ?

człowiek szuka pomocy , zada pytanie i zawsze znajdzie się dziesięciu, którzy walą wujek google, a to było, a poszukaj, a sramto, a ty leniu śmierdzący weź poszukaj sam , ...
co was boli ?

ciężko pomóc ? to nie pisz nic, może kto inny szukał podobnego, po cholerę śmiecisz tymi swoimi pretensjami i atakami ? nudzicie się ? 
nigdy nie zrozumiem takich ludzi ? nie chcą pomóc a walą hejtem i syczą , niby szkoda im czasu na odpowiedź na w/g nich oczywistą rzecz ale żeby hejcić to już mają czas 
człowieku nie chcesz nie pisz, nia ma przymusu. 

wbrew pozorom pytanie nie jest proste, bo większość modów ma b.wiele zmian

Na forum jestem ponad 6 lat, przez ten czas takich jak ty przewinęło się setki jak nie tysiące. Więc póki co to ty sie spinasz.

Nie na każdy sprzęt win 10 sie nadaje.

Skoro chcesz system nieokrojony ze standardowych funkcji to zainstaluj czyściocha i samemu zoptymalizuj. Poradników masz od groma na forum :)

Opublikowano

@Marco12 - myślisz, że inni użytkownicy forum znają na pamięć opisy wszystkich modów i polecą Ci ten jedyny, który spełni wszystkie Twoje wymagania? Aby poprawnie wykonać takie zadanie musielibyśmy (a przynajmniej ja) ponownie przeczytać wszystkie opisy i wybrać najbardziej odpowiedni - równie dobrze możesz sam to zrobić.

Ze swojej strony mogę tylko zasugerować zainstalowanie pełnej wersji systemu i programem NTLite lub skryptami np. Debotnet usunięcie zbędnych komponentów oraz ustawienie systemu pod swoje wymagania.

Opublikowano

no tak masz rację, tak jak pisałem ciężko o takiego moda, i domyślałem się że nie będzie takiego, dlatego zadałem pytanie. większość modów ma też pousuwane sporo "śmieci", które za jakiś czas mogą się okazać potrzebne.  kilka razy miałem różne mody, i czasem dopiero wychodzi po czasie jakiś problem, kiedy już poustawiasz pod siebie, poinstlujesz wszystko, backup partycji zrobisz. A po 3 m-cach okazuje się że coś nie działa bo w mod coś haczy i wszystko od nowa. Kiedyś to mi nie przeszkadzało ale teraz system używam po klika lat, i mam jeden do wszystkiego, a sporo czasu zajmuje doinstalowanie reszty więc dlatego ostrożnie wybieram moda.  
Tak naprawdę to nawet  nie wiem czy da się zdegradować TrustedInstaller globalnie i przejąć kontrolę nad plikami raz na zawsze,  tzn bez żmudnego wyklikania za każdym razem do każdego folderu. 

Opublikowano
1 hour ago, M4T said:

...

Skoro chcesz system nieokrojony ze standardowych funkcji to zainstaluj czyściocha i samemu zoptymalizuj. Poradników masz od groma na forum :)

dzięki, i to jest konkret,  że nie ma takiego moda który by pousuwał te ograniczenia. Bo nie wiadomo czy jest w ogóle taka możliwość, co innego usunąć xbox i inny adware, a co innego usunąć TrustedInstaller, ograniczenia NTFS , DRM, czy blokady zaszyte w gp.
Teraz może rozumiesz że moje pytanie nie jest bezzasadne typu "mod na słaby sprzęt"  bo jest Nikka i inne lajty ,
i to nie jest pytanie jakie widziałeś tysiące razy bo nie pokażesz mi ani jednego pytania o taki właśnie system - czyli takiego samego , jednak rozumie Twoją irytacje, a zrozum moją bo to nie jest standardowe pytanie. 

Modów lajtów, "bez syfu" lub z dodatkami jest pełno, a ja pytam o mod FREE, w myśl 

Opublikowano

akurat defender mi nie przeszkadza jest pożyteczny.  szpiegowanie nie szkodzi mi moim zdaniem i mi nie przeszkadza. Ale chcę być jedynym dysponentem swojego sprzętu i plików na nim.

Chyba aż tak dużych wymagań nie mam  (może są nietypowe ale jak cofniemy się do XP (fat)  to to było normalnością) ,

chciałbym po prostu móc zainstalować (po ostrzeżeniach) każdy sterownik który chce i każdy program, oraz usunąć każdy plik na  każdym dysku w swoim komputerza. 

I nie musieć przy tym godzinami klikać żeby sobie przyznać prawa, skoro jestem adminem,

dla oponentów pracy stałej na koncie admina itp, powiem że mam na tyle świadomości że od 97 nie miałem wirusa na komputerze, obecnie nie używam nic poza tym co oferuje MS (FW AV) nie boję się takich zagrożeń ale tracę olbrzymie ilości czasu aby wydrzeć microsoftowi kontrolę nad własnym komputerem. 
Myślę że to kwestia czasu, mocniejszego odbierania praw userom przez MS, i większej  uciążliwości jak powstaną taki kompilacje. 

Co do poradników itp, to poradnika globalnie usuwającego zabezpieczenia NTFS, i oddającego władzę nad plikami użytkownikowi nie widziałem, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeśli znasz takowy to proszę, będę bardzo wdzięczny za namiary, sporo szukałem i żeby to ustawić globalnie nie znalazłem. Wystarczyłoby abym był właścicielem każdego pliku w swoim kompie domyślnie, a nie musieć za każdym razem odbierać te prawa trustedInstaller. 

Jeśli ktoś może polecić poradniki o których tu wspomniane było to proszę podać na tacy ;)   ( wystarczy też link, bo mat takich są tony - niepełnych, dublujących się itp  ale przyznającego takie prawa o których pisze wyżej nie znalazłem) 
Jako że jest to jeden z pierwszych moich postów na tym forum to dziękuje Wszystkim za podjęcie tematu, serdecznie pozdrawiam cała społeczność WinClub,  oczywiście takie same serdeczne pozdro dla M4T i martini  :)

Opublikowano

Jeśli ci coś pomoże - to NSudo - poczytaj - jeśli nie to ten temat powinien byc zamknięty - ALBO PRZENIESIONY DO  HYDEPARK !

Takich systemów jakie chce autor np usunięty   TrustedInstaller - PO PROSTU NIEMA ! I się nie da !

I jeszcz raz - zamknąć ten temat by wielu innych  nie rozwijało go.

11 postów w temacie który nie ma sensu.

Autorze - szukałes gdziekolwiek na ten temat? - i jakie wyniki?

Opublikowano

te 2 skrypty ci wszystko zrobią 

tym możesz sobie pousuwać niektóre rzeczy  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu masz różne tweaki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tym możesz zmienić wygląd explorera na ten z windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu menu z windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tutaj aero [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tym możesz odblokować obce style [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

jeszcze możesz pogrzebać w usługach i wyłączyć niepotrzebne rzeczy nie ma co szukać modów większość to nic więcej niż te skrypty i programy 

a jak koniecznie chcesz moda 10 to sobie sprawdź te od sromotnika albo mr. t przynajmniej trzymają jakiś poziom i nie są podrótowane w 10 minut nt litem albo dismem 

nudzija lubi to
Opublikowano
20 hours ago, C9S said:

te 2 skrypty ci wszystko zrobią 

tym możesz sobie pousuwać niektóre rzeczy  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu masz różne tweaki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tym możesz zmienić wygląd explorera na ten z windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tu menu z windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tutaj aero [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tym możesz odblokować obce style [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

jeszcze możesz pogrzebać w usługach i wyłączyć niepotrzebne rzeczy nie ma co szukać modów większość to nic więcej niż te skrypty i programy 

a jak koniecznie chcesz moda 10 to sobie sprawdź te od sromotnika albo mr. t przynajmniej trzymają jakiś poziom i nie są podrótowane w 10 minut nt litem albo dismem 

Program wydaje się b.ciekawy, a polecone mody już przeglądałem ale przyjrzę się jeszcze raz. Fajnie że poleciłeś sporo wartościowych materiałów

21 hours ago, zbigniew59 said:

...

I jeszcz raz - zamknąć ten temat by wielu innych głupków nie rozwijało go.

11 postów w temacie który nie ma sensu.

Autorze - szukałes gdziekolwiek na ten temat? - i jakie wyniki?

unikam rozmowy z osobami nie kulturalnymi, wyzywanie ludzi od głupków uważam za brak elementarnej kultury. 

Opublikowano

oczywiście zdaję sobie sprawę że wszytko można skryptami i tweakami, i toną innych programów osiągnąć. 
Więc dla czego bezczelnie ośmieliłem się zadać pytanie na forum, które przecież nie jest od takich pytań ?
pokorni i uniżenie przepraszam, klęcząc już na grochu, za swoją pychę lenistwo i chamstwo, 

chciałem zaoszczędzić godzin klikania, instalowania tweaków i dostosowania systemu i dlatego ,cham ze mnie straszy, zadałem to pytanie, ale przepraszam jeszcze raz , bo pomyliłem forum . 
ostatnio pytam znajomego, starego wygi z giełdy komputerowej w warszawie, jakie fora odwiedza? mówi że żadne, bo gówniarze i hejt. 

Opublikowano

Przepraszam - poprawiłem. Ale takich rzeczy jakich wymagasz np usunięcie trusted instaler po prostu jest nie możliwe. To coś co ma władzę nad całym systemem.

Największą możliwość pokonania zabezpieczeń daje NSudo - daje możliwości robienia co się chce z plikami które tylko trusted instaler ma możliwość zmienić.

Nie trzeba bawić się w skomplikowane przejmowanie na własność. Poczytaj - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Może będziesz musiał założyć konto ale warto - jest tam wiele ciekawych rzeczy.

I nie spinaj się tak - niektórych rzeczy po prostu nie da się zrobić.

A takie stare wygi co robią na giełdach wcale nie są wielkimi specjalistami w dziedzinie software, ich raczej interesuje zarobek i wciskanie kitu aby zarobić.

Może nie wszyscy.

Opublikowano
W dniu 2.04.2020 o 21:16, Marco12 napisał:

żeby moda windy przetestować to nie to samo co przetestować program do np. nagrywania pulpitu.

oczywiście można nie pisać nic, no bo przecież forum nie po to jest .

jednak zauważ że podobnych pytań o moda na stary pc itp jest sporo  w tym forum. 

i nie bierz mnie za jakiegoś leniwego młokosa, bo mam 46 l i pamiętam mody xp ,  i 95 jeszcze starsze , grzebanie w rejestrze, itd 

to nie lenistwo tylko nie wywarzanie otwartych drzwi . 

Wyjeżdżasz   z pretensjami   jak by wszyscy  tylko nie MS był  winny za tą winzgrozę  10 .

Wymagania masz takie  że cho ,cho  i z pretensjami   że " garbaty ma garba " !

Piszesz  że masz 46 lat  a  tłuczesz  jak potłuczony  przedszkolak , niby  to jesteś " oblatany "  w temacie a ja widzę że dopiero  żłobek skończyłeś  to ja ci się pochwalę że jak  ja  " mieszałem w systemach  i ty może dopiero w pieluchy zaczynałeś walić.

Mając  46 lat i zaczynając od win 95 , xp itd  nawet  w wieku 20 lat  to przez 26 lat  mogłeś  nauczyć się , posiąść  taką wiedzę że  byś sobie sam  system przerabiał na tyle na ile się da go przerobić bo nie wszystko idzie w nim wywalić ,powycinać itd.  bo ma  współdzielone  ze sobą funkcje  i można więcej szkody narobić niż pożytku.

Chcesz mieć  system  pod siebie to go sam sobie przerabiaj  jak ci tu mody nie odpowiadają a wówczas satysfakcja  albo porażka  będzie tylko twoja.

41 minut temu, Marco12 napisał:

oczywiście zdaję sobie sprawę że wszytko można skryptami i tweakami, i toną innych programów osiągnąć. 

Nie  nie wszystko  można skryptami zrobić  trzeba i to w większości  samemu  " grzebać  " , przepisywać , dopisywać , przerabiać sterowniki itd......

Więc dla czego bezczelnie ośmieliłem się zadać pytanie na forum, które przecież nie jest od takich pytań ?

Mogłeś i bez bezczelności  takie pytanie zadać  ,ale trochę w innej formie  a najpierw  poczytać  co piszą na forum  i co już było z milion razy omawiane co nie znaczy że  zawsze coś nowego się urodzi.

21 godzin temu, Marco12 napisał:

akurat defender mi nie przeszkadza jest pożyteczny.  szpiegowanie nie szkodzi mi moim zdaniem i mi nie przeszkadza. Ale chcę być jedynym dysponentem swojego sprzętu i plików na nim.

:laie_67:  no  ja p.............e  chcesz być jedynym dysponentem  a  na największe   G.........o  się godzisz !?  jakie ty masz pojęcie  o tym ?  - żłobek  to mało  powiedziane  i ty chcesz  modyfikować systemy !?  , co najwyżej  menu start możesz pozamieniać.

Dziwisz się że potem   ludzie ci tak odpowiadają bo mają już  po dziurki w nosie  pięćsetny , tysięczny  raz odpowiadać to samo  pisać na każdym wątku  poradniki , wyjaśniać  a i tak to  nikłe skutki przynosi jak  pytający nie " liźnie " chociaż  odrobinę wiedzy  mu potrzebnej w temacie.

pokorni i uniżenie przepraszam, klęcząc już na grochu, za swoją pychę lenistwo i chamstwo, 

chciałem zaoszczędzić godzin klikania, instalowania tweaków i dostosowania systemu 

No i widzę że w końcu  się zreflektowałeś .

Czy ty myślisz że  modyfikacja  tej winzgrozy 10  , przerobienie jej  w taki sposób  żeby  w miarę wszystkich zadowalało  jest  takie proste jak pstryknięciem  palcami .

Wiesz ile trzeba  się napocić  z tym G..........m  żeby  to miało " ręce i nogi "  i nie było dziurawe jak ser szwajcarski , nie waliło błędem za błędem  itd....   spróbuj  sam  to wówczas to docenisz.

Wszystkie  mody  jakie tu są  nigdy nie były i nie będą  idealne dla wszystkich  zawsze trzeba jeszcze samemu  je " dostroić "   do swoich potrzeb.

Tak więc  do roboty  i do  pogłębienia wiedzy  a  nie  od pretensji  do całego świata.

Opublikowano
11 hours ago, woj_ani217 said:

..... jak by wszyscy  tylko nie MS był  winny za tą winzgrozę  10 .

.......

Nie  nie wszystko  można skryptami zrobić  trzeba i to w większości  samemu  " grzebać  " , przepisywać , dopisywać , przerabiać sterowniki itd......

.........

Czy ty myślisz że  modyfikacja  tej winzgrozy 10  , przerobienie jej  w taki sposób  żeby  w miarę wszystkich zadowalało  jest  takie proste jak pstryknięciem  palcami .

Wiesz ile trzeba  się napocić  z tym G..........m  żeby  to miało " ręce i nogi "  i nie było dziurawe jak ser szwajcarski , nie waliło błędem za błędem  itd....   spróbuj  sam  to wówczas to docenisz.

personalne  usunąłem, nie polemizuje z tym jak ktoś mnie ocenia lub atakuje itd to do niczego nie prowadzi. ale tam gdzie w temacie to się w 100% zgadzam, 

to są spore wymagania (powrót do wolności XP)  i super ująłeś  winzgroza  10  :)    i faktycznie żeby to  usunąć to sporo dni trzeba przepracować (o ile się da) , stąd właśnie moje pytanie o moda, po prostu szukam rozwiązania, i to aż tak dziwi i oburza?  przecież jak coś kodujesz też szukasz gotowych bibliotek, skryptów itd zamiast klepać od zera, więc odsyłanie mnie żeby se sam zrobił, to tak jakbym spytał o pakera na serwer a ktoś by i powiedział to se napisz sam.

12 hours ago, zbigniew59 said:

np usunięcie trusted instaler po prostu jest nie możliwe. To coś co ma władzę nad całym systemem.

......
- niektórych rzeczy po prostu nie da się zrobić.

dzięki za namiary na NSudo , zaraz sprawdzę, mam tam konto , mnie właśnie wystarczyłaby władza nad plikami. I dobrze to ująłeś że niektórych rzeczy nie da się zrobić, wiem o tym i to jest dowód na to że szukałem i pytanie nie jest nie na miejscu. Szukałem wielokrotnie, wiele razy straciłem godziny żeby znaleźć i zrobić coś w temacie. I co jakiś czas już, tak mnie trafia, że znowu szukam rozwiązania. I po paru latach takiej walki poddałem się i zadałem pytanie na forum, właśnie dla tego żeby się upewnić że takiego rozwiązania nie ma albo coś w końcu znaleźć. 

Opublikowano
7 godzin temu, Marco12 napisał:

i super ująłeś  winzgroza  10  :)    i faktycznie żeby to  usunąć to sporo dni trzeba przepracować (o ile się da) , stąd właśnie moje pytanie o moda, po prostu szukam rozwiązania, i to aż tak dziwi i oburza?  

Wiem  że  może Ciebie to  doprowadzać do " białej gorączki "  , uwierz mi  że i u mnie nie raz sufit  czarny  od łaciny  , a ręka  aż  swędzi  żeby tym imbecylom  z MS  przyłożyć , ale są  monopolistą i musisz podchodzić  do tego na zasadzie " masz łeb i  CH.....j  to kombinuj ", a Ty podszedłeś  do zadania pytania od  D.......y strony  i  wyszła burza  całkiem nie potrzebna.

Po mimo mojej wiedzy i lat praktyki  też nie jestem alfą i omegą  i szklanej kuli nie mam tak jak i inni  na forum więc cytując klasyka  ( Pawlaka z  Sami Swoi ) " ot i mądrego warto posłuchać "  też  się pytam i nikt się nie oburza  bo po to jest forum  żeby dyskutować i  wymieniać się wiedzą , więc jedziemy  z konkretami  a nie polemizujemy .

8 godzin temu, Marco12 napisał:

przecież jak coś kodujesz też szukasz gotowych bibliotek, skryptów itd zamiast klepać od zera, więc odsyłanie mnie żeby se sam zrobił, to tak jakbym spytał o pakera na serwer a ktoś by i powiedział to se napisz sam.

i tak i nie , nie raz nie da się iść  na skróty  i musisz  sam " klepać "  od nowa  lub to przerabiać.

Winzgroza  10 to takie ustrojstwo  że  na jednym sprzęcie będzie działał ok  a na innym  nie , więc jak robię komuś moda  to pod konkretny sprzęt  i jeszcze  większych problemów  po za kosmetyką  i nie umiejętnościami  obsługi  przez użytkowników nie miałem ,ale i  tak twierdze że jest to największe  G  jakie MS wydało.

Jak się  coś robi co ma być do wszystkiego  to jest do  D...

Poczytaj  trochę  a zobaczysz sam  że  koledzy co robią  mody  to mają  sporo  tłumaczeń  a czemu nie ma tego , a czemu to działa a tamto nie itd...  nie raz muszą mieć stalowe nerwy.

Jakikolwiek   mod   z forum  który  pobrałem do testów  nie było jeszcze żebym coś nie zmienił  , poprawił , doczyścił itd... , każdy   sprzęt jest inny  i pod niego trzeba  to dopracować  nie że będę  cztery litery  zawracał  człowiekowi co się nad nim napracował.

PS

a w pokiera bym   zagrał  oj  dawno ,dawno nie grałem , chyba bym musiał  od nowa poznać zasady !? :tooth:

Opublikowano

no to zmieniam plan   (nie ma moda takiego) i idę za radą, czyli biorę się do samodzielnej modyfikacji ale nie moda istalki tylko pracującego W10.  

mam kilka W10 na VM i tam sobie po kroczku, w wolnej chwili będę próbował dostosować go - zmusić do współpracy. Myślę że po kilku miesiącach będę miał wersje w10 na vm która będzi ok, potem już tylko wrzucić partycje z virtuala na hdd, i kolejne kilka lat używania :) 

rozważam jeszcze W7 a w ostateczności linux, jednak świadomy użytkownik na W7 myślę że będzie jeszcze mógł się czuć bezpiecznie. Jednak wydaje się że łatwiej będzie dostosować, zaakceptować wady W10 niż 'reanimować' i borykać się z wadami W7 . 

Opublikowano

założę nowy wątek ale piszę też tu, bo sporo osób powiedziało że można wszystko zrobić itd, a ja tłumaczyłem się że system zabiera mi godziny życia, i dlatego proszę o moda, i np teraz straciłem kolejne godziny życia, na szukanie nie działających porad w internecie.  To dla tych którzy pisali o tacy, łatwiźnie i zarzucali lenistwo. 

I teraz pytanie

Ma ktoś rozwiązanie globalne, jak w XP ? (  ubijałem proces każdy, jak proces był ważny do wywaliło Windows i tyle . ) 

no bo za każdy mrazem przechodzić wielominutową drogę klikania to nie rozwiązanie. Bo to samo dotyczy procesów i plików, nie masz kontroli nad systemem, instalowałem wiele różnych apek które niby rozwiązują ale nie działają. 

Ubijanie procesu

proces to zawieszony potplayer, więc to nawet nie systemowa apka, 

przejęte uprawnienia dot. całego drzewa obydwóch procesów potplayer

proces explorer - odmowa dostępu

instaluje kill Proces Hacker

w poradach czytam o przejmowaniu praw, znam to . i przechodzę te kilkanaście okien ( MS idealnie to utrudnił ) i nie działa , usunąłem innych właścicieli i użytkowników procesu 

dalej błąd 

image.png.d7c91a37fcccda2a87444c1a7b6c9a58.png

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Pisałem ci już o NSudo - dlaczego nie czytałeś ? Za jego pomocą zrobisz prawie wszystko - możesz mieć uprawnienia system lub trustedinstaler i nie potrzebujesz przejmować żadnych uprawnień. Ktoś ci doradza a ty masz to gdzieś i dalej swoje.

- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dzięki za namiary na NSudo , zaraz sprawdzę, mam tam konto , mnie właśnie wystarczyłaby władza nad plikami - tak napisałeś i co?

i przechodzę te kilkanaście okien ( MS idealnie to utrudnił ) i nie działa - tak napisałeś - i po co ?

Załóż temat na forum MDL - tu nikt ci - chyba - nic więcej nie doradzi.

Globalnych ustawień na win 10 - takich jak chcesz - nie ma i nie będzie - modów takich jak chcesz także - i nie porównuj go do xp.

Niektórzy też chcieliby żyć w Utopii -  świecie idealnym.

Opublikowano

tak Zbigniew59, przepraszam mój błąd i wielkie dzięki bo progs świetny, 

wtedy sprawdziłem ten prog od razu, zatrzymałem się jednak na wyszukiwaniu dokładnego opisu działania zanim zacząłem próbować w ciemno i coś mnie odciągnęło wtedy. rozumiem że to launcher innych dowolnych programów z uprawnieniami 'superadmin' , no i robi co ma robić.
więc wystarczy poszukać jak zaszyć go w skrócie , zrobić skróty do proc hacker i tc i sprawa rozwiązana :)