Skocz do zawartości

Pamiec 8 gb a wyswietla 2,67gb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość filip dublin
Opublikowano

Witam

Po zainstalowaniu win 8.1 pro wyskakuje mi nfo ze mam tylko zainstalowane 2.67 gb ramu , sprawdzilem w biosie jest ustawione na max 8 gb czy ma ktos podobnie prosze o jakies rady krok po kroku dziekuje za wsparcie:)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

i jeszcze sprawdz czy masz dobrze obsadzone na płycie głownej parami,  i czestotliwością.  Sprawdz najpierw w Biosie czy wszystko ok. Miałem taki przypadek że klient miał źle wpięte pamięci w dual chanalu jedną 800 a druga 667 i wyższe np były niewidziane, albo działały single side x4  a ds tylko x2

Opublikowano

od kiedy x86 widzi  8gb ram?

jesli to do mnie to od nigdy.  

Widoczne jest 2,67 GB a watpie żeby na zintegrowanej ustawił sobie ~1GB. więc dla mnie jest cos nie tak od strony hardwaru. jeśli było dobrze to widziałby system  

z reszta  napisałem "i jeszcze"  ;)  

Opublikowano

Witam. Ostatnio testowałem temat. Procedura tu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Korzystając z Windows w wersji 32-bit (x86) z większą ilością pamięci RAM niż 4GB trzeba się liczyć z nałożonym limitem przez Microsoft na obsługę wyższych wartości RAM. Taki system nigdy nie wykorzysta potencjału jaki posiada maszyna. Można oczywiście zainstalować wersję 64 bitową i po kłopocie, ale jeśli nie chcę wersji x64 – powodów może być kilka: program lub gra nie działa płynnie lub wcale na tej wersji, nie ma sterowników pod mój sprzęt etc.

Samo odblokowanie nic nie daje, bo tylko zmiana cyferek zdaje się być bezcelowa. Dlatego ten sposób uwolni stuprocentowo obsługę posiadanego RAM-u.

1. Ściągnąć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] PatchPae2.zip i wypakować na dysk C (C:\) 
2. Uruchomić Wiersz polecenia (CMD) → Uruchom jako administrator

3. Wpisywać następujące polecenia i zatwierdzać Enter-em
cd C:Windowssystem32 → Enter
C:PatchPae2.exe -type kernel -o ntkrnlpx.exe ntkrnlpa.exe → Enter (dla Windows 7 i Vista)
C:PatchPae2.exe -type kernel -o ntoskrnx.exe ntoskrnl.exe → Enter (dla Windows 8 i nowsze)
C:PatchPae2.exe -type loader -o winloadp.exe winload.exe → Enter
bcdedit /copy {current} /d ”Odblokowanie RAM-u → Enter (tekst w kolorze niebieskim dowolnie można modyfikować)
4. Powinien pojawić się komunikat successfully copied to {ciąg liczb} – ciąg liczbowy będzie potrzebny do wpisania w dalszych krokach
5. Wpisać komendy zatwierdzane Enter-em
bcdedit /set {ciąg liczb – z kroku 4} kernel ntkrnlpx.exe → Enter (dla Windows 7 i Vista)
bcdedit /set {ciąg liczb – z kroku 4} kernel ntoskrnx.exe → Enter (dla Windows 8 i nowsze)
bcdedit /set {ciąg liczb – z kroku 4} path Windowssystem32winloadp.exe → Enter
bcdedit /set {ciąg liczb – z kroku 4} nointegritychecks 1 → Ente
6. Uruchomić ponownie komputer → pojawiło się menu z pozycją o nazwie wpisanej w 3 punkcie→ Zaznaczyć → Enter

W taki sposób uruchomiony system wykorzystuje całe zasoby posiadanej pamięci RAM.

Pozostawienie systemu w takiej konfiguracji na stałe lub cofnięcie zmian.
1. W wyszukiwarce systemowej wpisać msconfig i włączyć
2. Przejść do Rozruch → Zaznaczyć odpowiednią opcję → Usuń
3. Zastosuj → OK → Ponowny rozruch