Skocz do zawartości

Karta wifi pod USB z Access point

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, proszę o poradę w sprawie zakupu karty wifi pod usb 802.11n z możliwością działania na 2.4GHz i 5GHz oraz możliwością działania w trybie w którym będzie mogła rozgłaszać sieć. Dokładnie chodzi mi o pracę z interfejsem diagnostycznym który ma wbudowaną kartę wifi.

Zasięg ma mniejsze znaczenie, zależy głównie na małych rozmiarach.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Tomkoff napisał:

usb 802.11n z możliwością działania na 2.4GHz i 5GHz

N - wyklucza 5GHz. Aby mieć 5GHz musisz mieć kartę z oznaczeniem AC (najpopularniejsza w tym zakresie).

Godzinę temu, Tomkoff napisał:

możliwością działania w trybie w którym będzie mogła rozgłaszać sieć

Jeśli chodzi o współdzielenie łącza, to ustawiasz, to w systemie. Ale zasadnicze pytanie - skoro komputer/laptop ma dostęp do sieci, to dlaczego interfejs diagnostyczny nie ma dostępu do sieci gdy jest blisko? Chyba, że Tobie chodzi nie o internet tylko komunikację między komputerem/laptopem a interfejsem diagnostycznym? Najczęściej stosowane rozwiązanie i najwygodniejsze to bluetooth.

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Zależy mi na 2.4 i 5 GHz czyli potrzebuję jednak ac.
Laptop i interfejs nie będą miały dostępu do sieci i karta z laptopa ma robić jakby za router by interfejs mógł się połączyć. Bluetooth nie wchodzi w grę.
Ważniejsze dla mnie małe gabaryty niż daleki zasięg gdyż interfejs będzie w pobliżu.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz próbować skonfigurować systemowym narzędziem do udostępniania łącza wifi albo pobrać darmowy program Connectify. Swoją drogą, to w takim przypadku nie ma raczej znaczenia standard karty sieciowej. Kup dowolną kartę sieciową wifi na USB. Dwuzakresowe karty wifi na USB:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Te szybsze wymagają portu USB 3.0

Tomkoff lubi to
Opublikowano

Już teraz wszystko jasne, faktycznie do połączenia z interfejsem standard karty nie ma znaczenia ale być może będę jej używał też do innych celów.

Narzędzia systemowego nie chcę używać bo pewnie musiał bym zmieniać konfigurację by używać wbudowanej karty do korzystania z internetu i odwrotnie.

Dziękuję za wskazanie przykładowych kart.

Pozdrawiam!