RyanPL Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2020 Witajcie. Cały dzień diagnozowałem taki oto przypadek, który jest dla mnie wielką zagadką : Podczas włączania komputera odpalanie Windowsa 10 przebiegało bardzo dziwnie: 1. Odpalam komputer 2. Pojawia się pierwszy screen z komunikatem o możliwością wejścia w BIOS, czyli standard 3. Pojawia się screen z logo Windows oraz kręcącym się niżej "kółkiem" ale... dioda od pracy dysku systemowego (SSD) NIE miga 4. Po 45 sekundach dioda zaczyna migać i system się ładuje (w ciągu kilku sekund) 5. pojawia się ekran logowania Windows i dalej już normalnie wszystko pracuje. Diagnozowałem co jest tego przyczyną (wcześniej system mi startował w kilka sekund...) 1. Bios i kolejność BOOTowania - tu było ok, najpierw startuje dysk systemowy, potem inne, zatem od razu Windows powinien się ładować (nawet gdy usunąłem wszystkie inne dysku z kolejki ładowania i zostawiłem systemowy to problem nie zniknął) 2. naprawa dysku systemowe chkdsk - żadnych błędów, wszystko ok 3. zacząłem odłączać dyski i włączać komputer - dalej opóźnione ładowanie i kilkadziesiąt sekund całego procesu... 4. mam zewnętrzny dysk 2TB ADATA podłączony pod kompa przez USB - odłączyłem go i uruchomiłem ponownie komputer... screen z BIOSem, potem logo Windows i... od razu dysk systemowy zaczął wczytywać system (dioda migała od razu), bez opóźnienia [to jednak był przypadek - czytaj EDIT] Co podejrzewam? Dzień wcześniej chciałem wykonać klon jednego z dodatkowych dysków SSD w moim kompie (z gierkami, nie systemowego) bo chciałem go sprzedać i kupić nowy, pojemniejszy SSD i na niego tego klona wpakować. Zainstalowałem Acronis True Image 2020, zrobiłem klona na jednej z partycji tego dysku zewnetrznego ADATA. Od tego momentu za każdym uruchomieniem kompa system ładował się z tym opóźnieniem. Podkreślam, że wcześniej zawsze dysk był podłączony pod usb i nigdy nie powodował żadnych problemów. Przeczytałem w necie, że Acronis może powodować opóźnienie bootowania (tu więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) Oczywiście Acronisa odinstalowałem przez REVO Uninstaller, usunąłem wszystko co pozostał ona dysku i wyczyściłem rejestr. Nawet usunąłem ten klon z partycji dysku zewnętrznego ADATY.. UWAGA: w BIOSie przed tym "problemem" miałem kilka dysków, włącznie z DVD, do wyboru w opcjach BOOTowania (mam 2 SSD, 3 HDD i 1 napęd DVD), a teraz mam tylko systemowy i DVD (Płyta ASUS Z170 Gaming Pro). Pytanie: Co może powodować problem? Czy podczas robienia tego klona Acronis coś namieszał w tym dysku ADATy i np. system podczas uruchamiania próbuje na nim szukac systemu operacyjnego? :/ Wiem, że to dziwnie brzmi, ale wolę zapytać, szczególnie gdy podczas tego dłuuugiego uruchamiania na początku dysk ADATY miga sobie przez chwilę i myślałem, że najpierw z niego chce komp zbootować system a potem "odnajduje" dysk systemowy i z niego w końcu odczytuje Windowsa. Nie chcę mieć odłączonego zewnętrznego cały czas, bo do tej pory on sobie pracował cały czas i nie było problemu (dysk nie ma żadnego włącznika, zatem musiałbym wyciągać go z USB, a to bez sensu...) Jakie macie porady? Błagam o pomoc [EDIT] Gdy wyłącze komputer i przepnę dysk pod inny slot USB to po uruchomieniu kompa system wstaje w kilka sekund, czyli jest ok. Ale gdy zrobię restart czy wyłączenie to wtedy znowu uruchamia się z opóźnieniem. I przy wyłączonym kompie jak przepnę dysk do innego USB albo po prostu wypnę i podepnę pod ten sam, to po włączeniu kompa system startuje szybko. NO dla mnie to jest kompletne dziwactwo :/ [EDIT2] Zrobiłem próbę z odłączeniem dysku. Raz system uruchamia się długo (z opóźnieniem pracy dysku) a raz szybko. Bez względy czu to RESTART czy wyłącznie i włączenie kompa. A może to wina FAST BOOTa? Bo wtedy kiedy mi się długo uruchamia to czas pracy komputera jaki można zobaczyć w Menadżerze zadań (zakładka WYDAJNOŚĆ) jest krótki, 1-2 minuty (to oznacza, jakby nie było tego fast boot). Gdy natomiast system się szybko uruchamia to czas pracy jest dłuższy (kiedyś miałem nawet kilka dni mimo że komputer wiele razy w tym czasie wyłączałem, zatem działał ten fastboot zapewne...). Problem jest też taki, że raz ten fast boot działa a raz nie :/ I to byłaby chyba przyczyna problemu... Jakies macie porady co zrobić z tym fantem? ROZWIĄZANIE Po prostu tak działa FAST BOOT Gdy się komputer wyłączy wówczas szybko wstaje system, a gdy się zrobi RESTART to jakby system łąduje się odnowa, stąd długie wczytywanie Wychodzi na to, że tak miałem od zawsze i było to właściwe zachowanie, ale po tych cyrkach z klopnowaniem dysku po prostu sobie WKRĘCIŁEM, że coś jest nie tak i zacząłem szukać przyczyny Wątek można usunąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi