tomaszekx Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 płyta główna MSI Z97-G43 (MS-7816) procesor QuadCore Intel Core i7-4790K Pamięć Kingston HyperX KHX1600C10D3/8G x2 Jaki dobry dysk nvm polecilibyście? Szukam,bo brak już zlączy sata na płycie, a czas by postawić nowy OS Doradzicie coś drodzy forumowicze? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zdajesz sobie sprawę, że Twoja płyta nie ma złącza M.2? Zdajesz sobie sprawę, że Twoja płyta drugie złącze PCI-E x16 ma standardzie 2.0, czyli dysk NVMe będzie działał dużo wolniej niż powinien? - chyba, że nie masz karty graficznej, bo korzystasz z integry w procesorze, to wtedy pierwszy slot PCI-E x16 działa w trybie 3.0 P.S. Ilość portów SATA można zwiększyć przez zastosowanie adaptera PCI-E x1 (tylko SATA II, ale do HDD wystarczy) lub PCI-E x4 (SATA III). Cytuj
tomaszekx Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 2 godziny temu, wiktorynek napisał: Zdajesz sobie sprawę, że Twoja płyta nie ma złącza M.2? Zdajesz sobie sprawę, że Twoja płyta drugie złącze PCI-E x16 ma standardzie 2.0, czyli dysk NVMe będzie działał dużo wolniej niż powinien? - chyba, że nie masz karty graficznej, bo korzystasz z integry w procesorze, to wtedy pierwszy slot PCI-E x16 działa w trybie 3.0 P.S. Ilość portów SATA można zwiększyć przez zastosowanie adaptera PCI-E x1 (tylko SATA II, ale do HDD wystarczy) lub PCI-E x4 (SATA III). czyli nie ma sensu dysk nvm.Rozumiem,popatrze za adapterami.Dzięki za podpowiedź. @wiktorynek,gdzieś mi się tu rzuciło w oczy,że miałeś karty graficzne do laptopa,szukam znajomemu do alienwara. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Miałem, ale już sprzedałem. Jaką potrzebuje do tego Alienware? Cytuj
tomaszekx Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Miałem, ale już sprzedałem. Jaką potrzebuje do tego Alienware? Była grafika AMD Radeon HD 6870M,ale padła.Chciałby coś z nvidii lepszego. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Heheheh... chcieć to można. To nie PC i podlega poważnym ograniczeniom. Po pierwsze na 100% układ chłodzenia od AMD nie będzie pasował do NV. Po drugie możliwości wymiany kart w laptopach są mocno ograniczone, zależne od generacji, biosu i wielu innych czynników. Cytuj
tomaszekx Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 bios to nie problem,jest sporo modowanych,chlodzenie pasuje,trzeba tylko dopasc karte w przystepnej cenie,hehehhehe Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 Podaj dokładny model tego Alienware. AMD 6870M była tam oryginalnie? Jaki procesor jest w nim? Rozejrzę się co tam można włożyć. P.S. Jeśli to Alienware 17x r3, to bez problemów można włożyć 6970M i GTX580M. Po dużych kombinacjach maksymalnie GTX880M. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi