Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam starego laptopa,malo uzywany teraz,glownie przez dziecko do youtuba.Ale i ja czasem usiade,bo swojego starego  acera 8930 pozbylem sie,a na nowa yoge nie chce sciagac torrentow.Specyfikacja: 

procesor intel core 2 duo T5250 1.5 GHz

ram 3Gb

system 32 bity

dysk 120Gb hdd

grafika radeon hd2600

Chcialbym zeby laptop nie mulil jak teraz na viscie,nie bedzie wykorzystywany do zadnych zadan specjalnych

Opublikowano
47 minut temu, gutierez napisał:

Chcialbym zeby laptop nie mulil

Na tej specyfikacji, to jedynie XP lub Linux.

Ale jest lekarstwo, aby przyzwoicie działał Win 7:

1. Wymień procesor na lepszy - jak podasz jaki tam jest chipset, to doradzimy jaki procesor kupić.

2. Wymień dysk na SSD - wystarczy najtańszy, może być używany, pojemność dowolne wg potrzeb.

3. Jeśli system ma być 32 bitowy to wystarczy te 3GB RAM, jeśli 64 bitowy to trzeba kość 1GB wymienić na 2GB, aby było łącznie 4GB RAM.

Opublikowano

No ten procek jest strasznie słaby, za grosze kupisz dużo lepszy, pewnie T7500 tam wejdzie bez problemu, bo masz Socket P. Jak Ram zostanie 3GB, to postaw Win7 32-bit i styknie. U mnie taki system śmiga na starociu T7200 + 2GB DDR2.

Opublikowano

Jeśli jest tam tak jak podejrzewam PM965, to:

- najszybsze T7800 lub T9500 - ale drogie

- T9300 - lepiej ale nadal może być za drogo

- T7700 lub T8300 - przyzwoita cena i poniżej bym już nie schodził

- T7500 lub T8100 absolutne minimum - tanie

P.S. Przed wymianą procesora, obowiązkowo aktualizacja biosu do najnowszej wersji.

Opublikowano

Z linuksem nigdy nie mialem do czynienia wiec chyba na starosc nie bede kombinowal.Xp mialem z 15 lat temu,ale juz go nie pamietam.Jak to jest,ze do takiej specyfikacji producent wrzucal viste i jakos to chodzilo,a teraz nie chce?Czy na xp sa jeszcze dobre programy np.przegladarki,p2p?Czy tego xp trzeba aktywowac,dokupowac klucz?Sorry za moze smieszne pytania,ale w tej dziedzinie nie jestem obcykany.A,i ostatnie pytanie.Zalezaloby mi,zeby miec wysoki transfer przy sciaganiu plikow,bo na viscie pokazuje mi speedtest okolo 10 Mb/s,a na win10 ciagnie do 150Mb/s.

Opublikowano
6 godzin temu, gutierez napisał:

Jak to jest,ze do takiej specyfikacji producent wrzucal viste i jakos to chodzilo,a teraz nie chce?

Wtedy programy miały objętość 10x mniejszą, a przeglądarka brała 30MB RAM - dzisiaj bierze 400MB na jednej karcie. Filmiki i reklamy były niskiej rozdzielczości i było ich 10x mniej.

Zalezaloby mi,zeby miec wysoki transfer przy sciaganiu plikow,bo na viscie pokazuje mi speedtest okolo 10 Mb/s,a na win10 ciagnie do 150Mb/s.

System nie ma znaczenia. Jeśli tak miałeś stale, a nie przypadkiem, to była to prawdopodobnie wina sterowników lub złych ustawień karty sieciowej.

Czy na xp sa jeszcze dobre programy np.przegladarki,p2p?

Zapomnij już o XP i Viście. Nie ma przeglądarek, nie ma programów, nawet jakieś ostatnie niedobitki antywirusów. Koniec, te systemy umarły. Z resztą po co skoro wszystko od Win 7 wzwyż będzie działać lepiej. Z tym, że ten Win 10 w domyślnej konfiguracji zabije tego laptopa.

Cudów nie ma. Masz 2 newralgiczne punkty w tym laptopie - dysk i procesor. Za 70pln kupisz używany SSD 120-128GB, a za 30pln dużo lepszy procesor. Przy 3GB RAM-u system 32 bitowy.

Opublikowano

Sorry,niedokladnie sie wyrazilem.Predkosc 10Mb/s jest na starym laptopie z vista.Na nowej yodze 720 z win10 predkosc to 150Mb/s.Na roznych smartfonach tez sa rozne predkosci,tam gdzie nowszy android to wyzsze predkosci,na 7 to 30-40Mb/s,na 9 to 150Mb/s.

Opublikowano

Mozliwe ze cos jest nie tak,bo system tam reinstalowalem i uzywalem jakiegos programu,ktory sam instalowal sterowniki.Jesli masz jakis pomysl jak to naprawic to z reszta na razie dalbym spokoj,bo w sumie transfer jest najwiekszym problemem.

Opublikowano

To nie są identyfikatory sprzętu, ale masz szczęście że są to bardzo typowe karty:

Intel już usunął te sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Realtek: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczywiście potem wejdź do Centrum sieci i udostępniania i sprawdź we właściwościach czy Realtek wyświetla 100Mb/s, a Intel 54Mb/s

Kabel LAN musi być z oznaczeniem Cat.5

Wifi zależne od odległości, rutera, i wielu innych czynników.

P.S. O 150Mb/s możesz zapomnieć na tych kartach sieciowych. :lol: Ale po LAN powinno być minimum 90Mb/s jeśli masz łącze internetowe minimum 100Mb/s.

Opublikowano
2 godziny temu, gutierez napisał:

Intel pro wireless 3945ABG

Mam dokładnie tą samą kartę WiFi w tym moim lapku C2D, i mam dokładnie tak jak ty, max 10-11Mbs. Na różnych forach czytałem i sporo ludzi tak ma z tą kartą. Kombinowałem już co się dało i nic, a teoretycznie karta w standardzie "G" powinna śmigać do 54Mbs. Wygląda jakby pracowała w starszym standardzie "B", może się nie może "dogadać" z modemem od UPC (ty też widzę masz UPC 150MBs), tu cytat w wiki - " 802.11g pracuje podobnie jak 802.11b na częstotliwości 2,4 GHz, ale pozwala na transfer z prędkością 54 Mb/s. Standard 802.11g jest całkowicie zgodny w dół ze standardem 802.11b, jednak wykorzystanie starszych urządzeń powoduje w praktyce redukcję prędkości do 11 Mb/s "

Opublikowano
3 minuty temu, gutierez napisał:

Coz,pozostaje zaopatrzyc sie w dluzszy przewod i w razie potrzeby z niego kozystac.

Albo kupić dobrą kartą WiFi pod USB, ale to już większy koszt, no i niewygodne.

Opublikowano
9 godzin temu, gutierez napisał:

Łacze 150Mb/s upc.

Łącze łączem, ale karta sieciowa wifi oferuje max 54Mb/s, co jest wartością czysto teoretyczną. 25Mb/s trochę za mało, ale tragedii nie ma. W ruterze i karcie sieciowej musi być ustawione 20 i 40 MHz, inaczej będzie połowa prędkości nominalnej karty.

9 godzin temu, gutierez napisał:

po kablu nieznanej jakosci max 70Mb/s

Skoro karta sieciowa LAN oferuje max 100Mb/s, to wykorzystujesz 3/4 przepustowości. Mogłoby być 90Mb/s, ale również tragedii nie ma.

Przejrzałeś ustawienia kart w menedżerze urządzeń? Centrum sieci i udostępniania pokazuje 100Mb/s w przypadku LAN i 54Mb/s w przypadku wifi?

Opublikowano
5 godzin temu, gutierez napisał:

stary router tp link wd 1043

Ten stary ruter TP-Link WR1043ND ma 1Gb/s LAN i 300 lub 450 Mb/s (w zależności do wersji) wifi w standardzie N 2,4GHz, czyli grubo powyżej łącza 150Mb/s od UPC. Nie powinno być żadnych spowolnień. Jednak jeśli jakakolwiek karta sieciowa odbiera sygnał w standardzie A lub C 5GHz, to może być różnica na plus na ruterze obsługującym AC 5GHz, gdyż 5GHz jest mniej podatne na zakłócenia. Co do LAN 1Gb/s, to przewód musi być kategorii 5E lub 6.

Opublikowano

Posiadam ten sam lapek wraz z chyba tym samym prockiem lecz 1gb ram. ram będę wymieniał na 4 więc postanowiłem zainstalować 7lite 64x i działa znakomicie, polecam. I w lola pograsz jak i w wota (wot na najniższych i z delikatnie mniejszą rodziałką) lol na klasycznej rozdziałce na średnich na ponad 60 klatkach! Jak coś mogę podesłać sc Pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie