Skocz do zawartości

Zawieszający się WIN 8.1 pro po włożeniu czystego nośnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z system Win 8.1 pro, który po włożeniu pustej płytki, zarówno DVD jak i Blu-ray po kilkudziesięciu sekundach zawiesza się. Wywala najpierw explorera a potem cały komputer staje jak w dawnych czasach przed XP.

Napęd LG Super Multi Blue BH16 (sprawdzałem też na ASUS DRW-24BIST) - wszystko SATA.

Płyta główna Asus Sabertooth 990 FX, procesor AMD FX8120, 8GB ram, 3 dyski SATA - SSD INTEL(SATA 6Gb),  7200 SEAGATE(SATA 6Gb), 5400 SEAGATE(SATA 3Gb).

Problem pojawił się po ponownym wgraniu systemu. Wcześniej działo się tak tylko z płytami Blu-ray, ale zwalałem to na nagrywarkę. Teraz nie wiem. Zaznaczę że wcześniej płyty DVD były nagrywane bez problemu, podobnie CD. Teraz co bym nie włożył - pusta płyta=zawieszenie systemu po kilkudziesięciu sekundach, max 2 min. Tłoczone płyty działają a nagrane nie.

Opublikowano

@dzugis - jeśli dzieje sie to na dwóch nagrywarkach, to sprawdź(zmień) kable sata, podłącz inną wtyczkę zasilania nagrywarki, podłącz do innego gniazda sata na płycie głównej. Nie można wykluczyć jakiegoś błędu w zainstalowanym systemie, wady płyty głównej oraz programu do obsługi nagrywania czy odtwarzania płyt - zmień.

Opublikowano

Używałem różnych płyt, przede wszystkim VERBATIM BD-R, DVD-R, DVD+R oraz TDK DVD-R life on record. Ciekawsze jest to że zawiesza się po włożeniu wypalonej płyty a nie zawiesza po włożeniu płyty tłoczonej (program, gra itp.). Firmware wymieniałem. To nie jest moim zdaniem problem sprzętowy tylko jakieś ustawienie w windowsie. Wyłączyłem autostart bo też znalazłem info że potrafi robić problemy. Wtyczki prądowe zmieniałem. Wtyki na płycie też. Zwrócę uwagę ze przed instalacją ponowną systemu nagrywanie działało, można było używać nagranych płyt DVD-R, CD-R a problemy były tylko z BD-R, które zawieszały system. Nie jestem w stanie w żadnym dostępnym mi programie nawet zacząć nagrywania bo system już od włożenia płyty zaczyna się zawieszać to trwa aż przestanie reagować

Opublikowano

@dzugis - ustawienie w Windowsie a odtwarzanie płyt tłoczonych lub wypalanych? - nie, to nie ma żadnego znaczenia. A czy uważasz że wcześniej problem tylko z płytami BR był normalny? Masz jakiś problem, trudny w zdiagnozowaniu. Domowym sposobem pozostaje ci eliminowanie kolejno wszystkich podzespołów poprzez ich podmianę na inny(jedynie procesor i karta graficzna całkowicie są tu wyłączone z podejrzeń). Szczególnie nagrywarka, dysk, system(zainstaluj dla próby Win 7), sterowniki, programy do odtwarzania i nagrywania(inne programy - czy problem występuje na całkowicie czystym systemie), aktualizacja bios, zasilacz, płyta główna, kable, podłączone peryferia(odłączyć), ram - w tej kolejności bym testował.

Opublikowano

Witam,

bardzo dziękuję za pomoc. Po zasięgnięciu opinii u speca od mojej żony z pracy moja uwaga została skierowana na controler sata. Pon ieważ używam płyty ASUS uznałem że mechanicznie wszustko musi być ok, więc jeszcze raz zabrałem się za sterowniki. Ponieważ płyta z 2012 roku, a Asus wypuścił jej 2 koeljnych następców na stronie producenta znalazłem dane sterowników zainstalowanych na mojej płycie i zacząłem szukać najnowszych sterowników tych producentów. Okazało się że są a Asus w ramach wsparcia ich nie udostępnia, niestety. Potem zacząłem szukać sterowników do chipsetu na stronie AMD i tam też się udało - wszystko do WINDOWS 8.1. Po zainstalowaniu i restarcie problem zniknął, mam nadzieję że bezpowrotnie.

Pozdrawiam wszystkich i bardzo dziękuję za pomoc.