Skocz do zawartości

Windows 8.1 niska prędkość WiFi podczas zamknięcia pokrywy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna stałem się posiadaczem Windowsa 8.1(przedtem Windows 7 Home Premium - zmieniłem z ciekawości). Używam go 2 tygodnie. Wczoraj zauważyłem pewien problem. Po zamknięciu pokrywy laptopa prędkość pobierania zwalnia do około 0,5 Mb/s natomiast przy otwartej jest za każdym razem około 5Mb/s (w komputerze stacjonarnym mam około 6Mb/s).Sprawdzałem na różnych speedtestach.  Plan zasilania ustawiony jest na maksymalną wydajność. Z Windows 7 nie miałem takiego problemu. Z góry dziękuję za pomoc.

Posiadam laptop Samsung NP-RC530-S02PL

Specyfikacja:

System operacyjny
Oryginalny Windows® 8.1 PRO (x64)

Procesor
Procesor Intel® Core™ i7 2630QM (2,00 GHz, 6 MB, L3 Cache)

Wyświetlacz LED HD 15,6" (1 366 x 768)

Grafika 
Procesor graficzny
Karta graficzna NVIDIA® GeForce® GT 540M, technologia Optimus™
Pamięć graficzna
2 GB DDR3

Pamięć systemu
Pamięć systemowa 8 GB DDR3 przy 1333 MHz (4 GB x 2)

Dysk twardy 1 TB SSHD S-ATAⅡ(5 400 obr/min)

Chipset
Intel HM65

Sieć LAN
Gigabit Ethernet LAN 10 / 100 / 1 000

Sieć WLAN intel® Centrino® Wireless-N 130
802.11 bg/n 1 x 1 (do 150 Mb/s)

Bluetooth
Bluetooth 3.0

Czytnik kart pamięci
4 w 1 (SD, SDHC, SDXC, MMC)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

na intelu nie ma sensu zmieniac w7 na w8 taka prawda.... nie prościej wrócic do macierzystego systemu? pominę oczywiście że twój nie ma wsparcia dla w8 :P masz tylko "przygotowanie" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (pobierz i zainstaluj) by jako tako lotało ale nic wiecej...

Opublikowano

Ten laptop ma pełne wsparcie dla Win 8.1 tylko trzeba samemu wyszukać sterowniki - bez problemu bo komponenty typowe. Skoro twoja wola uzywać Win 8.1 to czemu nie. Co do problemu wifi to jesli masz ustawiona maksymalna wydajność to zajrzyj jeszcze do ustawień karty sieciowej w menedżerze urzadzeń czy nie ma zaznaczonych żadnych trybów oszczędzania energii dla twojej karty sieciowej - interesują cię we właściwościach zakładki zaawansowane i zarządzanie energią. Choć na mój nos jest to sprawka sterowników do Win 8/8.1 - sam miałem z tym problemy i często userzy tu piszą o podobnych problemach - tu masz najnowsze sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] druga pozycja od góry.

Opublikowano

@proerectus - twój mózg nie działa od urodzenia - wszystko będzie pieknie działać - 100% wsparcia dla Win 8.1

P.S. kto mieczem wojuje od miecza ginie - masz pięknym za nadobne za [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

ale tez na atoma wsparcie znalazłes i to na x64 pełne :lol:  nie ma znaczenia czy i7 czy i5m czy pentium, kwestia sensu... ma licencje niech z niej korzysta... wydjanosci wiekszej nie bedzie miał bo i tak all dysk zwolni a cpu tez jakies wydajne nie jest mimo ze to i7... znajdź mu teraz do wszystkiego w 100% stery lepiej zanim bredzic 3 po 4 :P

Ps: ciekawostka szokująca :P [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

stery? - z palcem w d...e

wifi + bt juz ma linka

chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

mass storage: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

integra: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dedykowana NV: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lan prawdopodbnie atheros ale musi mi autor podać specyfikację - menedżer urządzeń lun odczyt z programu diagnostycznego np AIDA64

kamera jesli są w ogóle potrzebne sterowniki bo w 99% wystarczą te z Windows - proszę o wskazówki

card reader jeśli jest wymagany - proszę o wskazówki - prawdopodobnie nie, połączony z chipsetem

easy display manager jeśli jest potrzebny - proszę o wskazówki - dziwny twór Samsunga ale znam go dobrze

P.S. proste jak j..., ale niektórzy są ograniczeni a mają się za peritusów

Opublikowano

@proerectus - bredzisz chłopcze od rana i nie masz nic do powiedzenia to się nie udzielaj chyba że nabijasz posty bez sensu - nie wiesz, nie umiesz to zamknij r.., palce cię swedzą? - widać w jednej lidze z sniperelitev2 grasz z wiedzą i pisownią - taka prawda - spamujesz tylko temat i robisz bałagan a pomocy jak zawsze brak

P.S. może moderator usunąć posty nic nie wnoszące w temacie bądź co bądź technicznym?

Opublikowano

Wracając do tematu ;) instalowałem już te sterowniki wcześniej. W managerze urządzeń karta wifi ma ustawione wszystko poprawnie. Zainstalowałem Win 8.1 ponieważ mam taką możliwość jako student(za darmo). Poużywam jeszcze kilka dni, może Upgrade 2 coś zmieni, a jeżeli nie to wróce do 7. Pytając myślałem, że Win8.1 ma jakieś dziwne ustawienia lecz to jak zawsze kompatybilność... problem pewnie nie do rozwiązania. Dziękuje i pozdrawiam