oska_69 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Witam. Od niedawna stałem się posiadaczem Windowsa 8.1(przedtem Windows 7 Home Premium - zmieniłem z ciekawości). Używam go 2 tygodnie. Wczoraj zauważyłem pewien problem. Po zamknięciu pokrywy laptopa prędkość pobierania zwalnia do około 0,5 Mb/s natomiast przy otwartej jest za każdym razem około 5Mb/s (w komputerze stacjonarnym mam około 6Mb/s).Sprawdzałem na różnych speedtestach. Plan zasilania ustawiony jest na maksymalną wydajność. Z Windows 7 nie miałem takiego problemu. Z góry dziękuję za pomoc. Posiadam laptop Samsung NP-RC530-S02PL Specyfikacja: System operacyjny Oryginalny Windows® 8.1 PRO (x64) Procesor Procesor Intel® Core™ i7 2630QM (2,00 GHz, 6 MB, L3 Cache) Wyświetlacz LED HD 15,6" (1 366 x 768) Grafika Procesor graficzny Karta graficzna NVIDIA® GeForce® GT 540M, technologia Optimus™ Pamięć graficzna 2 GB DDR3 Pamięć systemu Pamięć systemowa 8 GB DDR3 przy 1333 MHz (4 GB x 2) Dysk twardy 1 TB SSHD S-ATAⅡ(5 400 obr/min) Chipset Intel HM65 Sieć LAN Gigabit Ethernet LAN 10 / 100 / 1 000 Sieć WLAN intel® Centrino® Wireless-N 130 802.11 bg/n 1 x 1 (do 150 Mb/s) Bluetooth Bluetooth 3.0 Czytnik kart pamięci 4 w 1 (SD, SDHC, SDXC, MMC) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 na intelu nie ma sensu zmieniac w7 na w8 taka prawda.... nie prościej wrócic do macierzystego systemu? pominę oczywiście że twój nie ma wsparcia dla w8 masz tylko "przygotowanie" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (pobierz i zainstaluj) by jako tako lotało ale nic wiecej... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Ten laptop ma pełne wsparcie dla Win 8.1 tylko trzeba samemu wyszukać sterowniki - bez problemu bo komponenty typowe. Skoro twoja wola uzywać Win 8.1 to czemu nie. Co do problemu wifi to jesli masz ustawiona maksymalna wydajność to zajrzyj jeszcze do ustawień karty sieciowej w menedżerze urzadzeń czy nie ma zaznaczonych żadnych trybów oszczędzania energii dla twojej karty sieciowej - interesują cię we właściwościach zakładki zaawansowane i zarządzanie energią. Choć na mój nos jest to sprawka sterowników do Win 8/8.1 - sam miałem z tym problemy i często userzy tu piszą o podobnych problemach - tu masz najnowsze sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] druga pozycja od góry. Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ty i twoje wsparcie... połowa nie bedzie dzialac tak jak atom n570...tez bys w8 x64 wrzucił Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 @proerectus - twój mózg nie działa od urodzenia - wszystko będzie pieknie działać - 100% wsparcia dla Win 8.1 P.S. kto mieczem wojuje od miecza ginie - masz pięknym za nadobne za [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 co do wsparcia... tak... atomy 570 z 1gb ram i emulacja x64... i na tym w8.1... super... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 chyba ci się pomyliły tematy teraz moderatora proś o przeniesienie Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 juz OK, sam poprawiłem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 tu nie ma tematu o Atomie 570 tylko Core i7 - nadal kucha dwa wpisy w górę Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ale tez na atoma wsparcie znalazłes i to na x64 pełne nie ma znaczenia czy i7 czy i5m czy pentium, kwestia sensu... ma licencje niech z niej korzysta... wydjanosci wiekszej nie bedzie miał bo i tak all dysk zwolni a cpu tez jakies wydajne nie jest mimo ze to i7... znajdź mu teraz do wszystkiego w 100% stery lepiej zanim bredzic 3 po 4 Ps: ciekawostka szokująca [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 stery? - z palcem w d...e wifi + bt juz ma linka chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mass storage: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] integra: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dedykowana NV: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lan prawdopodbnie atheros ale musi mi autor podać specyfikację - menedżer urządzeń lun odczyt z programu diagnostycznego np AIDA64 kamera jesli są w ogóle potrzebne sterowniki bo w 99% wystarczą te z Windows - proszę o wskazówki card reader jeśli jest wymagany - proszę o wskazówki - prawdopodobnie nie, połączony z chipsetem easy display manager jeśli jest potrzebny - proszę o wskazówki - dziwny twór Samsunga ale znam go dobrze P.S. proste jak j..., ale niektórzy są ograniczeni a mają się za peritusów Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 kamera ma działac na sterownikach dedykowanych a nie na MS, bo na tych to ci all poleci taka prawda... widze już masz problem z kamerka a ja myslałem ze wyskoczysz z tymi upgrade softami do sterów Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 czekam jaka kamera - jasnowidzem nie jestem, a na stronie Samsunga nie ma żadnych do kamery Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 ale i tka nie znalazłes do wszystkiego... o tym mówiłem... nie masz danych dokładnych (chociaz wystarczy kilka minut i znajdzie sie ID) a ty juz wiesz ze ma wsparcie... czyli jestes jasnowidzem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 @proerectus - bredzisz chłopcze od rana i nie masz nic do powiedzenia to się nie udzielaj chyba że nabijasz posty bez sensu - nie wiesz, nie umiesz to zamknij r.., palce cię swedzą? - widać w jednej lidze z sniperelitev2 grasz z wiedzą i pisownią - taka prawda - spamujesz tylko temat i robisz bałagan a pomocy jak zawsze brak P.S. może moderator usunąć posty nic nie wnoszące w temacie bądź co bądź technicznym? Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 jak bys pomyslał troche i ruszył głową to suzkanie sterów nie potrzebne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] aktualizator sterowników od PRODUCENTA... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 badziewne narzędzie - poszuka stare sterowniki Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 skąd wiesz? ja ci powiem że nawet od lenovo znajduje najnowsze dostepne Cytuj
Nieobecny Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 wiem - dodatkowo często brak kontroli nad tym co instaluje(crapware) Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 co ty bredzisz? masz kontrole... odznaczasz co niepotrzebne czyli zaznaczasz same sterowniki Cytuj
oska_69 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Wracając do tematu instalowałem już te sterowniki wcześniej. W managerze urządzeń karta wifi ma ustawione wszystko poprawnie. Zainstalowałem Win 8.1 ponieważ mam taką możliwość jako student(za darmo). Poużywam jeszcze kilka dni, może Upgrade 2 coś zmieni, a jeżeli nie to wróce do 7. Pytając myślałem, że Win8.1 ma jakieś dziwne ustawienia lecz to jak zawsze kompatybilność... problem pewnie nie do rozwiązania. Dziękuje i pozdrawiam Cytuj
provectus Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 nie koniecznie.... podaj model karty Cytuj
oska_69 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Model karty to intel® Centrino® Wireless-N 130. Chyba, że mam napisać coś jeszcze? Cytuj
WinSxS Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Wracając - w pokrywie ekranu znajdują się anteny WiFi, myślę że to dlatego może gubić zasięg i prędkość Cytuj
provectus Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
oska_69 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Laptop stoi 3 metry od rutera. Po drugie z Win 7 nie było takiego problemu. provectus - sterowniki z linku nic nie zmieniły Cytuj
provectus Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 bo trzeba odistalowac stare, wgrać nowe i reset Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi