pasi17 Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Witajcie. Mam nietypowe pytanie. Jakie chłodzenie kupić na dysk M.2? I czy w ogóle kupić? Wytestowałem swój dysk M.2 i zauważyłem, że podczas maksymalnego obciążenia temperatura dochodzi do 80 stopni. Myślałem, aby to jakoś zbić, bo wiadomo chłodniej = lepiej. Co do chłodzenia... Ktoś ma/miał? Używa/używał? Może się podzielić swoimi testami? Bo zależy mi na tym, czy takie chłodzenie ma w ogóle sens. Czy zbija tą temperaturę chociaż o kilka stopni? Zauważyłem, że takich chłodzeń jest sporo w necie, od aluminiowych po miedziane (Wiadomo, miedziane lepsze). Tylko jak to jest w praktyce? Czekam na wasze odpowiedzi Myślałem aby kupić na aliexpress, bo nie spieszy mi się z tym chłodzeniem. Oto moje zestawienie, jak myślicie, warto coś z tego wziąć? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Godzinę temu, pasi17 napisał: Czy zbija tą temperaturę chociaż o kilka stopni? Trzecie za 22 pln jest w zupełności wystarczające i spowoduje spadek z ok. 80 stopni do ok. 50 stopni. Oczywiście do tego potrzebny jest dobry termopad. Tu pojawia się jeszcze jeden potencjalny problem. Wiele dysków ma na innej wysokości kontroler i kości pamięci. Różnica najczęściej wynosi ok. 0,5mm. Aby ją zniwelować trzeba użyć termopada o grubości minimum 1mm, a najlepiej 1,5mm. Te 0,5mm różnicy po prostu mocniej wciśniemy w kontroler co ma dodatkowe zalety w postaci lepszego odprowadzania ciepła.
pasi17 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 44 minuty temu, wiktorynek napisał: Trzecie za 22 pln jest w zupełności wystarczające i spowoduje spadek z ok. 80 stopni do ok. 50 stopni. Oczywiście do tego potrzebny jest dobry termopad. Tu pojawia się jeszcze jeden potencjalny problem. Wiele dysków ma na innej wysokości kontroler i kości pamięci. Różnica najczęściej wynosi ok. 0,5mm. Aby ją zniwelować trzeba użyć termopada o grubości minimum 1mm, a najlepiej 1,5mm. Te 0,5mm różnicy po prostu mocniej wciśniemy w kontroler co ma dodatkowe zalety w postaci lepszego odprowadzania ciepła. Niestety chyba termopady odpadają, nie mogę ściągać naklejki z dysku "Warranty Void if Removed". A raczej naklejanie termopadów na naklejkę to nie jest dobry pomysł. Chyba, że to za 29zł? (piąte zdjęcie). Jest większe, składa się z kilku części. Może to będzie dobre? Miejsca mi w kompie nie brakuje więc zmieścić się zmieści. Bo co do tych z wentylatorem to jak to kosztuje około 30-40zł to zapewne mega głośno chodzi, więc wole jednak pasywne.
Nieobecny Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Bez termopadów, to nawet nie kupuj radiatora - bez sensu. 2 minuty temu, pasi17 napisał: A raczej naklejanie termopadów na naklejkę to nie jest dobry pomysł. Ograniczy odprowadzanie ciepła, ale raczej nie ma naklejki na kontrolerze, a ten się najmocniej grzeje.
pasi17 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 W dniu 15.07.2019 o 23:39, wiktorynek napisał: Bez termopadów, to nawet nie kupuj radiatora - bez sensu. Ograniczy odprowadzanie ciepła, ale raczej nie ma naklejki na kontrolerze, a ten się najmocniej grzeje. W zestawie są termopady. Faktycznie od dołu dysku nie ma żadnej naklejki. To może zamontuję jeden termopad tylko "od dołu" tam gdzie nie ma naklejki. A drugi po prostu sobie zostawię. Tak wygląda chłodzenie "w częściach". Zamówione Teraz tylko czekać 30-40dni aż dojdzie do mnie i zrobię testy :-) Chłodzenie dotarło. Czas na podsumowanie. Chłodzenie genialne. Temperatura spadła o 30 stopni! Testowałem przy maksymalnym obciążeniu, gry, programy, pobieranie + benchmark dysku. I tak przez kilkanaście minut (czyli taki mega stres test, którego raczej nikt nie ma w codziennym użytkowaniu). Bez chłodzenia, były temperatury między: 80-87 stopni. Po założeniu chłodzenia spadło do 50-58 stopni. A przy codziennym używaniu (pulpit, przeglądarka, coś w tle lub granie w jakąś grę). Bez chłodzenia było około 65-70 stopni. Po założeniu chłodzenia spadło do 49-53 stopni. Czyli spadło o jakieś 16-17 stopni. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi