Skocz do zawartości

Dysk SSD M.2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w komputerze system WIN10 Home 64-Bit postawiony na dysku SSD Goodram IRDM 120GB. Do tego mam dysk na dane (Seagate 1TB) + Intel Optane 16GB. Mam jedno dodatkowe złącze M.2 na płycie i ostatnio znalazłem w starszym lapku dysk 256GB Liteon LGT-256M6G 2280 (nie jest on chyba NVMe, jednak i tak powinien być szybszy niż standardowy HDD), który chciałem sobie dorzucić. Po podłączeniu go do drugiego wolnego złącza M.2 ani system ani BIOS tego dysku nie widzi. Czy jest to spowodowane tym, że cały zestaw jest przygotowany pod to by działała pamięć Intel Optane i blokuje możliwość używania innego dysku osobno bez tego całego NVMe, czy nie ma to żadnego znaczenia? Jeśli to powinno działać czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak ustawić wszystko by to razem współgrało? Dysk jest na pewno sprawny. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

MoBo: AORUS Gaming K3
CPU: Intel i5-9600K
RAM: Patriot Viper 4x4GB 3000MHz
PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W
GPU: AORUS RTX 2070
SSD: GoodRam IRDM 120GB
HDD+Optane: Seagate 1000GB 7.2k RPM + Intel Optane 16GB

DO PODŁĄCZENIA: Liteon LGT-256M6G 2280

Opublikowano

A tak zajrzeć do specyfikacji płyty, to nie łaska?

" 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 PCIe x4/x2 SSD support) (M2Q_32G)" - co znaczy, że nie zadziała dysk SATA w złączu nr 2, bo obsługuje tylko dyski PCIe.

Przełóż dysk Liteon do złącza nr 1, a dysk Optane do złącza nr 2. Proponuję poczytać w instrukcji na temat konfiguracji biosu.

Pablo6736 lubi to
Opublikowano

A mi aż tak na wydajności bardzo nie zależy w tej kwestii :D Poza tym mam dużo danych typu zdjęcia i inne pierdoły dokumenty, a słyszałem, że lepiej to trzymać na starym dobrym HDD, bo jest mniej awaryjny niż te nowe wynalazki :D Do grania w gry to mi wystarcza także może kiedyś wymienię, ale dopiero jak te wyzioną ducha :D

Opublikowano
Cytat

a słyszałem, że lepiej to trzymać na starym dobrym HDD

Mam tam z 8 dysków i mogę tak trzymać, ale nowego bym nie kupił by trzymać go podłączonego do PC.

Cytat

bo jest mniej awaryjny niż te nowe wynalazki

Bzdura! Dyski HDD padają jam muchy, szczególnie w laptopach a dobry SSD przeżyje PC/laptopa tam samo jak kości RAM.