Pablo6736 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Witam. Mam w komputerze system WIN10 Home 64-Bit postawiony na dysku SSD Goodram IRDM 120GB. Do tego mam dysk na dane (Seagate 1TB) + Intel Optane 16GB. Mam jedno dodatkowe złącze M.2 na płycie i ostatnio znalazłem w starszym lapku dysk 256GB Liteon LGT-256M6G 2280 (nie jest on chyba NVMe, jednak i tak powinien być szybszy niż standardowy HDD), który chciałem sobie dorzucić. Po podłączeniu go do drugiego wolnego złącza M.2 ani system ani BIOS tego dysku nie widzi. Czy jest to spowodowane tym, że cały zestaw jest przygotowany pod to by działała pamięć Intel Optane i blokuje możliwość używania innego dysku osobno bez tego całego NVMe, czy nie ma to żadnego znaczenia? Jeśli to powinno działać czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak ustawić wszystko by to razem współgrało? Dysk jest na pewno sprawny. Z góry dziękuję za odpowiedź MoBo: AORUS Gaming K3 CPU: Intel i5-9600K RAM: Patriot Viper 4x4GB 3000MHz PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W GPU: AORUS RTX 2070 SSD: GoodRam IRDM 120GB HDD+Optane: Seagate 1000GB 7.2k RPM + Intel Optane 16GB DO PODŁĄCZENIA: Liteon LGT-256M6G 2280 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2019 A tak zajrzeć do specyfikacji płyty, to nie łaska? " 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 PCIe x4/x2 SSD support) (M2Q_32G)" - co znaczy, że nie zadziała dysk SATA w złączu nr 2, bo obsługuje tylko dyski PCIe. Przełóż dysk Liteon do złącza nr 1, a dysk Optane do złącza nr 2. Proponuję poczytać w instrukcji na temat konfiguracji biosu. Pablo6736 lubi to Cytuj
Pablo6736 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Okej, to faktycznie pomogło, nie doczytałem tej informacji Dzięki za pomoc Do zamknięcia Cytuj
FxJerzy Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - 439zł Te dyski SSD sprzedaj tak samo ten Intel Optane Cytuj
Pablo6736 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 A mi aż tak na wydajności bardzo nie zależy w tej kwestii Poza tym mam dużo danych typu zdjęcia i inne pierdoły dokumenty, a słyszałem, że lepiej to trzymać na starym dobrym HDD, bo jest mniej awaryjny niż te nowe wynalazki Do grania w gry to mi wystarcza także może kiedyś wymienię, ale dopiero jak te wyzioną ducha Cytuj
FxJerzy Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Cytat a słyszałem, że lepiej to trzymać na starym dobrym HDD Mam tam z 8 dysków i mogę tak trzymać, ale nowego bym nie kupił by trzymać go podłączonego do PC. Cytat bo jest mniej awaryjny niż te nowe wynalazki Bzdura! Dyski HDD padają jam muchy, szczególnie w laptopach a dobry SSD przeżyje PC/laptopa tam samo jak kości RAM. Cytuj
Pablo6736 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Hah no cóż, wychodzi na to, że ile ludzi tyle opinii. No niestety na razie limit budżetowy został wyczerpany, także jestem tymczasowo i tak związany z tym co mam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi