Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Jaką wersje 64-bitowego Windowsa najlepiej byłoby zainstalować na starym laptopie aby uzyskać możliwie najlepszą wydajność? Laptop używany głównie do internetów, Photoshopa i od czasu do czasu gry w LoLa (na ultra low ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

1. Parametry Laptopa: Intel Core 2 Duo T9300 + 4GB RAM DDR2

2. Jaki chciałbyś mieć (np 7,8,10): bez znaczenia, grunt to taki, który zapewni najlepszą wydajność do posiadanego sprzętu

Zastanawiam się czy instalować Win 7 Home Basic / Home Premium / Pro czy może mniej zasobożerny/bardziej wydajny będzie już Win 10 Home / Pro?

Opublikowano

Ja mam u siebie czystego Windows 7 Ultimate 64bit, a mam C2D E8200 i 6GB RAM DDR2 ;) Zmieniłem też dysk twardy na HDD 7200obr. i 32MB cache co też polepszyło szybkość działania. Faktem jest, że SSD nie dorówna taki HDD jak mój, no ale że trafił się za grosze i mało używany to zakupiłem :)

Opublikowano

to zależy co będzie potrzebne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

mam starego lapka  z podobną konfiguracją i Home Premium działa b.dobrze

i do tego 2 x HDD w sumie 1 TB + 750 GB :)

Opublikowano

Priorytetem jest dla mnie możliwie najlepsza wydajność przy pracy w Photoshopie oraz w grach (ilość klatek), adekwatnie do sprzętu - reszta jest nieistotna.

Jeśli Win 7 to myślałem o Home Premium, a jeśli Win 10 to Home (ewentualnie Pro) - w zależności co lepiej będzie działać na takim sprzęcie?

Opublikowano

Mam laptopa o takich samych parametrach FL90 (stoi jako zapasowy). Zainstalowany W10 PRO z dyskiem SSD. Wszystko pracuje płynnie i bez zarzutów. Niestety nie wiem jaka jest wydajność w Photoshopie, bo na tym laptopie go nie używam. Dysk SSD znacznie poprawił działanie laptopa.

Opublikowano
2 godziny temu, roninq6 napisał:

Priorytetem jest dla mnie możliwie najlepsza wydajność przy pracy w Photoshopie oraz w grach (ilość klatek), adekwatnie do sprzętu - reszta jest nieistotna.

Jeśli Win 7 to myślałem o Home Premium, a jeśli Win 10 to Home (ewentualnie Pro) - w zależności co lepiej będzie działać na takim sprzęcie?

A Ty myślisz o ile system spowolni lub przyspieszy działanie programów? - 0,0000001% czy 0,00000002%? :L

Chyba do lub po mojej śmierci będzie jeszcze pokutować ten mit. Za wydajność odpowiadają podzespoły (90%) i w małym stopniu sterowniki (10%). Wpływ systemu jest minimalny, żeby nie powiedzieć zerowy.

P.S. Użytkownikom tej generacji laptopów z systemem Win 10 zadam pytanie skąd mają sterowniki szczególnie grafiki zintegrowanej np X4500MHD (WDDM 1.1)? - bo wsparcie skończyło się na Win 7. Na maxa można korzystać z Win 8. który jako ostatni posiada wbudowaną protezę:

Przechwytywanie.jpg

Przechwytywanie1.jpg

Nawet 3 gen nie ma gwarancji poprawnego działania z Win 10, co z resztą widać podczas korzystania z kompilacji nowszych niż 1709.

Opublikowano

Czyli na takim laptopie na Win 10 aplikacje 3D mogą działać niepoprawnie? Zwykle sterowniki pobieram przez DriverBoostera i często znajduje mniej więcej kompatybilne (część z nich jeszcze ze wsparciem dla Win7).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie