roninq6 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Witam Jaką wersje 64-bitowego Windowsa najlepiej byłoby zainstalować na starym laptopie aby uzyskać możliwie najlepszą wydajność? Laptop używany głównie do internetów, Photoshopa i od czasu do czasu gry w LoLa (na ultra low ( ͡° ͜ʖ ͡°)). 1. Parametry Laptopa: Intel Core 2 Duo T9300 + 4GB RAM DDR2 2. Jaki chciałbyś mieć (np 7,8,10): bez znaczenia, grunt to taki, który zapewni najlepszą wydajność do posiadanego sprzętu Zastanawiam się czy instalować Win 7 Home Basic / Home Premium / Pro czy może mniej zasobożerny/bardziej wydajny będzie już Win 10 Home / Pro?
R95K Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Ja mam u siebie czystego Windows 7 Ultimate 64bit, a mam C2D E8200 i 6GB RAM DDR2 Zmieniłem też dysk twardy na HDD 7200obr. i 32MB cache co też polepszyło szybkość działania. Faktem jest, że SSD nie dorówna taki HDD jak mój, no ale że trafił się za grosze i mało używany to zakupiłem
renatan Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 to zależy co będzie potrzebne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mam starego lapka z podobną konfiguracją i Home Premium działa b.dobrze i do tego 2 x HDD w sumie 1 TB + 750 GB
roninq6 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Priorytetem jest dla mnie możliwie najlepsza wydajność przy pracy w Photoshopie oraz w grach (ilość klatek), adekwatnie do sprzętu - reszta jest nieistotna. Jeśli Win 7 to myślałem o Home Premium, a jeśli Win 10 to Home (ewentualnie Pro) - w zależności co lepiej będzie działać na takim sprzęcie?
Hells Angels Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Mam laptopa o takich samych parametrach FL90 (stoi jako zapasowy). Zainstalowany W10 PRO z dyskiem SSD. Wszystko pracuje płynnie i bez zarzutów. Niestety nie wiem jaka jest wydajność w Photoshopie, bo na tym laptopie go nie używam. Dysk SSD znacznie poprawił działanie laptopa.
Nieobecny Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 2 godziny temu, roninq6 napisał: Priorytetem jest dla mnie możliwie najlepsza wydajność przy pracy w Photoshopie oraz w grach (ilość klatek), adekwatnie do sprzętu - reszta jest nieistotna. Jeśli Win 7 to myślałem o Home Premium, a jeśli Win 10 to Home (ewentualnie Pro) - w zależności co lepiej będzie działać na takim sprzęcie? A Ty myślisz o ile system spowolni lub przyspieszy działanie programów? - 0,0000001% czy 0,00000002%? Chyba do lub po mojej śmierci będzie jeszcze pokutować ten mit. Za wydajność odpowiadają podzespoły (90%) i w małym stopniu sterowniki (10%). Wpływ systemu jest minimalny, żeby nie powiedzieć zerowy. P.S. Użytkownikom tej generacji laptopów z systemem Win 10 zadam pytanie skąd mają sterowniki szczególnie grafiki zintegrowanej np X4500MHD (WDDM 1.1)? - bo wsparcie skończyło się na Win 7. Na maxa można korzystać z Win 8. który jako ostatni posiada wbudowaną protezę: Nawet 3 gen nie ma gwarancji poprawnego działania z Win 10, co z resztą widać podczas korzystania z kompilacji nowszych niż 1709.
roninq6 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Czyli na takim laptopie na Win 10 aplikacje 3D mogą działać niepoprawnie? Zwykle sterowniki pobieram przez DriverBoostera i często znajduje mniej więcej kompatybilne (część z nich jeszcze ze wsparciem dla Win7).
Rekomendowane odpowiedzi