Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że jest to mój pierwszy temat na forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :) Problem z jakim chciałbym zwrócić się do Was o pomoc polega na problemie z uruchomieniem harmonogramu zadań. Po wejściu w SERVICES.MSC i odnalezieniu Harmonogramu zadań nie można go uruchomić (opcja Uruchom i jak i pozostałe jest szara i nie podświetlona). Szukałem u wujka Google i znalazłem kilka możliwych rozwiązań ale niestety były one na win 7 i na 8.1 nie działały. Proszę bardzo o pomoc :) (w załączniku screen jak to wygląda)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Witaj. Masz wszystko dobrze. Żaden błąd. Też tak mam.
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Narzędzia administracyjne
I tam  kliknąć hormonogram zadań.

11642233197845oo.png

Można też wejść  wpisując w uruchom: Taskschd.msc
Wejdź w Microsoft/ Windows/ Task Scheduler i wejść w właściwości.

21116881.PNG

Opublikowano

2 x szybciej? - raczej 5 x wolniej

3 x dokładniej? - najwyżej tak samo(każdy zewnetrzny defragmentator uruchamia windowsowe narzędzie do defragmentacji) minus to że nie potrafią defragmentować plików startowych

wtedy kiedy chcesz? - jak wyłączysz zaplanowaną defragmentację, to masz jak każdy na żądanie

P.S. Powyższe uwagi do tyczą degragmentatorów od Visty wzwyż, bo w XP jest rzeczywiście słaby. Defragmentacja plików startowych może nastapić jeśli jest odtworzony plik Layout.ini w katalogu Prefetch. Od Win 8 wzwyż defragmentator systemowy można stosować do dysków SSD - automatycznie wykrywa ich obecność i defragmentację zastępuje trimmowaniem. Tylko jeden komercyjny defragmentator potrafi defragmentować pliki startowe - Diskeeper. Programy które defragmentują dysk na bieżąco, tylko zamulają i spowalniają jego pracę. 

P.S.2. Reasumując - wszystkie programy do defragmentacji firm trzecich można wrzucić do kosza - jedyny sens ich stosowania, to XP i poniżej.

Opublikowano

windowsowy to w ogóle nie defragmentuje ponizej 1mb pliku  podzielonego na 4 sektory;) dlatego niby "lepszy"..

startowe tez defragmentator przyjmuje tylko trzeba mu w ustawieniach zaznaczyc by je na przód wrzucał :P

MS i analiza SSD :lol:  to mnie rozbawiłes... tylko dlaczego defragmentator od w7 w góre i tak defragmentuje pendrive?

Opublikowano

Co do trimmowania systemowego opieram się tylko na suchych danych, że od Win 8 potrafią to robić i wykrywają automatycznie - dyski SSD mają trimmowanie wbudowane oraz producenci dostarczają odpowiednie narzędzia, więc lepiej z nich korzystać. 

Opublikowano

Tak, defragmentator w Win8 faktycznie wykonuje trimowanie jeśli wykryje dysk SSD. Gorzej, że raz na jakiś czas na takim dysku SSD puszcza również pełne defragmentowanie...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nigdy nie słyszałem o takim zdarzeniu. Nic się nie zna lepiej jak systemowe narzędzie. Cuda firm trzecich nawet jak wykonają cudownie swoją pracę, to po pierwszym restarcie jest wszystko cudownie rozwalone - pliki startowe muszą iść na początek dysku do najszybszych sektorów. Dlatego po przeprowadzonej konserwacji systemu, należy odtworzyć plik Layout.ini i wykonać 3 restarty systemu, po każdym odczekując ok. 5 min. Dopiero możemy przystapić do defragmentacji - operację też najlepiej przeprowadzić 2-3 razy pod rząd. Teraz dopiero będą widoczne efekty w postaci szybszego startu systemu. Nie należy zapomnieć o defragmentacji/scaleniu pliku wymiany(PageDefrag), który najpierw ustawiamy na stałą wielkość. Bez tych zabiegów wszelkie starania będą bezowocne albo krótkotrwałe. Możemy za to sobie używać dowolnego narzędzia do defragmentacji partycji niesystemowych - tu piękne i idealne ułożenie plików jest możliwe i przyda się na pewno. 

Opublikowano

Nigdy nie słyszałem o takim zdarzeniu. Nic się nie zna lepiej jak systemowe narzędzie. Cuda firm trzecich nawet jak wykonają cudownie swoją pracę, to po pierwszym restarcie jest wszystko cudownie rozwalone

czyli reasumując defender najlepszy, i inne pakiety sa zbedne bo sa firm trzecich? :OI

pliku wymiany? przy 4gb w góre to sie usuwa... :22 a pliki startowe są do ustawienia trza tylko odznaczyć opcje... za dużo Sci-Fi MS ogladasz...

PS: wiesz jak uwalic partycje? wystarczy podczas defragmentacji wyłączyc prąd na plikach ID partycji... ;) why? chyba wiesz jak działa proces defragmentacji?

Opublikowano

Bzudry kolego gadasz z tym usuwaniem pliku wymiany. Mam 8GB i zwykle ustawiałem plik wymiany na 512MB, ale obecnie to za mało, nie z powodu, że brakuje ramu, tylko z powodu wymagań wstępnych aplikacji. Na dzień dzisiejszy plik wymiany ustalam na 2048MB. Bez tego dana aplikacja nie uruchomi się lub jej nie zainstalujesz.