Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, carlosg napisał:

Wczoraj już zdążyłem pobrać wszystko jak leci i poinstalować. Przejrze potem aplikacje i odninstaluje te zbędne, oraz będę musiał powyłączać niektóre rzeczy w msconfig bo ilość procesów waha się około 100 i zużywają mi sporo ramu.

Czy te twoje skrypty będę musiał ręcznie aktualizować? Rozumiem, że jest to coś usprawniające system. Już czytam :) 

Pomogą Ci ogarnąć te 100 procesów :O

carlosg lubi to
Opublikowano

Po użyciu skryptów nadal wysoka ilość procesów.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
3 minuty temu, carlosg napisał:

To wszystkie procesy które są w menadżerze. Dopiero teraz zauważyłem, że coś mi się źle wkleiły screeny z usług. Jeśli będzie trzeba to poprawie 

Kliknij w Menadżerze "Pokaż procesy wszystkich użytkowników" i wyślij screeny :) 

m4s i carlosg lubią to
Opublikowano

Po odninstalowaniu wszystkych aplikacji od Lenovo zużcie ram i procesy spadły, jednak procesy nadal jest ich dosyć sporo.

Myślę, że najszybciej będzie jak postawie na nowo system i zainstaluje tylko sterowniki oznaczone jako "krytyczne", a jeśli będa jeszcze jakies wykrzykniki to wgram, żeby nie było. A z aplikacji Lenovo zainstaluje sobie tylko od touchpada, OnScreen (program który pokazuje mi na jakim poziomie jest głośność, kiedy wyłączam lub włączam audio, mikrofon czy lampkę i też kiedy zmieniam jasność) oraz apkę od przycisku do wyłączania mikrofonu. Poza tym reszta wydaje mi się zbędna. Chyba, że jest sens też zainstalować Power Manager, co myślicie?

Co do Windowsa 7 jak to jest z tym UEFI? Teoretycznie jest to nowsze i lepsze, ale też spora część osób zaleca instalować siódemkę prze Legacy.

Opublikowano

Hej!

Zainstalowałem system na nowo. Pobrałem potrzebne sterowniki, oraz to oprogramowanie lenovo, które jest mi potrzebne.

Na koniec pobrałem jeszcze Driver Booster i znalazł kilka nowszych wersji sterowników.

Po tym wszystkim ilość procesów wynosi 71, a zużycie ram jest na poziome 1,55GB w stanie spoczynku. 

Jestem jeszcze przed odpaleniem windows Update. Czy teraz jest okej?

Opublikowano

No ja na kompie stacjonarnym mam jeszcze mniej, ale w sumie jakby nie patrząc laptop ma więcej funkcji chociazby wi-fi czy bluetooth, stąd też podejrzewam, że może mieć więcej procesów.

Wrzucam screeny, powiedzcie mi proszę czy wszystko jest okej, czy może mogę coś wyłączyć?

Opublikowano

Na PC też posiadam WiFi no i tak jak pisałem zawsze kręci mi się około 60-70 procesów z czego większość to systemowe. Masz 16GB RAM także masz mocny zapas pamięci. Możesz się pobawić w services.msc i powyłączać usługi które są nie potrzebne oraz możesz zajrzeć do MSCONFIG.

carlosg lubi to
Opublikowano

Czyli generalnie jest okej? Msconfig obczaiłem i tam nic do wyłaczenia nie mam, ani w usługach ani w uruchamianiu. Zajrzę jeszcze do services.msc.

15 godzin temu, m4s napisał:

@carlosg Nie zapomnij użyć moich skryptów:

UUAWU - Tryb 1  - zrobi porządek z Windows Update /poczytaj inf o w temacie/

RemoveSPY_AIO - Tryb Core - ogarnie niepotrzebne/telemetria i balast/ rzeczy w Windowsie

Linki w sygnaturze

Hej! Teraz mam nowo postawiony system i jeszcze nie odpalałem windows Update. Czy powinienem te skrypty użyć przed aktualizacjami, czy tylko po?

Zauważyłem, że na wszystkich kompach mam problem z błędem przy aktualizacji Windows Defender, da się tego jakoś pozbyć, jak i tak korzystam z AVG?

Opublikowano
1 minutę temu, carlosg napisał:

Czyli generalnie jest okej? Msconfig obczaiłem i tam nic do wyłaczenia nie mam, ani w usługach ani w uruchamianiu. Zajrzę jeszcze do services.msc.

No ja nie widzę niczego do czego mógłbym się mocno przyczepić. Chyba, że ktoś ma lepsze oko i coś zauważy to na pewno się z Tobą podzieli :)

carlosg lubi to
Opublikowano

Użyj skryptu RemovESpy i wtedy daj porównanie>, ale nie wklejaj listy procesów tylko z menadzera zadań zakładka wydajność.

Zrób zrzut przed uruchomieniem skryptu i po.

AVG?

ESET Internet Security -  w wersji trial na miesiąc

+ klucz co miesiąc z tej strony:

Opublikowano

Odpaliłem Windows Update. Miałem problem z aktualizacją Windows Defender, ale pobrałem ręcznie i zadziałało. Teraz odpaliłem laptopa i mam 68 procesów i użycie ram na poziomie 1.33gb, także jest spoko porównując do twoich 60-70 procesów. Odpalę jeszcze te skrypty dla pewności, że wszystko będzie okej i żeby wyłączyć zbędne aktualizacje. Co sądzicie na temat Windowsa Defender? Jest wystarczający w Windows 7?

Przy okazji też zapytam co może powodować to, że podczas przejścia z okna "Zapraszamy" do pulptu, zamiast tak ładnie płynnie przejść są widoczne pionowe czarne oddzielenia/paski.

Opublikowano

@carlosg W Windowsie 7 nie ma wbudowanego AV a Defender pełni bardziej role skanera Malware.
Żeby mieć takiego samego "DEFENDERA" jak w 8/10 musisz mieć MS Security Essentials.

Opublikowano

I to jest darmowe? Czy to będzie chronić dobrze mój komputer? Dużo dobrego słyszałem o antywirusie w Win 10, że nie warto nawet instalować innego.

Więc pytanie czy lepiej ESET Internet Security i aktualizować co miesiąc czy może doinstalować MS Security Essentials

Opublikowano

Dlaczego po instalacji antywirusa pierdzi mi dźwięk przy starcie systemu? Próbowałem Avasta, AVG, Eset i przy każdym takie coś mi się robi. Bez antywirusa jest okej.

Myślałem, że to jakiś problem związany z UEFI, jednak po przeinstalowaniu na Legacy jest tak samo.

Opublikowano

Może dysk twardy jest padnięty? Niedawno go zakupiłem, wiec mam gwarancje jak by co

Opublikowano

Chciałbym się jeszcze upewnić czy dysk jest na pewno ok, wrzucam więc jeszcze to. I czy to normalne, że mam taką prędkość odczytu i zapisu, gdzie producent podaje:

Read Speed up to: 560MB/s

Write Speed up to: 540MB/s

Mam dokładnie ten model:

Opublikowano

Przywróciłem sterownik do oryginalnego systemowego i nie pomogło. Pobrałem jeszcze raz ze strony lenovo odpowiednio pod ten model podajac numer seryjny. Również nie pomogło. Pomyślałem, że to może jakaś badziewna wersja systemu, wiec pobrałem jeszcze inną przez Windows ISO Downloader. Mam Licencje na Windows 7 od Lenovo, więc jeśli dobrze rozumiem, najlepiej jak bym miał wersje systemu Oem, tak? Więc wybrałem Windows 7 PROFESSIONAL SP1 COEM. To było w zakładce OEM, ale wszystkie miały dopisek COEM, co to znaczy?

Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy to uszkodzona pamiec ram, czy możliwe, że robi mi coś takiego? Bo seryjnie ten laptop miał 8GB, a teraz ma 16GB. 

Albo jeszcze jak instalowałem sterowniki to zainstalowałem Lenovo Service Bridge, który wyszukiwał jakich mi brak i sobie wybierałem których potrzebuje. Jednak jak potem zauważyłem wyszukiwał sterowniki do Lenovo T450s. (Aktualnie używasz aktualizacji systemu dla {thinkpad-t450s}], mimo że wyraźnie zaznaczałem mój produkt jako T430. Jak mogę przetestować, żeby mieć pewność, że RAM jest sprawny i ogólnie cały komputer jest sprawny i to tylko problem oprogramowania? Mam jeszcze 4 dni, żeby go przetestować

Opublikowano

Spojrzałem, jednak jeszcze tydzień mi został na ogarniecie tego, jak nie to dam na wymianę. Odpaliłem Mem Test 86. Pokazuje mi, że mam 16GB i tylko jedną nazwę kości SK Hynix. A z tego co patrzyłem od spodu mam dostęp do jednej kości SK Hynix 8GB, wiec to by oznaczało, że mam 2 dokładnie takie same kości?

Dam znać pod koniec czy wykazało jakieś błędy. Jak nie to zainstaluje ten system COEM i pobiorę sterowniki ręcznie pod konkretnie ten model. Macie jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić?

Opublikowano

Wrzucam raport z MemTest86. Rozumiem, że RAM jest sprawny? Czy może jeszcze dać rozszerzony test, bo coś czytałem, że jest taki

Opublikowano

Spróbuję jeszcze opalić OCCT żeby upewnić się, że procesor, grafika oraz zasilacz działają jak należy. Potem spróbuję ten system COEM Windows 7 Pro.

Jeszcze takie pytanko czysto techniczne. Po świeżo zainstalowanym systemie najpierw pobierać sterowniki ze strony producenta a potem Windows Update, czy najpierw Windows Update a potem stery? Podczas instalacji sterowników czasami brakowało mi jakiś aktualizacji i pobierałem je ręcznie, więc odpalenie Windows Update przed sterami miało by sens. Jak się robi prawidłowo?

Opublikowano

O co chodzi? Grafika osiąga temperature ponad 85 stopni i wyłacza mi test, który jak widac nie trwa ani minuty. W HW Monitor także dobija do 85, ale po wyłączeniu od razu spada co widać na screenie.

Dobra, obczaiłem, że w ustawieniach mam że ma zatrzymać test powyżej 85 stopni dla Core #0, Core #1 i GPU.

Jak prawidłowo wykonać test? Mój procesor to I5-3320M

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie