Skocz do zawartości

Sciemnianie ekranu w monitorze LG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu zaczelo mi sie dziac to, co widoczne na filmiku - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Monitor to LG 23MP47HQ-P. Teraz czy do kosza go? Idzie to naprawic? I, jak go rozkrecic, zeby zobaczyc, co w srodku gra. Probowalem sie dostac, ale nie umiem, a na sile nic nie bede robil... Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Siada podświetlenie, może listwa LEDów, albo inwerter (zasilanie podświetlenia), albo po prostu coś nie styka (zimny lut, jakieś złącze przy płytce w środku). Jak tak się przyciemni, walnij go od razu z tyłu otwartą dłonią, bez obawy, tak się robi na serwisie gumowym młotkiem przed i po naprawie, żeby sprawdzić, czy wszystko styka :) Oczywiście nie uderz w matrycę. Jak po uderzeniu będzie od razu zaskakiwał, to problem mechaniczny albo zimny lut.

A co do zdjęcia obudowy, to teraz tak robią, że trzeba wiedzieć, gdzie mocno szarpnąć, żeby zatrzaski puściły. Z Iiyamą brata ostatnio walczyłem, bo trzymało jak byk. A potem na YouTube zerknąłem, że jednym ruchem wystarczy szarpnąć za środek tylnej obudowy i w mig wszystkie zaczepy pięknie puściły.

Opublikowano
3 godziny temu, XfyrG napisał:

Kolego, nie masz bladego pojęcia, a każesz komuś walić młotkiem w monitor? To żart czy co to ma być? Porada?

Pracowałeś w serwisie LCD kilka lat? Nie? To zamilcz, bo ja tak, i mam tysiące naprawionych monitorów na liczniku. I każdy jeden monitor przejeżdżając przez tzw. screening, czyli wstępne oględziny technika, jest walony pięknym gumowym młotkiem ze wszystkich stron, jako jedna ze standardowych procedur na tym stanowisku. A po naprawie jest walony ponownie, zanim zostanie zapakowany dla klienta. Poza tym ja mu nie każę walić młotkiem, podałem tylko przykład, jak się traktuje monitory na serwisie, żeby się nie bał go "szturchnąć". Dziękuję, dobranoc.

TalRash lubi to