Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Model laptopa to MSI GP72VR 6RF Leopoard Pro

2. Parametry:

a) Procesor: Intel i7-6700HQ
    b) Karta graficzna: GTX 1060
    c) Dysk SSD 256GB - jakiś chinol ale dosyć przyzwoite parametry

3. Posiadam niemodyfikowany system Windows 10 PRO
4. Chciałbym skorzystać z Windows 8.1, najlepiej czystego

Siema. Szukam systemu pod siebie, to znaczy systemu spójnego. Oczywiście w grę wchodzi tylko Windows, próbowałem Linuxa ostatnimi czasami ale to moim zdaniem temat rzeka, często korzystam z programów takich jak ArcGIS czy też AutoCAD etc. które niestety z Linuxem nie współpracują lub współpracują marnie. Poza tym mam mało czasu na naukę Linuxa, od zawsze korzystam z Windowsa, jednak ostatnio to co robi Microsoft z Windows 10 po prostu mi się nie podoba, system jest bardzo niespójny co najbardziej mi przeszkadza - trochę opcji w zwykłym explorerze, trochę opcji w Metro czy jak to się teraz nazywa, brzydkie kolory - takie jednolite itd. Sam notebook chodzi w miarę przyzwoicie, nie zacina się itd. ale wolę mieć kontrole np. nad aktualizacji itd. czego Windows 10 mi nie daje w pełnej okazałości, no i ta ilość usług i innych rzeczy, które są uruchamiane w tle co mega ogranicza pracę na i tak słabej baterii. Ogólnie rzecz biorąc mój laptop "nie obsługuje" innych systemów niż wspomniany Windows 10, tak przynajmniej twierdzi producent. Jednak miałem już jakiś czas zainstalowany system Windows 8.1 i działał on bardzo dobrze, bardzo lubię ten system. Jednak pojawia się tu kilka "ale", a chodzi dokładnie o FPS w grach, gram rzadko i raczej w jakieś niezbyt wymagające tytułu, ETS2 lub CS:GO to chyba jedyne gry w, które w wolnym czasie gram, i na przykładzie ETS2 z Frapsem na Windows 10 na takich samych detalach mam 100-130FPS a na systemie Windows 8.1 od 50 do max 80 co przy matrycy 120HZ robi sporo różnicy. Korzystam zawsze z tych samych ustawien jak i w ustawieniach w panelu Nvidii tak jak i ustawień w grach. Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? 

Opublikowano

Mocny laptop. 6 gen więc ma pełne wsparcie dla systemów Win 7, 8.1, 10. Rodzaj dysku jest istotny ze względu na rodzaj interfejsu (SATA, M.2 na SATA lub PCI-E - tu też z protokołem NVMe lub bez) oraz ze względu na ewentualne sterowniki NVMe lub ich brak. Pobierz program Crystal Disk Info (standard zip): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub SSD-z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i ustal jaki masz dysk.

Czy to ten laptop? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Masz najnowszy bios, ME Firmware i EC Firmware? - jeśli nie, to zainstaluj jeszcze na starym systemie. Procedura aktualizacji jest dostępna w tutorialach na stronie MSI.

Możesz sobie wypróbować dowolny system i sterowniki do niego i dopiero potem zainstalować na czysto (najlepiej po Secure Erase dysku).

Na stronie MSI istotne sterowniki są przestarzałe, ale nie ma problemu w pobraniu nowszych - mogę podać linki.

Przemyśl sprawę i napisz konkretnie co postanowiłeś.

Opublikowano

Który windows konkretnie używałeś ten który ci niby tak działał i kiedy to było ( niby wolniej w grach z fpsami?).

Bo tych windowsów to trochę było znaczy zwykły 8.1 ,  8.1 update 1,  8.1 update 3 ??    Core ,PRO, Enterprise ?

8.1 update 3 ma już chyba przycisk menu start wbudowany w sobie z tego co pamiętam bo poprzednie wersje nie miały i trzeba było samemu sobie doinstalować programem zewnętrznym menu start.Mimo wszystko jakby chciał już instalować taki system to żeby był już z tymi nowszymi aktualizacjami (poprawkami) wgranymi na starcie.

Cholera wie czy to jest kwestia systemu nagranego na komputerze jego wersji i czy był on zaktualizowany w miarę czy kwestia wgrania innej wersji sterownika do karty graficznej i wtedy testowania na nim jak będzie się zachowywać to wszystko w grach już z wydajnością.

Jak nie ma na stronie producenta to można się pobawić tak by wgrać coś z paczek sterowników (np. z paczek offline )  ja pobieram SamDrivers... ale są też DriverPack Solution albo Snappy Drivers. Taka paczka np. SamDrivers 18.12 waży lekko ponad 19GB (obraz płyty można rozpakować sobie winrarem i wrzucić na pendriva lub z innej partycji dysku odpalić ) tylko wiadomo trzeba umieć to używać tak by nie wgrywać wszystkiego jak leci klikając na pałę dlatego dla początkujących ludzi polecałbym pobrać paczkę  Snappy Drivers bo jest po Polsku i chyba nie sprawi takich problemów jak SamDrivers ,który może poinstalować niektóre programy po rosyjsku na komputerze jak ktoś  nieumiejętnie będzie używał powiedzmy takiego czegoś klikając na pałę. Z takich paczek można zainstalować brakujące sterowniki lub zaktualizować sterownik starszego typu nowszym jeśli takowy jest w paczce (zaktualizować ).

Ewentualnie tak jak ktoś wyżej napisał szukać konkretnych linków do sterowników w nowszych wersjach pod tą kartę grafiki bo takie paczki to są dobre jedynie powiedzmy jak komuś robisz komputer ,a ten ktoś nie ma płyt ze sterownikami do sprzętu i bez dostępu do internetu. Można czasu zaoszczędzić dzięki takiemu ustrojstwu no i nerwów.

Opublikowano

Laptop faktycznie mocny, ale jeżeli miałbym go kupić jeszcze raz lub komuś polecić laptopa do gier to ten model bym odradził. Wszystkie sterowniki są najnowsze według driver geniusa oraz strony station driver, wgrywanie ręcznie. System nie jest zawalony, bo zainstalowane mam max 2-3 gry + tylko najważniejsze programy, cały system zajmuje około 50GB. Mój dysk SSD pochodzi jeszcze z starszego laptopa, jest to jakiś chiński Liteon, który jest na zwykłe wejście SATA, ale jego wyniki serio są dobre, szczególnie jak na dysk, który dostałem za darmo, jest to dysk 256GB. Wczoraj caly dzień kombinowałem z systemami i zainstalowałem Windows 7 i Windows 8.1 a wszystkie te systemy pochodziły z tego forum o Mr.T, wszystko ustawiłem na takie same ustawienia i niestety FPS w ETS 2 o 50-70 mniej niż na Windows 10, w CS:GO również daleko tym systemom do Windows 10. Wszystkie instalacje robiłem "na czysto" i niestety poddałem się i zainstalowałem czystego Windows 10 1809, najwidoczniej ten laptop wymaga tego systemu co jest bardzo dziwne, EC, BIOS itd. wszystko jest aktualne. @wiktorynek to dokładnie ten laptop, który wrzuciłeś w linku. Gdyby nie fakt studiowania to dawno bym sprzedał laptopa i kupił PC, to mój 2 laptop w życiu i uważam, że to kolejny raz zły wybór, wcześniej miałem DELL 3543 i jak chciałem tam zainstalować Windows 7 to wywalało BlueScreena przy odpaleniu jakiegokolwiek dźwięku, na windows 8.1 i 10 się to nie działo a tutaj na tych systemach mam mniej FPS. Tak czy siak wybralem czysty Windows 10 1809 z jak największą ilość usunięcia aplikacji uniwersalnych. Może postaram się niedługo wrzucić jakiś test tego dysku i tego laptopa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie