tomoyokiv Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Witam. Potrzebuje pomocy A więc: Pobrałem sobie ten systemik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersje Pro x64) Nagrałem na płytke za pomocą Ashampoo Burning Studio 2014 (standardowe ustawienia nagrywania obrazu) I teraz chciałbym wykonać instalacje UEFI. Moja płyta główna: Asus H81M-E (z tego co sie orientuje i widze na własne oczy to ma UEFI ) Dysk: wd5000azdx-00sc2b0 (niestety HDD) I teraz jeśli dobrze myśle/wyczytałem to powinien zrobić coś takiego: Odpalić instalacje UEFI, jak sie instalator załaduje to przekonwertować na GPT [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rozumiem że to co jest wyżej dalej funkcjonuje ? Jeśli dobrze sie orientuje to wtedy zformatuje mi dysk i musze zrobić partycje i zainstalowac normalnie system ? Tylko sie troche boje czy to z tym cmd w trakcie instalacji zatrybi, bo nie moge teraz tego zrobić z poziomu windowsa bo jak przekonwertuje to mi wywali cały system i problemy będa (chyba) Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem to powinienem wykonać coś takiego jak napisałem wyżej ? I jeszcze jedno co powinienem w biosie(uefi) włączyć/wyłączyć ? Jeśli coś źle zrozumiałem proszę mnie poprawić bo nie chce potem problemów nie potrzebnych Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 W EFI włącz secure boot i wyłącz legacy mode. Następnie, zabootuj w trybie UEFI i SHIFT+F10. Następnie do konsoli wpisz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] gdzie X to numer dysku znaleziony w list disk (możesz poznać po wielkości) Następnie przejdź do instalacji. Gdy nie chcesz już 8 to wyłączasz secure boot i włączasz legacy mode. Cytuj
tomoyokiv Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Dzieki za pomoc. Mam nadzieje ze tylko nie bd problemow z tym dyskiem i jeszcze jedno jakbym chcial wrocic do 7 to musze zkonwertowac dysk z powrotem na mbr ? Rowniez za pomoca konsoli ? Cytuj
Piesek64 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Nie musisz konwertować, ale wtedy nie włączaj legacy mode. Cytuj
tomoyokiv Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2014 Sam siebie zaprzeczasz więc wkońcu on czy off ? Nie musisz konwertować, ale wtedy nie włączaj legacy mode. Gdy nie chcesz już 8 to wyłączasz secure boot i włączasz legacy mode. Chociaż w sumie raczej nie bede wracał na sevena ale to juz z czystej ciekawości pytam. Cytuj
Piesek64 Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2014 Tutaj przy cytatach aż zgłupiałem, ale już tłumaczę. Legacy mode uaktywnia zwykły bios i uniemożliwia używanie GPT. Z czego wyłączony Legacy mode/CSM umożliwia używanie GPT, które jest wymagane przy 8, ale nie jest wymagane przy 7, lecz to przyśpieszy odczyt i zapis (minimalnie, ale lepszy rydz niż nic). Gdy nie wyłączasz legacy mode, nie musisz konwertować dysku na MBR, ale uwaga! Gdy instalujesz viste, XP, czy jakiś inny stary system, nie zadziała bez legacy mode. Cytuj
tomoyokiv Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2014 No i git porządnie wytłumaczone, wkońcu zrozumiałem. Dzięki wielkie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi