Nikita_Bennet Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Witka, pytanie na szybko i oby szybko udało się to zrobić (bez zagwozdek czemu nie działa). Lapik jak w temacie: NP450R5E, przybyło mu extra 4GB ramu i jest 8, zamiast hdd 500GB jest mniejszy ale SSD. Docelowo lapik ma robić dla dwóch osób - dwa konta (no w sumie 3 bo admin). Jedno konto do neta, worda, popłacenia rachunków i pierdół. Drugie konto do office, autocad jak jest się w terenie itp. Na wszystkich kontach ma śmigać net z huawei usb e3372 w terenie, lapik ma się łączyć z routerem B525 po wifi w jednej lokalizacji a w drugiej też po wifi z asusem AC56U. z oboma rotuterami chiałbym aby działały wpięte do nich (modemorouterów) drukarki - jedna to wielofunkcyjny brother a druga go HP1320dtn. Tyle na razie wiem. Użytkownicy nie mają czasu zastanawiać się co nie działa itp. Mam to skonfigurować i najlepiej poblokować co niepotrzebne itp. Pytanie jest takie - jaki windows?? W8 W8.1 W10 ????? Podpowie ktoś? Ważne aby był bez pierdół, zbędnych rzeczy itp
Nieobecny Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 11 minut temu, Nikita_Bennet napisał: Ważne aby był bez pierdół, zbędnych rzeczy itp Tego czego oczekujesz nie da ci kastrat. Czy da ci zawodny i niepewny Win 10? 13 minut temu, Nikita_Bennet napisał: Użytkownicy nie mają czasu zastanawiać się co nie działa itp. Mam to skonfigurować i najlepiej poblokować co nie potrzebne itp. Z tego zadania najlepiej wywiąże się niezawodny i łatwo konfigurowalny Win 7. 14 minut temu, Nikita_Bennet napisał: nie potrzebne niepotrzebne
Nikita_Bennet Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Windows 10 mam na swoim kompie a przesiadłem się tylko dlatego że na wszystkich kompa w robocie mamy W10. Tutaj też powrzucałbym W10 ale sprzęt nie wydoli. W8.1 miałem długo, fajny system, niestety przesiadłem się na niego albo z XP albo z jakiejś serwerówki której miałem wersję testową na kompie. Ominęła mnie era visty i w7. Którego moda z W7 byś mógł polecić?
Nieobecny Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 10 godzin temu, Nikita_Bennet napisał: Tutaj też powrzucałbym W10 ale sprzęt nie wydoli. 3 gen + 8GB ramu + SSD dlaczego ma nie wydolić? Jaki masz tam procesor? Zawsze można zmienić na i7 jeśli tylko nie masz kastrowanego chipsetu HM70. 10 godzin temu, Nikita_Bennet napisał: Którego moda z W7 byś mógł polecić? Żadnego.
Nikita_Bennet Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 W10 po roku czy półtora zrobił się zamuł a poza www, officem (zero gier, programów do diagnostyki samochodu, simlocków czy innych wynalazków) oglądaniem filmów nic nie robił (Celek G550).
Nieobecny Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Co to jest Celek G550? - nie ma takiego Celerona ani innego procesora.
piosylant Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Poza tym nazwa modelu "NP450R5E" jest niepełna. Brakuje myślnika i tego co po nim, np. "-X01PL". Nie znalazłem NP450R5E z Celeronem. Z Pentiumem są, ale zupełnie innym niż "G550". Zatem nadal czekamy na info o sprzęcie, bo bez tego dalsza rozmowa jest jałowa.
Nikita_Bennet Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 NP450R5E-X02PL i pod to szukam systemu (obecnie ma SSD i łącznie 8GB ramu). Celeron G550 jest w stacjonarnym kompie gdzie mam W10 i tutaj niestety zostaje W10
Nieobecny Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 31 minut temu, Nikita_Bennet napisał: Celeron G550 Taki procesor nie istnieje. Pytaliśmy się o procesor w laptopie. Czytaj ze zrozumieniem.
Nikita_Bennet Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 model procesora i3-3120M (2.5 GHz, 3 MB Cache)
piosylant Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Spokojnie Win10 może hasać na nim. Win 8.1, jeśli nie masz zaufania do Win 10. Win 7, jeśli preferujesz stabilność i zero niespodzianek. Każdy z nich działać będzie dobrze na tym sprzęcie.
Nikita_Bennet Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 siakieś konkretne modyfikacje? Stabilność, bezproblemowość (np po roku problemy z aktywacją/licencją). Wiem że W10 czasem robi problemy z wifi i raczej przez to go skreślam (teraz jeszcze czytałem coś o aktywacji). W7 nigdy nie miałem. Myślę o W8.1 tylko który?
stens Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 7 godzin temu, Nikita_Bennet napisał: Myślę o W8.1 tylko który? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
xkx Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 Co wrzucić? To co lubisz. Jeśli klasykę - Win 7 z tym iż jego czas powoli dobiega końca. Wielkich różnic między 8,1 a 10 zasadniczo nie ma w gruncie rzeczy jeśli znajdziesz kompilacje która Ci pasuje nie ma obowiązku aktualizacji co 6 m-cy na nowszą wersję. Win 8 jest jak XP i VISTA w zasadzie trupem. Czyli brak nowszych wydań przeglądarek brak wspomagania czy aktualizacji itd. A co konkretnej wersji sytemu to albo wybierzesz modyfikowany z tym iż tam nie zawsze wszytko musi działać poprawnie lub pełną wersją - na Twoim procesorze pójdzie w zasadzie wszytko.
Nikita_Bennet Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 4 godziny temu, stens napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] odpalę na tym 3 konta? Jedno admina i dwóch userów? Tylko konta userów będą użytkowane.
Rekomendowane odpowiedzi