Gość Vuko Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Siema Nówka Dell Inspiron 17, zaktualizowany do Windows 8.1 i są problemy z wyłączaniem/usypianiem laptopa, mianowicie: 1. Wyłączam lapka, ekran po chwili gaśnie ale reszta pracuje tzn, migają diody i słychać dalszą pracę laptopa. 2. Jak jest podpięty i gdzieś pójdę na godzinę zostawiając go otwartego, po powrocie jak wcisnę cokolwiek to laptop uruchamia się od zera O.o Wiem, że to będzie gdzieś w ustawieniach zasilania ale jest niby dobrze poustawiane. Zamknięcie pokrywy = uśpienie, przycisk power raz to uśpienie i dłuższe przytrzymanie to power off no i jest ustawiony że jak jest podpięty do zasilania to po 30min powinien się uśpić... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 A zainstalowałeś nowe sterowniki(w szczególności chipset i energy management) przeznaczone na Win 8.1? Plany zasilania, to kolejna sprawa - ustawienia zaawansowane. Niektóre programy czyszczące rozwalają plany zasilania, również nieraz tak się dzieje po niektórych aktualizacjach. Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Sterowników nowych w sumie nie instalowałem... Sugerujesz usunięcie tych co zostały z W8 i wklepanie natywnych pod 8.1? Nie przyszło mi to do głowy nawet a powinienem był dawno to zrobić. W Planach Zasilania i ich ust. zaawansowanych nic więcej takiego nie ma ;| A programów czyszczących nie ma w ogóle bo jak na razie nie są mi potrzebne. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Po aktualizacji nie zostały żadne sterowniki od Win 8 - wszystko trzeba instalować od nowa i większość do Win 8.1 jest innych niż do Win 8 - pobierz ze strony producenta laptopa - jeśli nie wspiera musisz wyszukać sam na stronach producentów urządzeń. P.S. od razu zaktualizuj Win 8.1 do update 1 + wszystkie aktualizacje, a potem wgrywaj sterowniki. Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Dziwne bo w menedżerze urządzeń "na papierze" wszystko gra tzn niby wszystkie sterowniki są O.o Na szczęście Dell nie potraktował tego lapka po macoszemu i z tego co widzę wszystkie sterowniki są na ich stronie więc zaraz pobiorę wszystkie i zabiorę się za instalowanie. Update 1 nabywam przez Windows Update czy Sklep? W sumie wszystkie aktualizacje jakie były to chyba są już zainstalowane, sprawdzę zaraz. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Bo Windowsy mają wbudowane pewne sterowniki, ale one działają tyle o ile, albo w ogóle nie działają jeśli nie zdefiniowano jakiegoś urządzenia. Skoro są sterowniki na stronie Della to nie ma o czym mówić - pobierz i zainstaluj. Pamiętaj o właściwej kolejności: 1. jeśli to platforma Intela: chipset - mass storage(intel rapid storage technology) - zintegrowana grafa - reszta praktycznie bez znaczenia jeśli opis nie stanowi inaczej - jeśli jest taki sterownik: intel management engine interface to trzeba go czasem instalować jako pierwszy lub bez znaczenia 2. jesli to platforma AMD - to w sterownikach grafiki są od razu też stery chipsetu i mass storage - reszta bez znaczenia w jakiej kolejności chyba że w opisie jest podane inaczej. Update 1 normalnie przez WU - tu możesz pobrać ręcznie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - wymagana jest wcześniej poprawka KB2919442. Tu masz opis procedury i ewentualnych [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Dziwny problem: Mam wszystkie potrzebne poprawki a przy próbie zainstalowania Update 1 dostaje komunikat "Ta aktualizacja nie ma zastosowania dla tego komputera", lol xd wygoogluje coś i spróbuję znowu. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 A może jest już zainstalowany - sprawdź jakie masz zainstalowane poprawki i porównaj z wykazem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - rozwiń więcej, a także przeczytaj instrukcję instalacji. Cytuj
m4s Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 Podobne problemy miałem w laptopie SONY, pomógł nowy BIOS. Podaj dokładnie symbol laptopa to coś poszukamy wspólnie. Cytuj
Gość Alex Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2014 U mnie na PC jest tak że po uśpieniu kilka razy normalnie się wybudzi a kolejny się zrestartuje i tak jest coraz częściej A tak przy okazji jak zrobić ikonkę na pulpicie do usypiania PC-eta ? bo narazie ustawiłem przycisk zasilania jako uśpij. Win 8.1Pro x64 Update1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi