Skocz do zawartości

Czy warto laptop Lenovo Y520

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz możliwość kupić dysk o pojemności 240GB. SSD+HDD, Co do instalacji systemu to stanowczo ja polecałbym SSD na system a HDD jako magazyn plików.

Opublikowano

Poszedłem i sprawdziłem osobiście na HP Omen 15, HP Envy 17 i Lenovo Y700. Na nich działa. 

//Edit:

Nie mam pod ręką Y520, ale czytając kolejne tematy dotyczące Y520 na różnych forach przyznaję Ci rację. Użytkownicy piszą o problemach z dyskami M.2 SATA, a dyski M.2 NVMe działają im bez problemu. Tak więc cofam słowa poprzedniego posta i przepraszam za wprowadzanie w błąd. 

Opublikowano

Mam taki, tylko słabszy proc, po przesiadce z desktopu na prawdę miła niespodzianka, cichy, temp do 70C nie odczuwalne na klawiszach wasd i o wiele dalej. Miałem zamiar kupować Della 7577 jednak tego znalazłem za 2200 no coż lenovo i jego serwis pozostawia wiele do życzenia jednak jakość wykonania na duży+. Niestety win 7 nie do zainstalowania, ostatnio znalazłem również wątek na ten temat na rosyjskim czy innym forum (gtx odmawia współpracy). Co do atrakcyjności zakupu nie wypowiem się , Nvme m2 działa jak coś sata nie sprawdzałem.

Opublikowano

A ja stanę w ciemno po stronie kolegi @P10 - te laptopy, które on podał obsługują dyski M.2 NVMe i M.2 SATA. Nie wpadł w moje ręce jeszcze Y520, ale nie sądzę, aby jakikolwiek laptop nie miał gniazda combo - analogicznie jak płyty główne. Czyżby Y520 był zubożałym wyjątkiem? Tylko po co producent miałby pozbawiać tej funkcjonalności?

P.S. Raczej bios okrojony albo nieumiejętność ustawienia przez użytkowników. Tak czy inaczej lepiej i tak kupić NVMe. :D

Opublikowano
Cytat

Czyżby Y520 był zubożałym wyjątkiem? 

A od kiedy dyski PCIe NVMe są uboższe, były wyłącznie sprzedawane z fabrycznymi dyskami Samsunga (OEM) i w sumie nawet dobrze bo przynajmniej ludzie się trochę interesowali M.2 i protokołem NVMe.