megabajtj23 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Witam. Śledząc forum, zauważyłem że znajdują się tutaj naprawdę tęgie głowy. Szacun! Zajmuję się amatorsko muzyką co skłoniło mnie to do tego abym poszukał pomocy w wyborze względnie porady doboru systemu, który najlepiej sprawdził by się przy jej tworzeniu. Posiadam obecnie laptopa Samsunga: RF 511 i7 2630QM 2GHz, do tego 8GB Ram, dysk SSD ADATA SP550, kartę Gforce GD540M i zewnętrzna karta dżwiękowa NI Komplete Audio 6 W komputerze postawiony jest Win7 Pro. 64Bit Laptop ze względu na to iż podczas tworzenia muzyki, a w szczególności podczas grania na żywo nie może zajmować się zbędnymi procesami aby daremnie nie obciążały procesora czy nie zajmowały pamięci, ma wyłączone na stałe WIFI, Bluetotch, Aero, Kamerkę i Defender. Chciałbym wyłączyć jeszcze wszystkie usługi żeby maksymalnie wykorzystać moc lapka do obsługi wtyczek VST które mocno obciążają procesor, lecz nie do końca wiem które mogę a które nie. Miałem jakiś czas wgraną 10-tkę, "przy muzyce chodziła" dość szybko do momentu w którym jakby zaczęła ignorować program DAW który jest programem działającym w tle, i zajmowała się analizowaniem dysku. System uważał chyba że jest w trybie bezczynności i ciągle coś mieszał, Defendera w nim nie szło na stałe wyłączyć i chyba to on był winien że tworzyły się trzaski w głośnikach spowodowane latencją. Windę którą posiadam jest wersją sklepową nie modowaną która czasem sprawi mi psikusa, dlatego chcę zapytać czy któryś ze systemów modyfikowanych znajdujących się na forum nadawał by się i poprawił nieco działanie komputera? Pozdrawiam.
razor1995 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Modyfikowany system działania komputera Ci nie poprawi. Jedynie: Secure Erase dysku SSD i potem instalacja najnowszego Windows 7 x64 z forum. CO do usług, polecam mój skrypt: I te:
megabajtj23 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Teraz, razor1995 napisał: Modyfikowany system działania komputera Ci nie poprawi. Jedynie: Secure Erase dysku SSD i potem instalacja najnowszego Windows 7 x64 z forum. CO do usług, polecam mój skrypt: I te: Dziękuję Ci razor1995. Obecnie zaopatruję się we wszystko co zaproponowałeś potem rozpocznę żmudną instalację. Najwięcej czasu zje mi instalacja wtyczek VST które dosyć dużo ważą ale skoro ma pomóc to czemu nie. Dzięki za poświęcony czas.
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Kolego dokładnie tak jak Ci poradził razor1995 z tym że ja bym Ci radził i ręcznie po blokować co trzeba i dodaj z 4GB ramu jak możesz mam RF711 i w nich to chłodzenie, ram ,dobry dysk bo procesor lubi się grzać w nich przy sporych obróbkach. Możesz użyć też DWS Lite.
Rekomendowane odpowiedzi