Skocz do zawartości

Upgrade Della Vostro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trafił mi się za darmo Dell Vostro 230 Mini Tower i mam zamiar go trochę usprawnić. Obecne parametry to:

Płyta główna:   Dell Inc. 07N90W LGA 775
BIOS:             1.4.0 (ostatni dostępny)
Chipset:          Intel G41
Procesor:        Intel Pentium DualCore E6700 3200 MHz
Pamięć:          2x2GB DDR3-1333 DDR3 SK hynix HMT325U6BFR8C-H9
Grafika:          Intel GMA X4500
Zasilacz:         Liteon PS-6301-6 300W

Pierwsza rzecz którą chcę zrobić, to dołożenie grafiki (potrzebuję HDMI). Niestety nie mam rozeznania w starszych GPU, więc byłbym wdzięczny za polecenie jakiejś sprawdzonej karty. Widziałem w komisie ATI Radeon Cape Verde HD 7770 2GB za £40 (oraz taką samą 1GB za £35), ale nie wiem czy to byłby dobry wybór. Czytałem że te serie są niezłe i nie pobierają zbyt dużo mocy, jednak może jest coś ciekawszego, np. NVidia. W necie polecali ASUS GTX650-E-2GD5 GeForce GTX 650 2GB. Jeśli byłoby trzeba, to mogę wymienić zasilacz na większy.

Druga rzecz, to pamięć. Na forum della, w wątku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wyczytałem że płyta z odpowiednią pamięcią powinna obsłużyć 8GB RAM. Czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Dalej... Płyta ma jedno wejście RJ-45, ja potrzebowałbym jeszcze dwa. Jaki model sieciówki możecie polecić?

Procesor - mógłbym zmienić na któryś z podanych na tej stronie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] np. Q9650.

No, ale wtedy będę musiał dać większy zasilacz. Pytaniem jest więc, jaki?

Na komputerze będzie Linux Mint lub Windows 7 Pro (jeszcze się nie zdecydowałem). Myślę o wykorzystaniu go jako centrum danych i zewnętrznego firewalla (po to dwa dodatkowe RJ). Ale chętnie się dowiem waszych pomysłów i opinii :) Być może ma ktoś z was taki egzemplarz i ma sprawdzone propozycje.

Opublikowano

Polecam GTX660 - to najmocniejsza rozsądna opcja.

4GB(2x2) DDR3 1333MHz to max wg specyfikacji płyty i chipsetu.

Sieciówka dowolna na PCI lub PCI-E w zależności co tam ta płyta ma dostępnego i wolnego.

Po wymianie na Q9650 i wymianie karty graficznej musisz zmienić zasilacz na markowy ok 500W oraz chłodzenie procesora na zdecydowanie wydajniejsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

1. Polecam GTX660 - to najmocniejsza rozsądna opcja.

2. 4GB(2x2) DDR3 1333MHz to max wg specyfikacji płyty i chipsetu.

3. Sieciówka dowolna na PCI lub PCI-E w zależności co tam ta płyta ma dostępnego i wolnego.

4. Po wymianie na Q9650 i wymianie karty graficznej musisz zmienić zasilacz na markowy ok 500W oraz chłodzenie procesora na zdecydowanie wydajniejsze.

Dzięki za odpowiedź ;)

Jednak chodziło mi o bardziej szczegółową odpowiedź. I tak:

1. Wiele firm wypuszczało GTX660. Mógłbyś polecić jakiś konkretny model?

2. Specyfikację chipsetu czytałem i faktycznie tam pisze max 4GB. Ale w podanym przeze mnie linku można zobaczyć, że użytkownicy uruchamiają z powodzeniem 8GB. Widać to na poniższym screenie:

0_2018-06-03_231612.png.b9919010bb3408416261a622ae736fb5.png

Miałem nadzieję, że ktoś może to potwierdzić. Jeśli nie, to sam to sprawdzę :)

3. Sieciówkę sobie jakąś znajdę, ale jakiś sprawdzony namiar byłby przydatny.

4. Której firmy zasilacz byś polecił?