Skocz do zawartości

Laptop i freezeowanie w grach w losowym momencie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Posiadam ten model laptopa od pół roku, oto specyifkacja:

Intel Core I7-7700HQ / 8 GB RAM / GTX 1060 6GB / SSD 128 + HDD 1TB

Otóz problem jest prosty: w trakcie grania w obojętnie jaki tytuł występuje freeze na +/- 2 sekundy (bądź w grach wyscigowych, robi się slow-mo), jak na video ponizej. Nie jest to problem spowodowany grafiką, bo zauwazylem wczoraj taki sam fenomen w grze ‘‘retro’’ odpalonej na integrze intela. Scinki występuje w losowych momentach, w doslownie kazdej grze która działa 99% czasu na 60fps, płynnie, a tu nagle ścinka na 2 sekundy. Od wyscigowych, przez sportowe, do gier akcji - kazda jest na to podatna. Zauwazylem, przeglądając internet, ze nie jest z tym problemem sam.

A oto i video, nie moje, ale problem obrazuje idealnie: https://www.youtube.com/watch?v=XDHverxCgwM 

Opublikowano
1 minutę temu, Loczowaty napisał:

Rozumiem ze sterowniki aktualne? biosy , srosy itd co producent daje? System jaki i od kogo?

Tak, sterowniki aktualne. System Windows 10, oryginalny i wgrany juz przy zakupie. 

Opublikowano

Moze zainstaluj ponownie sterowniki do grafy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , kliknij na czystą instalacje i napisz czy pomoglo. Dodam od siebie : wylacz tryb gry i mozesz uzyc : 

niby mały programik ale mi podrzucił trochę fps :) Uważaj co klikasz !

Opublikowano
1 minutę temu, Loczowaty napisał:

Moze zainstaluj ponownie sterowniki do grafy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , kliknij na czystą instalacje i napisz czy pomoglo. Dodam od siebie : wylacz tryb gry i mozesz uzyc : 

niby mały programik ale mi podrzucił trochę fps :) Uważaj co klikasz !

Dzięki - spróbuję i dam znać. ;) 

Skoro juz znalazlem sie na forum - jeśli jednak nie pomoze, czy sądzisz, ze przestawienie sie na zmodyfikowany system i próba ''na czysto'' moze cos zmienic? Klucz zapisany w UEFI, wiec z powrotem nie bedzie problemu.

Opublikowano

Ja robię tak:

1: Pobieram system z tej strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2: Instaluje, sterowniki itd a i jeszcze tak z 3,4 razy klikam zeby znalazlo aktualizacje w windows update

3: Nadaje sobie pelne uprawnienia: 

4: Magiczny programik, ja klikam 4 (na starcie kliknij 1): 

5: Lubie jeszcze uszczuplić system programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6: Idę spać :)

Opublikowano

Jak narazie polecam samemu postawić, na forum nie ma jeszcze win 10 w wersji 1803 :/ a pobierając 1709 prędzej czy później aktualizacja chyba 2 GB nadejdzie w momencie kiedy będziemy robili coś ważnego :D