JayceeGame Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Witam mam 2 karty graficzne i zastanawiam się która będzie lepsza: Gigabyte GT 430 1GB DDR3 128Bits PCI Express 2.0 DX 11 (GV-N430-1GI) czy NVIDIA GeForce 9800GT 512mb 256Bits GDDR3 Cytuj
piosylant Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Miałem jedną (9800GT 512MB) i drugą (GT430 1GB), choć nie w tym samym czasie. Osobiście wolałbym starszego 9800GT. Większy pobór energii, ale wydajność również większa. Nie posiada wyjścia HDMI, ani karty dźwiękowej (cyfrowy dźwięk podawany przez DVI podłączyć trzeba kabelkiem z płyty głównej do karty). Poza tym łatwa do kręcenia na stałe narzędziem NiBiTor. Patrząc na GT430 - większa ilość pamięci nic nie da przy wolniejszym GPU. Pamiętam pierwsze 8800GT 256MB. Do tej pory gniotą w pół nie jedną kartę z 1 GB pamięci. Stąd krzyki w reklamach "grafika 2 giga!" tak naprawdę nie znaczą nic, bo wielka przyczepa w niczym nie pomoże, jeśli ma ją ciągnąć Fiat 126p. Niektóre płyty główne pozwalają przydzielić grafice zintegrowanej nawet 1 GB pamięci. W tym przypadku również można krzyknąć "grafika 1 giga!". Tylko co z tego? Cytuj
pawel5428 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 W pełni zgadzam się z przedmówcą! Aczkolwiek jakbyś chciał to mógłbyś te dwie sprzedać i już za stówkę masz gtx 460 która jest znacznie wydajniejsza od tamych dwóch.Kartę ogarniesz na allegro. Też na forum zapytałem się czy dobry jest geforce 9800 gt 1GB no nie? To odpisał mi w temacie M4T który doradził mi że dużo lepsza i podobnej ceny będzie gtx 460 właśnie. Gdybyś jednak wolał wybierać posłuchaj się przedmówcy i wybierz to co on doradził. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi