Skocz do zawartości

Klawiatura i mysz działa po restarcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. 

Mam problem z myszą i klawiatura po starcie systemu.

Mianowicie klawiatura i mysz nie reagują dopiero do restarcie wszystko wraca do normy.

Problem występuje od premiery windows 10 z tym że wtedy myślałem że to wina mojej oryginalnej myszki jakiś no name z 15 przyciskami.

Jednakże wczoraj zainstalowałem ostatnią wersję Windows 10 profesional (legalny), spędziłem prawie cały dzień na aktualizacjach i ustawianiu a dzisiaj kiedy włączyłem komputer problem powrócił.

Problem w tym że teraz mam klawiaturę i mysz razzera i to te z droższych,  system rozpoznał je od razu po uruchomieniu i zainstalował sterowniki.

Jednak problem występuje w dalszym ciągu, próbowałem usuwać sterowniki aktualizować je czy nawet  podłączyć inną mysz i klawiaturę.

Jedna uwaga 

Jeśli wyłączę komputer i włączę go po 5-10 minutach wszystko działa jak trzeba, natomiast jeśli postoi ze godzinę mysz i klawiatura przestaje działać ( nie działają też te które podłącze po starcie systemu) i muszę restartować komputer.

Opublikowano

To stacjonarny więc oszczędzanie energii wyłączyłem praktycznie od razu po instalacji.

O szybkim uruchamianiu myślałem że nie ładuje sterownika czy coś.

Może jeszcze to w czymś pomoże.  Klawiatura i mysz po uruchomieniu normalnie działają (mogę na przykład uruchomić biosa) świecą ikonki i logo, gasną dopiero w momencie pojawienia się okna startowego windows.

Natomiast po restarcie też gasną ale tylko na chwilę. 

Opublikowano

Może skopane jest cos w planie zasilania i selektywnym wyłączaniu urządzeń usb. Przez to były kłopoty z kasami fiskalnymi na usb podpiętymi często.

Jaki masz sprzet (płyta), podpięte pod 2.0? Zmien na 3.0 jak masz wolne i zidenttyfikuj czy są to porty z chipsetu czy osobnego kontrolera?