xtumakx Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Jak w temacie. Mam problem z myszą i klawiatura po starcie systemu. Mianowicie klawiatura i mysz nie reagują dopiero do restarcie wszystko wraca do normy. Problem występuje od premiery windows 10 z tym że wtedy myślałem że to wina mojej oryginalnej myszki jakiś no name z 15 przyciskami. Jednakże wczoraj zainstalowałem ostatnią wersję Windows 10 profesional (legalny), spędziłem prawie cały dzień na aktualizacjach i ustawianiu a dzisiaj kiedy włączyłem komputer problem powrócił. Problem w tym że teraz mam klawiaturę i mysz razzera i to te z droższych, system rozpoznał je od razu po uruchomieniu i zainstalował sterowniki. Jednak problem występuje w dalszym ciągu, próbowałem usuwać sterowniki aktualizować je czy nawet podłączyć inną mysz i klawiaturę. Jedna uwaga Jeśli wyłączę komputer i włączę go po 5-10 minutach wszystko działa jak trzeba, natomiast jeśli postoi ze godzinę mysz i klawiatura przestaje działać ( nie działają też te które podłącze po starcie systemu) i muszę restartować komputer. Cytuj
piosylant Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Wyłącz "Szybkie uruchamianie" w Ustawieniach -> Zasilanie. Chociaż te 5-10 minut mnie zastanawia... Cytuj
marqku Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 a masz opcje oszczedzanie energi? Cytuj
xtumakx Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 To stacjonarny więc oszczędzanie energii wyłączyłem praktycznie od razu po instalacji. O szybkim uruchamianiu myślałem że nie ładuje sterownika czy coś. Może jeszcze to w czymś pomoże. Klawiatura i mysz po uruchomieniu normalnie działają (mogę na przykład uruchomić biosa) świecą ikonki i logo, gasną dopiero w momencie pojawienia się okna startowego windows. Natomiast po restarcie też gasną ale tylko na chwilę. Cytuj
piosylant Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Wejdź w BIOS i znajdź ustawienia: "USB mouse (keyboard) legacy support" (lub podobnie brzmiące) i ustaw "Enable" dla myszy i klawiatury. Cytuj
xtumakx Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Domyślnie miałem enabled, zmieniłem na auto ale problem pozostał bez zmian. Cytuj
BartAcid Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Może skopane jest cos w planie zasilania i selektywnym wyłączaniu urządzeń usb. Przez to były kłopoty z kasami fiskalnymi na usb podpiętymi często. Jaki masz sprzet (płyta), podpięte pod 2.0? Zmien na 3.0 jak masz wolne i zidenttyfikuj czy są to porty z chipsetu czy osobnego kontrolera? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi