Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam laptopa HP Pavilion dv6654us. jest on już dość leciwy i zastanawiam się jaki system na nim zainstalować do grania w stare gry (sprzed 2005 roku) i codziennego użytkowania.

Parametry: procesor: Intel Core 2 Duo T8300 2,4Ghz (nie ma HT); grafika zintegrowana Intela X3100 (nazwa w systemie: Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family); RAM: 3GB DDR2; dysk SSD: Crucial 120GB BX300.

Mam na nim postawionego Windowsa 7 Pro 64bit

Chciałbym zostać przy W7 ale zastanawiam się czy nie zmienić na wersję 32bitową (będzie działać lepiej?). Oryginalnie na tym laptopie stała Vista Home Premium w wersji 32-bitowej i mam na nią licencję ale czy warto stawiać ten system? Proszę o poradę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Opublikowano

Jasne masz mniej niż 4GB ram więc zalecana wersja to właśnie 32bit, smiało wrzucaj 32 :)
A co do Windowsa to nie lepiej wrzucić chociaż na testy Windows'a XP :)?

Opublikowano

XP to już trochę relikt i nie ma wsparcia wielu nowszych programów. Poza tym nie wiem jak ze wsparciem w postaci sterowników do tego lapka, bo pochodzi z okresu mocnego forsowania przez Microsoft tej nieszczęsnej Visty.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zainstaluj  Windows 7 Win MicrOs x86  dopracuj  zaporę , hosts , wyłączanie hibernacji, itd  i będzie działał  ok.

Opublikowano
1 godzinę temu, TheStraight napisał:

A co do Windowsa to nie lepiej wrzucić chociaż na testy Windows'a XP :)?

XP w 2018 roku to już archaizm. Instaluj tam Windows 7 x86 i będziesz zadowolony :) 

x64 przy 3GB RAM też da radę, ale może się dławić. 

Opublikowano
17 godzin temu, razor1995 napisał:

XP w 2018 roku to już archaizm. Instaluj tam Windows 7 x86 i będziesz zadowolony :)

What ? Już dobry rok mam na stacjonarce XP i do neta jak znalazł :)

Ale fakt co do autora tematu gdyby nie ten ssd to xp było by dobrą opcją, ale jak wiadomo xp i ssd nie za bardzo przepadają za sobą. Postawił bym tam jakiegoś moda 7 x86, albo i nawet pokusił się o dobrze skrojone 8.1 też wersja x86. Po testuj przecież masz SSD instalacja systemu to jakieś 15minut.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie