Jump to content

Sony VPCF11S1E - sterowniki pod Windows 10

Recommended Posts

Guest gpupdate
Posted

Witam,

Dostałem laptopa Sony VPCFS1E z oryginalną licencją Win7. Poprzedni użytkownik zaktualizował system do Win10. Po otrzymaniu laptopa zainstalowałem na czysto Win10 1709 z forum (niemodowany ze zintegrowanymi poprawkami). WU wykrył wszystkie urządzenia. Problem w tym, że podczas oglądania filmów na youtube występują losowe mikroprzycięcia (niecała sekunda) podczas których dźwięk również zawiesza się. Zainstalowałem najnowsze dedykowane sterowniki do karty graficznej (Nvidia 342.01) i dźwiękowej (Realtek R2.82), ale oprócz podwyższenia numerka we właściwościach urządzenia, youtube dalej się tnie. Problem występuje na różnych przeglądarkach. W trakcie mikroprzycięć ani procesor, ani pamięć nie są obciążone nawet w połowie. BIOS jest w najnowszej wersji.

Sony oficjalnie oferuje wparcie tylko do Win7, jeśli chcesz wyższy system to musisz sobie radzić sam. Z racji tego, że za tydzień zamontuje w nim nowy dysk, będę instalować system od nowa więc mogę jeszcze raz pobawić się sterownikami, a co najważniejsze zainstalować je w odpowiedniej kolejności. Najważniejsze jednak pytanie które? Nie zależy mi najnowszych, ale na takich które są stabilne. Będę bardzo wdzięczny za podanie mi wskazówek co do kolejności instalacji i przykładów sterowników, które mogę zastosować. Jeśli laptop nie zacznie pracować poprawnie na Win10 to po prostu wrócę do oryginalnego Win7.

Szczegółowa specyfikacja mojego laptopa jest tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oryginalne sterowniki pod Windows 7 znajdują się tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z góry dzięki za pomoc!

Posted

1 gen ma kiepskie wsparcie dla Win 10. Sterowniki grafiki są z 2016 roku czyli wsparcie dla wersji AU 1607, a jak czytasz nasze forum, to dowiesz się, że od wersji 1703 producenci zaczęli wydawać sterowniki do tej lub nowszej wersji. Zwłaszcza grafika wymagała nowszych. Jeśli wyeliminowałeś inne opcje, to pozostaje pogodzić się z Win 7 lub Win 10 w wersji 1607.

Przypominam o znaczących problemach ze sterownikami w Win 10 - przetestuj opcje instalacji systemu i sterowników offline z całkowitym wyłączeniem WU, a następnie zdanie się tylko na sterowniki z WU.

Posted

Spróbuj tego programu :  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja używam od dawna.Dzięki niemu instalowałem sterowniki do laptopa lenovo i 4 różnych komputerów u znajomych i wszystko zawsze działa.

Dodatkowo możesz pobrać wszystkie sterowniki (ponad 15 GB danych) i trzymać na pendrive ,dzięki temu zainstalujesz sterowniki na każdym komputerze i bez internetu. ;)

Guest gpupdate
Posted

@pawel5428 - dzięki. Spróbowałem, faktycznie sporo sterowników było przestarzałych jednak po kompletnej aktualizacji wszystkich urządzeń problem występuje nadal. Program nie zaktualizował sterowników do karty graficznej i dźwiękowej, bo posiadałem już najnowsze wersje.

@wiktorynek - wychodzi na to, że faktycznie 1 gen źle działa z Win10. Spróbuję jeszcze zainstalować wersję 1607, z tego co czytam chyba ostatnia dobra wersja 10-tki. Martwi mnie tylko wygasające wkrótce wsparcie do tej wersji.

Microsoft podaje, że przestanie wspierać system już 10 kwietnia:

65bdwn.png

Natomiast na kilku nieoficjalnych stronach można znaleźć informację, że M$ przedłużył wsparcie do 2013r...

66cimp.png

Ciekawe kto ma rację ?

Posted

Nie czytaj populistycznej papki marketingowej Microsoftu. Wsparcie oficjalne wersji 1607 będzie do 2023, bo musi być, a nieoficjalnie tak długo jak będzie istniał Win 10.

1607 musi być wspierany ze względu na platformę Clover Trail oraz Windows Server 2016, który bazuje na tej wersji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wg tej ładnej tabelki już dawno powinno skończyć się wsparcie dla wersji 1507 oraz 1511, a tymczasem jak co miesiąc:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Grunt to wierzyć Microsoftowi. :good3: :thumbsup:

P.S. Przecież dalej wspierają XP, Vistę i Win 8. :tooth: ... i Office 2007 - wszystko oficjalnie zakończone.