little Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Sytuacja ma się tak: Mam kompa z dyskiem zewnętrznym usb, bez zwykłego dysku i bez cd Zakupiłem windowsa 8.1, jako że nie da się go zainstalować na dysku usb, wykręciłem dysk 2,5 cala z obudowy(dysk zewnętrzny) wsadziłem go do lapka i zacząłem instalować. Instalator wymógł na mnie zmianę tablicy z MBR na GPT, następnie grzecznie dokończył instalację. Po zmontowaniu ponownie dysku zewnętrznego zainstalowanym już win 8.1 podłączyłem go do pierwszego kompa i.... Wielkie nic Komp mi ni rusza w ogóle dysku. Bios go widzi, ale po wyświetleniu ekranu usb storage device: (tu opis dysku usb) 0200 PCI devices listing: . . . . . . . . i nic dalej się nie dzieje.... czy ktoś może wie czemu się tak dzieje??? Cytuj
xeardon Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Boot w biosie ustawiony na usb-hdd albo coś takiego, próbowałeś? Bo skoro dysk na USB, to raczej boot też z USB być musi ustawiony. Cytuj
little Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 mam to zrobione, wcześniej win 8.1 enterprise to go tak hulał.... na tym samym dysku i na tych samach ust. biosu Cytuj
-Bibol- Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 Skoro podczas instalacji zmieniło ci z MBR na GPT to domyślam sie że wgrywałes windows przez UEFI a nie przez Legacy Mode to wtedy zarządzanie boot menu jest z poziomu oprogramowania płyty wiec nie odpalisz na innym kompie , zapewne w laptopie odpali bez problemu . A nie prościej podpiąć ten dysk do kompa przez przewody sata i wgrać windowsa albo wgrać w lapku przez Legacy a nie UEFI żeby partycjonowało na MBR wtedy zarządzanie boot menu bedzie zpoziomy dysku i gdzie go nie włożysz to odpali poza tym skoro dopiero teraz partycjonowało ci na GPT to napewno nie miałes wczesniej tych samych ustawień biosu chyba ze chodzi ci o ustawienia w kompie a nie w laptopie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi