Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sytuacja ma się tak:

Mam kompa z dyskiem zewnętrznym usb, bez zwykłego dysku i bez cd 

Zakupiłem windowsa 8.1, jako że nie da się go zainstalować na dysku usb, wykręciłem dysk 2,5 cala z obudowy(dysk zewnętrzny) wsadziłem go do lapka i zacząłem instalować. Instalator wymógł na mnie zmianę tablicy z MBR na GPT, następnie grzecznie dokończył instalację. Po zmontowaniu ponownie dysku zewnętrznego  zainstalowanym już win 8.1 podłączyłem go do pierwszego kompa i....

Wielkie nic

Komp mi ni rusza w ogóle dysku. Bios go widzi, ale po wyświetleniu ekranu 

usb storage device: (tu opis dysku usb)  0200

PCI devices listing:

.

.

.

.

.

.

.

.

i nic dalej się nie dzieje....

czy ktoś może wie czemu się tak dzieje???

Opublikowano

Skoro podczas instalacji zmieniło ci z MBR na GPT to domyślam sie że wgrywałes  windows przez UEFI a nie  przez Legacy Mode to wtedy   zarządzanie boot menu jest z poziomu oprogramowania płyty wiec nie odpalisz na innym kompie , zapewne w laptopie odpali bez problemu . A nie prościej podpiąć ten dysk do kompa przez przewody sata i wgrać windowsa albo wgrać w lapku przez Legacy a nie UEFI żeby partycjonowało na MBR wtedy zarządzanie boot menu bedzie zpoziomy dysku i gdzie go nie włożysz to odpali poza tym skoro dopiero teraz partycjonowało ci na GPT to napewno nie miałes wczesniej tych samych ustawień biosu chyba ze chodzi ci o ustawienia w kompie a nie w laptopie :)