Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam ThinkPad X240 z nieco ograniczonymi zasobami tj SSD 128GB i 4GB RAM. Dlatego rozglądam się za mało zasbożernym modem, najważniejsze jest jednak to żeby system jak najrzadziej używał w tle dysku i procesora co zmniejszy zużycie energii. Komputera używam wyłącznie do przeglądarki+gier z GOG'a np Dragon Age Origins

Ważne żeby nie było problemów z WiFi i Bluetooth

Moda wybiorę raczej tak bezpiecznie od MR.T jednak nie mogę się zdecydować który Windows będzie najlepszy: 7, 8.1 czy 10

7 jest najstarsza, a więc wydaje się że najmniej zasobożerna. Jest jeszcze sprzed czasów gdy zaczęli dodawać masę zbędnych funkcji. Martwi mnie jednak jej wiek i chociażby optymalizacja pod pracę na urządzeniach przenośnych, SSD'kach czy Haswellach.
Pod tym względem 8.1 jest bardziej dopracowana, z tego co widziałem szybciej uruchamia się na SSD, ma mniejsze zużycie RAM itd W końcu z 8 zaczęli robić system mobilny który ma dobrze działać na słabych tabletach i hybrydach.
Dalej jest 10 do której nic nie mam, używałem jej trochę ponad 3 lata i odpowiada mi minimalistyczna stylistyka i wygląd interfejsu.
Jednak fakt że wzorem optymalizacji to ten system nie jest. Posiada jeszcze więcej zbędnych funkcji i aplikacji. Z drugiej strony mody usuwają wszystko co zbędne, a 10 jest najnowsza więc powinna być najbardziej dopracowana, przynajmniej pod względem pracy na urządzeniach przenośnych i mniejszym zużyciu energii (rozwinięcie 8.1), przynajmniej tak mi się wydaje.

Ale to tylko moje gdybanie które niekoniecznie musi mieć przełożenie na rzeczywistość. Jak uważacie, który Windows sprawdzi się najlepiej?

Specyfikacja:

i5-4300U + HD Graphics 4400

4GB 1600MHz

Samsung 850 Pro 128GB

Opublikowano

Ja na identycznym sprzęcie (dokładnie taki sam procesor i taka sama ilość RAM-u) tyle iż firmy DELL mam zainstalowaną normalną 10 nawet nie przyciętą i problemów nie zauważyłem. A co Ty zainstalujesz to w zasadzie bez znaczenia Win 7, 8.1 i 10 mają w zasadzie identyczne wymagania dotyczące zasobów. Tu pójdzie każdy system byle X64. To już bardziej kwestia tego kto co lubi, co się komu podoba. 

Opublikowano

Teraz mam 10 pro z wyłączonym WU, nic więcej w nim nie ruszałem i też działa, nie mówię że nie. Jednak wierz mi, że da się dużo lepiej, Chociażby da się poprawić czas startowania systemu, ograniczyć liczbę usług w tle, poprawić czas pracy baterii, zużycie RAM z obecnych 1,5GB do ~700MB, poprawić prędkość SSD, wyłączyć wiele przeszkadzaczy

Laptop mam od niedawna i nic jeszcze nie ruszałem, bo po co jak na modzie większość rzeczy będzie już pięknie ustawiona. Tylko nie mogę się zdecydować którą wersję. 

Różnice może nie są kolosalne, ale są.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie