Spike Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Dzięki Peritus , nigdy nie wpadłem na to by XP zainstalować!! Normalnie rozwiązałeś mój problem. @nemo - zainstalowałem wszystkie updaty nawet opcjonalne. Jak będę w domu to jakieś zrzuty ekranu podeślę. Cytuj
provectus Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2014 nie chodzi o rozwiażanie problemu, tylko ze sprzet leciwy, wydjanosci mizernej ale wystarczjaacej, wiec nie oczekuj ze będzie "wruwał" ze wzlgędu na zmiane software czyli systemu operacyjnego, troche pokory i rozsądku trzeba mieć... Cytuj
gala27a Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2014 @Spike 1.Przypomniało mi się że w Laptopach często można wyłączyć pewne funkcje labo fizycznym przyciskiem gdzieś z boku obudowy laptopa On/Off Wi-Fi albo Przyciskiem fn można nim Włączyć/wyłączyć niektóre rzeczy Wi-FI,Bluetooth pogłaśniać/ściszać dźwięk , rozjaśnić i zaciemnić obraz itp. . Jeżeli by tak opcja nie działała to możliwe że wymaga jakiejś aplikacji od Acera. 2. Rozwiązywanie problemów zobacz załącznik 3.Jakieś ustawienia w Bios czy jest włączone "Onboard LAN" o ile coś takiego jest. "Built-in-LAN" na Enabled o ile jest coś takiego (Znalezione w necie) 4. Jak nic z powyższych to podaj jaką masz konfiguracje tego laptopa model, procek, płyta główna chipset itp. wszystko znajdziesz w Aida64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Spike Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 1. Tak wiem, mam fizyczny przycisk. Ale się świeci i działa.Oczywiście próbowałem wył i wł. 2. Nic nie pomogło 3. Patrzyłem już w biosie nie ma żadnych takich ustawień - dość stary bios. Widziałem że są nowe wersje do mojej płyty 4. podsyłam zdjęcia Udało mi się dorwać sterowniki do wifi z instalatorem. Widzi mi teraz kartę wif, skanuje w poszukiwaniu nowych sterowników - twierdzi że mam aktualne. Ale nie widzi sieci. W sieć mam "połączenia" Wifi - "brak połączenia". Poniżej w tryb samolotowy " urządzenia bezprzewodowe " nie odnaleziono urządzeń bezprzewodowych na tym komputerze" Zdjęcia spakowane bez hasła [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
gala27a Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2014 @Spike 1.Mi się wydaje że system widzi urządzenie Wi-Fi ale nie może je rozpoznać jaki to i i nie ma sterownika. Usuń te stery co za instalowałeś są one dość stare i nie do tego win. Na zdjęciu dodawaniestarszegosprzetu.jpg w manager urządzeń w zakładce inne urządzenia masz ze znakiem zapytania Kontroler Ethernet wchodzisz w jego właściwości - sterownik - aktualizuj sterownik - przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu .......... - potem wybierasz folder co pobrałeś te najnowsze sterowniki i dalej. załącznik 1 2.Albo można zrobić coś takiego jak nie wie się jaki o sprzęt ze znakiem zapytania to właściwości tego urządzania co jest znak zapytania szczegóły we właściwościach wybieramy indyfikator sprzętu pokażą nam się kilka linijek jakiś tam liczb cyfr kopiujemy jedno albo wszystko i wklejamy w google i w wyszukiwaniach powinno się pojawić co to za sprzęt załącznik 20,21 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
slawektor Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Tryb samolotowy powinien być wyłączony. Zobacz na tych sterach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Modem Driver Ver.7.34.0.0.zip Cytuj
Spike Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Dzięki wielkie. Nie odzywałem się bo nie miałem przez święta lapka. Windows wykrył mi kartę wifi!! Znalazłem na jakieś stronie sterowniki do karty sieciowej jako instalka .exe. Po zainstalowaniu w trybie zgodności, musiałem ręcznie popróbować z innymi sterownikami żeby poprawnie zaczęło działać. Wczoraj po uruchomieniu lapka masakra zamulił, masakra, nie dało się nawet przeglądarki praktycznie odpalić. Próbowałem cleancleanerem go wyczyścić , zdefragmentować dysk i nic. Na koniec 2h męki spróbowałem podłączyć się po kablu i fizycznym przyciskiem wyłączyć wifi -> obciążenie procesora z 99% spadło do 20% -> czyli czuje że będę musiał z innymi sterownikami popróbować..... Cytuj
provectus Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 tutaj nie sterowniki winne a ignorancja twoja... Zrozum, że sa pewne rzeczy jak wsparcie producenta którego nie przeskoczysz w żaden sposób... Cytuj
Spike Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 tutaj nie sterowniki winne a ignorancja twoja... Zrozum, że sa pewne rzeczy jak wsparcie producenta którego nie przeskoczysz w żaden sposób... Peritus, jakbyś nie zauważył temat i tytuł wątku nie był czy windows 8.1 nadaje się na stary laptop tylko czemu wszystko działa na 8 a na 8.1 już nie. Ja wszystko rozumiem i nic nie oczekuje ani nie mam pretensji do żadnego producenta sprzętu tylko kombinuje czy da się uruchomić. A nawet powiem, że wersja 8.1 działa lepiej od Win 7 (tylko jeszcze muszę z tymi serownikami dojść do ładu). Cytuj
provectus Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 tylko, ze sterowniki z w8 nie działają prawidłowo wszystkie w w8.1 one nie są idealnie takie same jak XP SP2 vs XP SP3 ale czy lepiej... ja testowałem na i3 mobilnym i jakoś nie ma różnic ^^ Cytuj
gala27a Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 @peritus Wiadomo że im starszy laptop tym jego podzespoły mogą nie otrzymać wsparcia producenta podzespołów ale jego karta wifi ma wsparcie dla win 8.1 ATHEROS ar5005g [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Acer "zapewnia przez czas gwarancyjny wsparcie" ale producenci podzespołów oni głównie wydają sterowniki i wparcie dla swoich produktów intel,nvidia,amd ..... itp. @Spike Sprawdzałeś to co ja ci napisałem coś pomagało? Znalazłem jeszcze najnowsze stery (10.0.0.274) to twojej karty ze wsparciem dla Windows 8.1 w formie .exe [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu link do pobrania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli nic pomoże to ja bym raczej re-instalował system być może za bardzo już namieszałeś, po instalowałeś stery przeznaczone do inny OS czy coś innego dlatego nie chce działać. Jak byś reinstalował to po instalacji zainstaluj z linka wyżej stery do wifi w wersji exe Cytuj
provectus Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 nie zupełnie jest jak ty mówisz... producent wypuszcza do poszczególnych podzespołów sterowniki, wiadome że moga być nowsze ale nie musza, ale laptop to złożony układ i skąlda sie nie z jednego czy dwóch podzespołów ale z kilkudziesieciu ukladów i "bajerów", ktre te nie muszą juz działać, producent (nie wiem jak g warty acer, maxdata i inne pochodne cuda marketowe), ale np. Lenovo czy toshiba daje wsparcie bo TESTUJE FIZYCZNIE system i dobiera sterowniki czesto ZMODYFIKOWANE na życzenie do ko nkretnej konfiguracji czy SPECYFICZNEGO modelu karty, w temn spoób eliminuje bledy jakiekolwiek... NP., chiset intela 965... działa na w8, ale co z tego jak na sterownikach MS i na niepełnej funkcjonalnosci? do internetu starczy ale niczego mwiecej... dodatkowo masz inne kwestie jak czytniki kart czy czytnbiki biometryczne... ale co tam... grund to isc do przodu "po trupach" Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Widzę że się męczycie z tym tematem już długo. Te sterowniki do Atheros ar5005g dla Win 8.1 muszą pasować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - dla całkowitej pewności można porównać identyfikator [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalować najlepiej przez menedżer urządzeń w trybie aktualizacji sterownika z pliku inf. P.S. 1.Na tym lapku instalacja Win 8.1 mija się z celem z powodu całkowitego braku sterowników grafiki - może nawet wywalać blue screeny lub uniemozliwić wręcz instalację systemu. Win 8 da się jednak stery grafiki tylko wbudowane w system, brak dedykowanych. Win 7 jest tu rozsądnym max-em. 2.Tego lapka mozna ładnie upgrade-ować - procesor do Core 2 Duo T7600, pamięć do 4GB DDR2 667MHz, dysk 7200rpm lub SSD SATA2. Cytuj
provectus Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 kto sie męczy to sie męczy Cytuj
gala27a Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 @peritus Trzeba odróżnić jedną rzecz czy Acer czy Lenovo czy .... jakiś inny producent laptopów on nie jest producentem procesora karty graficznej czy karty sieciowej bierze on od innego producenta np. Realtek , intel , amd itp. podzespoły. Tak jak mówisz producent np. Lenovo możliwe modyfikuje jakieś tam stery żeby lepiej pasowały ale Sterownik od grafiki odpowiada za grafikę itp. a nie za kartę sieciową. Możliwe jest tak że nowsze stery wypuszczone przez producenta sprzętu mają jakiś konflikt z innymi sterami/programami czy OS. Druga sprawa mówimy tu o dość już starym wiekowym sprzęcie gdzie wsparcie Acera już dawno się zakończyło i może ale nie musi wydawać aktualizacji Bios,sterowników i innych aplikacji dlatego wspomagamy się od producentów sprzętu. to teraz mi pokarz gdzie laptop np. Lenovo w takim samym wieku albo parametrach ma na stronie producenta ma stery do nowszych OS 8/8.1 Jeden przykład taki jeżeli masz stare sterowniki od grafiki to często się tak zdarza że w nowsze gry albo nie pograsz bo będą jakieś bugi graficzne wywołane przez stery albo się nie włączy gra albo będzie miała niską wydajność niski FPS częste spadki wydajności. Dlatego producenci wypuszczają nowsze stery w celu zapewnienia większej kompatybilności , lepszej wydajności eliminowaniu bugów itp. Po drugie też nie mam pełnej specyfikacji tego Acera więc trudno mi powiedzieć czy reszta podzespołów ma jakiekolwiek wsparcie czy nie i czy się on nadaje do tego OS Cytuj
provectus Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 masz racje, ale tak samo jak SPC, nie produkują sprzetu tylko zamawiaja u ""chinczyka" produkty OEM, ale z uwzlgędnieniem zmian konstrukcyjnych... tak jako w lapkach dlatego co z tego ze sieciówka ma, jak np. czytniki nie maja w ogóle nic wyzej do w7? a no tak... tryb zgodnosci, testowałem na 5 lapków gdzie nie było wpsarcia dla w8 (nowe modele) 1 działał prawidłowo w 100% i to był najnowszy model z tych wsystkich.... a to nie byly budżetowe za 1000zł... zawsze cos ci będzie kolidowło, bo producencji "składajacy" kupuja njtańsze cześci a najtansze nie zawsze musi oznaczac najnowsze rozumiesz o co mi biega? manewrowanie najnwoszym systemem na nie najnowszym sprzecie zawsze ci wykrzyczy ze coś nie działa, i nie wiem jak bys szukał zawsze coś bedize go bolec... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi