Skocz do zawartości

Jak wersja 8.1 najlepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dodaje załączniki -  screeny z  identyfikatorów

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Tak FX to procesory z serii FX i dla ich obsługi jest inny bios. Ty zostajesz póki co na biosie 2101. Jakie znowu masz problemy z pamięciami? Do testowania pamięci służy Memetest86+ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakie masz te pamięci? A co do sterowników to pobierz te co ci podałem linki i po rozpakowaniu sprawdź w pliku inf.

Opublikowano

problemy z komputerem  to już długa historia i prawdopodobnie wina leży po stronie  mobo.

Z

Historia problemu:

Od dłuższego czasu mam freezy i BSOD-y podczas gry czy też czasem podczas zwykłego użytkowania komputera ( internet czy filmy itp).

Pamięci które posiadam jedna para Corsair Vengance Cl-9 1600 (niebieskie), druga para OCz adm black edition Cl-8 1600. Początkowa pracowałem na Ocz i miałem problemy robiłem memtesty itd itp nic nie wykazywało. Dokupiłem Corsairy i połączyłem je zmniejszając wszystko do tych słabszych ( z tego co ludzie piszą to tak sie to "niby" odbywa - chodź takie parowanie nie jest wskazane). Przez pewien czas pozbyłem się problemów jednakże powróciły.

Postanowiłem więc sprawdzac co w mojej możliwości mogłem. Sprawdzane dyski twarde + instalacja systemu na innym dysku, sprawdzana karta graficzna (podłączona inna). Do tego różnego rodzaju testy pojedyńczych slotów z inną kością ram. Stres testy  ramu cpu grafy. Zmiany sterowników grafiki z datą rok po wydaniu grafiki. W pewnym momencie zacząłem zmieniać taktowania jak i napięcie  czy to na procku czy to na ramie wszystko według rad  i przykładów które znalazłem na stronach OC do mojej mobo + procek + podobne ramy.

Wszystko to zawodziło a problem nadal występował.

Ostatecznie postanowiłem spróbować i podpiąć jedną pare ramów na pierwsze dwa sloty przez co działają w singlu. Jednakże od tego czasu skończyły sie moje problemy  z BSOD i freezami.

Niestety nie pamiętam już czy próbowałem podłączyć wszystkie ramy w singlu.

P.S

Asus crosshair Iv formula

cpu - amd phenom x6 1050 T

Ramy - przedstawione w histori problemu

zasilacz - corsair HX750W

gpu - nvidia geforce 285gtx

bios 2101

Niestety nie ma możliwości sprawdzić samemu innych części ale stawiam na mobo albo procek.

Opublikowano

Dobrze przetestowałeś swój sprzęt. Przyczyn może być wiele i trudne do zdiagnozowania. W samych pamięciach jest kilka mozliwości:

- 1600MHz to już OC na tej płycie - obsługuje nawet wyżej ale nie ma gwarancji poprawnego działania - to takie asekurowanie się producenta płyty czyli Asus

- widziałeś listy kompatybilnych pamięci? - one jeszcze niczego nie przesądzają bo można stosować inne, ale to kolejna asekuracja Asus - warto tam zwrócić uwagę na inną rzecz, mianowicie im wyżej taktowane pamięci tym mniejsza kompatybilność na większej ilości slotów - czasem działają nawet tylko single channel, a innym razem tylko na jednym kanale dual channel

Możesz poużywać komputera przez jakiś czas tylko na jednej pamięci w pierwszym slocie z taktowaniem 1333MHz - przetestuj ją najpierw Memtest 3 przebiegi - jeśli tu będą nadal działy sie te same rzeczy należy wykluczyć ram.

Procesor odrzucamy jako wadliwy na 99%.

Nie można wykluczyc płyty i zasilacza.

Wymień kable SATA. Dysk systemowy podłącz do portu SATA1(czerwony port), kolejne dyski do kolejnych portów - na czas testu odłącz pozostałe dyski jeśli masz oraz wszystkie peryferia. 

Sprawdź czy wszystkie ustawienia parametrów CPU, RAM, NB, SB są na normal(stosowne diody sygnalizacyjne są na płycie).

Karta graficzna do PCI-E 1 oczywiście.

Przejrzyj wszystkie ustawienia biosu zgodnie z instrukcją - żadnych trybów i profili turbo. Ustawienia auto zastąp ustawianiami normal zgdonymi ze specyfikacją płyty i podzespołów.

Żadnych dodatkowych programów od Asus z zakładki Utilities - tylko niezbędne sterowniki. System do testów najlepiej świeży, czysty po formacie.

Więcej na odległość nie jestem w stanie pomóc.

Opublikowano

jeżeli 2 ramy podłączone w singla działają to nie znaczy że jeden ram na pierwszym slocie tez będzie działać dobrze?
jeżeli mam testować w taki sposób to mogę testować na jednej z modyfikacji windows 8.1 którą można znaleźć tutaj?

Czy windows i jego działanie testowac każdym jednym ramem na każdym slocie ?, a później próbować dwa ramy  itd itp ?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Nie:

1. jedna pamięć aby wyeliminować wszelkie błędy pamięci - upewnij się że ta pamięć w tym slocie działa poprawnie - Memtest

2. system czysty niemodyfikowany, obojętnie XP, Vista, 7, 8.1 - byle sterowniki mieć zainstalowane

Potem pójdziemy dalej. Jeśli na tym etapie będą te same objawy, to sprawa jest poważna i trudna do zlokalizowania sposobem domowym.

Opublikowano

eeeeeeeeee ze jak :D nie masz takiej możliwosci jezeli posiadasz procesor nie obsługujacy 64 bitowy system nie zainstalujesz takiego systemu . To w sumie już mało obowiazujace bo wiekszość lapków posiada cpu zgodne z x64 . Ale są wyjatki i nie obowiazuje to tylko laptopy ot po prostu cpu musi wspierać 64 bitowe systemy .Więc tak podaj jaki masz ten laptop a ktoś sprawdzi co on potrafi obsłużyć . 

Nie CPU musi obsługiwać 64bit systemu tylko 64bit instrukcje. CPU z obsługą 64bit instrukcji są od czasów socket 754 i 939 w przypadku AMD. 

Opublikowano

Witam,

zainstalowałem Windowsa 8.1 w wersji Pro. Posiadam płytę główną tak jak kolega wyżej tj. Asus Crosshair IV Formula. Przeszukałem całą stronę AMD oraz skorzystałem z linów powyżej dotyczących instalacji sterownika chipsetu. I niestety instalator nie wykrywa nawet sprzętu. a brakujący sterownik z menedżera urządzeń to (lokalizacja)Mostek (bridge) standardu PCI do ISA. Proszę o pomoc.