Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dość wiekowy laptop który nie porywa wydajnością. Szukam jakiegoś najlepszego systemu tak, aby działał w miarę płynnie. I jaką przeglądarkę na niego polecanie? Jak by był to Win10 to używał bym tego wbudowanego EDGE.

Specyfikacja:

Model: Asus Eee X101CH

Procesor: Intel Atom N2600 (2 rdzenie, 1.60 GHz, 1 MB cache)
Chipset: Intel NM10 Express Chipset
Pamięć RAM: 1 GB (SO-DIMM DDR3, 1333 MHz)
Dysk twardy: 320 GB SATA 5400 obr.
Przekątna ekranu: 10"
Rozdzielczość ekranu: 1024 x 600
Karta graficzna Intel: GMA 3600

Opublikowano

Bez inwestycji w sprzęt czyli zakup kości 2 GB RAM tylko XP. Cokolwiek innego na 1 GB nie zechce po prostu za bardzo pracować. Po zwiększeniu RAM - u można się zastanowic np. na przyciętym Win 7 lub 10. Bez tego jedynie XP. ewentualnie możesz spróbować Win THiN PC. To taki specyficzny system na wierzchu Win 7 w środku bardziej XP.

Opublikowano

@xkx

Inwestycji... Nie ma w co inwestować bo wszystko wlutowane w płytę. :)

Też miałem Netbooka na atomie i u mnie normalnie kość RAM była w slocie i dało się ją wymienić. Jeśli u Ciebie jest wlutowana i nie ma gniazda aby dodać 2 kość to klops. Na 1 GB są współcześnie poważne problemy z czymkolwiek. No chyba że XP lub Win Thin PC. To będzie działać w sposób zadowalający - znaczy system bo jak odpalisz którąś z popularnych przeglądarek przewiduje problemy.  

Opublikowano

To znaczy, że nie wiesz jakiego masz skarba :22

Faktem jest iż Atomy obsługiwały 64 bitowe instrukcje tak więc zasadniczo 64 - bitowy sytem ruszyłby na tym procesorze. Ale sensu to by nie miało w ogóle. Przynajmniej na starszych wersjach tego procesora. Natomiast nie wiem co z najnowszymi konstrukcjami w końcu niby są Laptopiki czy też tak zwane Hybrydy z 4 GB RAM. Nie używałem takich cudów więc nie wiem.

Opublikowano

To znaczy, że nie wiesz jakiego masz skarba :22

Szanuję.

Ale przy próbie instalacji systemu 64x wywala błąd, że tylko 32x są wspierane.

Nie znam się ale się wypowiem.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie