Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako iż użytkownicy forum M4T i LAGUNA pomogli mi z wyborem dysku SSD ( Adata sp920 128gb) , teraz mam dylemat który system na nim zainstalować? Win 7, 8.1 czy 10? Który będzie najlepszy pod mój PC. Podczas instalacji systemu na tym dysku  co mam w biosie ustawic i czy mam na czas instalacji odłączyc dysk HDD tak aby się na nim nic nie zainstalowało? Jak mam zoptymalizować dysk ssd a by był najbardziej wydajny itp? 

Specka kompa: 

Intel Core i5 3330 4x3,2gHz

Gigabyte H61-S3 SATA 2

Gainward gtx 650 1GB

Crucial Ballistix 2x4GB RAM

WD Blue 1TB

Adata sp920

Z góry dziękuje ;)

Opublikowano

Przy takiej konfiguracji każdy będzie śmigał aż miło, Tak warto odłączyć hdd podczas instalacji. 

Musisz się zastanowić do czego będzie używany system.

Poczytaj tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Przy takiej konfiguracji każdy będzie śmigał aż miło, Tak warto odłączyć hdd podczas instalacji. 

Musisz się zastanowić do czego będzie używany system.

Poczytaj tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

System tylko do gier , słuchania muzyki no i wiadomo przeglądania internetu :D po instalacji podłączyć hdd i system oraz bios odrazu go wykryje i mogę w menedżerze dysków stworzyć partycje dysku HDD?

System tylko do gier , słuchania muzyki no i wiadomo przeglądania internetu :D po instalacji podłączyć hdd i system oraz bios odrazu go wykryje i mogę w menedżerze dysków stworzyć partycje dysku HDD?

Już raz instalowałem system na tym dysku ssd aczkolwiek miałem problem gdyż mimo ustawienia priorytetu bootowania jako pierwszy ssd , system odrazu nie bootował . Spróbowałem zainstalować system przez uefi i już normalnie bootowało także zostawić instalacje jak cos przez uefi? Wiem że mogę troche niezrozumiale napisać , ale nie jestem taki dobry w tych sprawach... :/

Opublikowano

Tak wykryje dysk HDD.

Taka rada z mojej strony (nie każdy musi sie zgodzić)

Cały ssd poświęć na instalację systemu.

Cały HDD poświęć na dane nie twórz na nim kilku partycji a jedynie 1 z katalogami np Gry, Filmy itp

Opublikowano

Tak wykryje dysk HDD.

Taka rada z mojej strony (nie każdy musi sie zgodzić)

Cały ssd poświęć na instalację systemu.

Cały HDD poświęć na dane nie twórz na nim kilku partycji a jedynie 1 z katalogami np Gry, Filmy itp

Tak też zamierzam , instalować system przez uefi tak jak wyżej napisałem? 

Opublikowano

Jak byś chciał zakładać te partycje, nie mylić z Patrycjami  :)

to zrób sobie to za pomocą  programiku,jest też na forum ale podam tu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tutaj jeszcze takie info odnośnie programiku

Opublikowano

W przypadku hdd ilość partycji ma znaczenie na wydajność dysku w przypadku ssd nie ma znaczenia.

Instaluj w trybie legacy dzięki czemu na ssd będzie tylko jedna partycja.

Opublikowano

W przypadku hdd ilość partycji ma znaczenie na wydajność dysku w przypadku ssd nie ma znaczenia.

Instaluj w trybie legacy dzięki czemu na ssd będzie tylko jedna partycja.

Tylko właśnie kiedy instalowałem w trybie legacy , dysk ssd nie bootował odrazu trzeba było manulanie to robic przez bios i to za każdym razem gdy uruchamiałem ponownie czy właczałem kompa. Także no nwm spróbowałem instalowac przez uefi i odrazu bootowało :/

Opublikowano

Tylko właśnie kiedy instalowałem w trybie legacy , dysk ssd nie bootował odrazu trzeba było manulanie to robic przez bios i to za każdym razem gdy uruchamiałem ponownie czy właczałem kompa. Także no nwm spróbowałem instalowac przez uefi i odrazu bootowało :/

Ponieważ w biosie masz ustawione UEFI Support, lub coś w tym stylu 

Wystarczy trochę pozmieniać, ale jeśli ci się nie chce :P to śmiało instaluj na UEFI  tylko nie zapomnij wypalić rufusem systemu w trybie uefi/gpt fat32

Opublikowano

Czyli wyłączyć uefi support i wybrać tryb legacy spowrotem i nagrać Windows normalnie w trybie bios/legacy ? A zmienić coś jeszcze w biosie ? Ahci mam włączone czy coś jeszcze ? Jak coś mogę wysłać zdjęcia biosu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

u nas na forum też jest poradnik :P

Czyli wyłączyć uefi support i wybrać tryb legacy spowrotem i nagrać Windows normalnie w trybie bios/legacy ? A zmienić coś jeszcze w biosie ? Ahci mam włączone czy coś jeszcze ? Jak coś mogę wysłać zdjęcia biosu

wystarczy tylko zmienić na legacy 

Opublikowano

To zabieram się za instalacje , jak będę miał jakieś problemy czy pytania będę pisać [emoji4]

Tutaj jeszcze zdjęcia biosu. Zmienić cos?

Opublikowano

UEFI only zmień na UEFI and Legacy a pozniej przy włączaniu dajesz F12 i wybierasz pendrive'a bez początku UEFI :)

Chociaż ja ci radzę zostawić UEFI ale rób jak chcesz u mnie widze różnice jakieś 5 sekund przy uruchamianiu a mam HDD mobo podobne :D

Opublikowano

UEFI only zmień na UEFI and Legacy a pozniej przy włączaniu dajesz F12 i wybierasz pendrive'a bez początku UEFI :)

Chociaż ja ci radzę zostawić UEFI ale rób jak chcesz u mnie widze różnice jakieś 5 sekund przy uruchamianiu a mam HDD mobo podobne :D

a fast boot właczyc?

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie