Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was.

(Na wstępie informuje, że nie potrzebuje krytyki lub durnych odpowiedzi. Laptop służy dziecku i jako dodatkowy mój i kobiety).

Pierw zacznę od danych:

Świeży format, wgrany Win XP JG 32,  Dane podane po instalacji wszystkich wiadomych mi sterowników.

(Dane podane przy pomocy programu Speccy)

CPU
    Intel Celeron M 550 @ 2.00GHz    (temp. przy użyciu samego firefoxa 45-48 °C
    Conroe-L 65nm Technology

RAM
    1,00GB Single-Channel DDR2 @ 333MHz (5-5-5-15)

Płyta Główna
    OEM N/A (uPGA 479M)

Grafika
    Monitor domyślny (1024x768@60Hz)
    Belinea101536 (1024x768@60Hz)
    128MB SiS Mirage 3 Graphics (Elitegroup)

Storage
    74GB Hitachi HTS541680J9SA00 (SATA)    36-39 °C

Audio
    Realtek High Definition Audio

Moje pytania są następujące:

1.Czy w podanych informacjach, znajduje się coś do czego macie zarzuty/wątpliwości mojego działania?

2. Wiadome mi jest że część procesorów i kart grafiki można minimalnie podkręcić, czy możecie sprawdzić specyfikację w moim przypadku i podpowiedzieć co i jak?

3. Jeżeli chodzi o temperaturę, czy jest ona w miarę optymalna?

4. Zastanawia mnie opis płyty głównej, czy wszystko z nim OK?

Jeżeli ktoś ma możliwość poświęcić 5 minut proszę o sprawdzenie i odpowiedzi na możliwe pytania.

W przypadku uproszczenia/sprawdzenia czegoś co pomoże w waszych poradach proszę o napisanie czy zrobić print screena w danym miejscu czy program jakiś mam wgrać itp.

Opublikowano

Procesor wymień na Pentium Dual Core T3400 - ok 25 pln. Inne mocniejsze odradzam ze względu na dużo wyższą cenę.

Dokup 1GB pamięci RAM DDR2 667MHz CL5 - ok 15 pln.

Dysk na pojemniejszy - SATA II czy SATA III nie ma znaczenia natomiast pojemniejszy(gęstsze upakowanie), z większą ilością pamięci podręcznej cache oraz 7200rpm zamiast 5400rpm da zauważalny wzrost wydajności - może być używany w dobrym stanie - ok 50 pln.

SSD odradzam ze względu na cenę i instalację XP.

Wymiana procesora zamiast tego Celerona oprócz taktowania, rdzeni i pamięci cache L2 podnosi również szynę FSB z 533MHz do 667MHz.

W cenie max do 100pln podniesiesz sobie zauważalnie komfort pracy na tym laptopie.

Wszystkie inne podane dane prawidłowe. Płyta OEM - brak identyfikacji - powiem prawdę: tandetny model robiony przez chińską fabrykę na zamówienie pod konkretny produkt marketowy.

P.S. Po upgrade można pokusić się o instalację Win 7 x86.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie