GrzegorzAsia Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 Witam, po roku postanowiłem odpalić mój stary dysk SSD z systemem. PC ma takie same podzespoły poza tym, że odjąłem jedną pamięć RAM (zamiast 4 są 3) + zmieniłem na inną kartę graficzną, nieco słabszą (reszta taka sama.) Dysk jest zaszyfrowany VeraCryptem, po odszyfrowaniu przy odpalaniu systemu pojawia się długo napis "Uruchamianie systemu Windows" po jakiejś minucie wyskakuje bluescreen: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Próbowałem użyć automatycznego naprawiania i wyskakuje taki błąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Próbowałem też użyć trybu awaryjnego, również się nie odpala. Wyskakuje ten sam błąd co wyżej. Co może być przyczyną? Dysk sprawdzałem podłączając przez SATA do laptopa i odszyfrowywałem w systemie. Wszystkie pliki normalnie bez naruszenia, więc dysk jest okej. Dwie partycje RAW, z czego jedna rozruchowa. Chyba tak powinno być, więc co do dysku raczej bym się nie doszukiwał. Jedynie co jest warte uwagi to, że wyjmowalem baterie z biosu przez co został zresetowany. Może trzeba coś zmienić w BIOSIE? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
christopher732 Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 To typowy problem bootloadera a co to jest ? a to taki malutki program który uruchamia się jako pierwszy, kiedy włączasz komputer. Jego zadaniem jest znaleźć system operacyjny (Windows / Linux itp.) przygotować sprzęt i uruchomić system z dysku. Bez bootloadera komputer nie wie skąd ma startować system dlatego wyskakują u ciebie błędy. Kiedy zaszyfrowałeś swój tajemniczy dysk bo przed światem chcesz coś ukryć to VeraCrypt zamienia standardowy bootloader Windows na swój własny, który uruchamia się jako pierwszy wtedy prosi o hasło odszyfrowuje dane dopiero wtedy przekazuje sterowanie do Windows a to kolego wygląda tak: BIOS - Bootloader VeraCrypt - Hasło - Odszyfrowanie - Start Windows Prawdopodobnie po wyjęciu baterii CMOS zniknął lub uszkodził się wpis startowy bootloadera BIOS próbuje uruchomić bezpośrednio Windows, który jest zaszyfrowany ale nic z tego. Musisz naprawić bootload żeby komputer znów startował, prawidłowy finał to : VeraCrypt BootLoader - Windows. Dałem Ci diagnozę a dalej to sobie poradzisz wierzę w ciebie . Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 ten kod błedu nie jest przypadkiem Błąd 0x00007b Cytuj
GrzegorzAsia Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 11 godzin temu, christopher732 napisał(a): BIOS - Bootloader VeraCrypt - Hasło - Odszyfrowanie - Start Windows No właśnie bluescreen pojawia się po napisie startowania Windowsa. 11 godzin temu, christopher732 napisał(a): Musisz naprawić bootload żeby komputer znów startował Kompletnie nie wiem jak to zrobić. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
GrzegorzAsia Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): ten kod błedu nie jest przypadkiem Błąd 0x00007b Bluescreen pokazuje Stop 0x00000074 znany również jako [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], oznacza, że system napotkał uszkodzoną lub nieprawidłową gałąź rejestru lub uszkodzone dane konfiguracyjne rozruchu (BCD 3 minuty temu, LAGUNA napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak próbuje kliknąć automatyczne naprawianie to wyskakuje ten czarny błąd. 0xc00000f Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 system Windows nie może zlokalizować ani odczytać danych konfiguracji rozruchu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] GrzegorzAsia lubi to Cytuj
GrzegorzAsia Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 Godzinę temu, LAGUNA napisał(a): system Windows nie może zlokalizować ani odczytać danych konfiguracji rozruchu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki, pomogło. Jakimś cudem włączyło się skanowanie dysku C i samo naprawiło. Pozdrawiam. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 Cudem to ono się nie włączyło, tam wszystko ma swoją kolejność. Ważne że działa i tak ma zostać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi