Skocz do zawartości

SereneScreen Marine Aquarium - wygaszacz ekranu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Przypomniałem sobie o fajnym wygaszaczu dla Windowsa.

Wiecie, że... Marine Aquarium nadal istnieje? 

Ostatnia aktualizacja:  v3.3 (13-10-2020)

Marine Aquarium 3 for Windows - Inside: SereneScreen Fan Forum [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W Komputer Świat Twój Niezbędnik dołączyli wersję shareware i tak pierwszy raz zetknąłem się z nim.

Nie sprawdzałem jeszcze, czy działa na Win11... kto jeszcze oprócz mnie zna / używał? :D

FILAGOL i Groszek1962 lubią to
Opublikowano
44 minuty temu, FILAGOL napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@Ryzenek

U góry jest komunikat z linkiem:

Napisane jest w nim:

Cytat

Marine Aquarium 3.3 Now Available (May 2014): Marine Aquarium 3.3 is available for download for Windows or Mac.

Co sugeruje, że to wersja z maja 2014, ale to błędna interpretacja.

To wersja z 13 października 2020 roku, o czym świadczy cyfrowa sygnatura we właściwościach pobranego pliku .exe:

OiyBejH.png

Dokładnie to wersja:

3.3.6381

[Dodano]

Działa na Win11 25h2!

CLCA6s6.png

hax5PNG.png

Posiadając kod na pełną wersję można ustawić sobie zegar i kalendarz:

ACwbK7U.jpeg

M99rz0w.jpeg

Poważnie muszę rozważyć dodanie tego reliktu przeszłości do katalogu Dodatki albo preinstalować nawet ^^

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Ryzenek napisał(a):

Dobra już pobrałem , dzięki za PW otrzymałem keyecode :ppna dodatek wszystko działa na win11 25H2

Dziękuję za potwierdzenie.

Działa, niestety nie na emulatorze VirtualBox - ale to nic:

S7Shg7Y.png

Marine Aquarium do działania wykorzystuje DirectX 9, starsze wersje używały DirectX 5 wg informacji od autora wygaszacza.

Komu się spodoba i będzie używał - powinien rozważyć napisanie do autora i wsparcie go darowizną - ucieszy się.

Sugeruję to zwłaszcza osobom, które zdecydowały się na zakup StartAllBack - takich twórców warto wspierać finansowo - zawsze jest wtedy nadzieja, że zrobią nowszą wersję programu jak poczują zapach pieniądzorów :)

Sam za jakiś czas napiszę do autora - tylko muszę się zastanowić, czy będę tego używał, bo sentyment na pewno jest.

FILAGOL lubi to
Opublikowano
5 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Bardzo proszę o dodanie tego wygaszacza do kolejnego  wydania Twego systemu 🙂

Kto jest za ? 🙂

Ja, no bo skoro "Kocurek", to musi lubieć rybki obserwować. Tylko może do stylu Mystic Jungle, a w Standard nie mieszać już - zwłaszcza, że na VirtualBox nie działa - skontaktuję się z autorem i kupię sobie licencję, żeby docenić jego pracę. W moim wydaniu zapewne tak jak w StartAllBack zablokowane zostałyby ustawienia - żeby móc przetestować bez presji, zarazem opcje konfiguracyjne dopiero po nabyciu licencji - za to zegar włączyłbym ^^

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Sam wygaszacz "ożywia" pulpit 

Ciekawostka:

ten wygaszacz działa nawet na Windows 98 SE

świetna sprawa

@FILAGOL

Coś mi przypomniałeś... istniał program, chyba nawet na Windows 98 SE, który pozwalał ustawić wygaszacz ekranu jako animowane tło pulpitu. Pewnie na nowsze Windowsy też takie coś istnieje.

Groszek1962 i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Sam osobiście używam między innymi ten wygaszacz jak i wile innych które dobrze działają nawet na win 25., coś w ten desń  Goldfish Aquarium,  Dream Aquarium  i jeszcze nie wiem, czy ktokolwiek pamięta  -Joy-  bardzo prosta animacja na ruchomą tapetę z myszką Mickey z świetnym kultowym podkładem muzycznym pamiętająca jeszcze bodajże Win 95, a działa do dziś. Ot ciekawostka, ile jeszcze jest aplikacji z tamtych lat które sobie świetnie radzą w Win 25. 🙂🙂🙂 

Kocurek i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Autor wygaszacza Marine Aquarium - Jim Sachs ma około 76 lat obecnie - więc rocznik 1949 i z treści jego wypowiedzi wynika, że dla niego przygoda z programowaniem jest już zakończona - da się znaleźć informacje, że zrzekł się prawa i zysków na rzecz ludzi z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Samo Profilific nie wydaje się zainteresowane aktualizowaniem programu - zbyt mała popularność wygaszaczy ekranu w obecnym czasach, aby nakład pracy im się zwrócił.

Pozostaje się cieszyć tym co jest :)

Groszek1962 i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Kocurek napisał w poniedziałek: "Działa, niestety nie na emulatorze VirtualBox - ale to nic"

Zainstalowałem dla testu specjalnie na virtualu. Okazało się że u mnie na virtual boxie - działa prawidłowo - animacja jest, muzyka nawet. Jeśli to kwestia karty lub sterownika graficznego to mam RTX 4080. Po instalacji systemu nie instalowałem żadnego sterownika. A może to kwestia tego że mam w wirtualu ustawione akceleracje 3D i SVGA.

003.jpg.edabe9c9776de5489e7bbe0212afffab.jpg

Kocurek lubi to
Opublikowano

@ERICs3 dziękuję - faktycznie po włączeniu funkcji akceleracji 3D:
88kmGEh.png

Wygaszacz działa poprawnie - chociaż próbę naprawy zastosuję, bo w innym miejscu dostałem zgłoszenie, że jest problem:

Problem zgłosił @Aamo8 - być może zainstalowanie innych sterowników rozwiązałoby problem - pomimo tego spróbuję jakąś łatkę zrobić na ten cień, ale jak to będzie działało dopiero trzeba się będzie przekonać - i czy dla odmiany nie psuje wygaszacza u osób, u których działa :)

Opublikowano

Oprócz naprawienia błędu z zostawianiem śladu przez rybki - myślę jeszcze o polskiej wersji - tak wygląda prototyp:

1cf9Gr9.png

Tylko okienka myślę przetłumaczyć - przyznaję się, że nie starcza mi na dzień dzisiejszy wiedzy, żeby jeszcze dni tygodnia przetłumaczyć na polski język bo to specyficzny format, ale nawet jakbym znalazł sposób to...

... my mamy dłuższe nazwy dni tygodnia np. PONIEDZIAŁEK (12 znaków) vs MONDAY (6 znaków).

Nawet jakbym przetłumaczył słowa, to czcionka musiałaby być węższa, albo kryształ przeprojektowany, aby to jakoś wyglądało :)

Nawet jakbym przetłumaczył taki dzień, to bez zwężenia / zmiany rozmiaru czcionki nie dałbym rady zmieścić tak długiej nazwy na krysztale.

Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 19:40, Kocurek napisał(a):

Nawet jakbym przetłumaczył taki dzień, to bez zwężenia / zmiany rozmiaru czcionki nie dałbym rady zmieścić tak długiej nazwy na krysztale.

Skrótami. Pon, Wt, Śr, a miesiące liczbami rzymskimi albo naszymi.

Kocurek lubi to
Opublikowano
1 godzinę temu, Aamo8 napisał(a):

Skrótami. Pon, Wt, Śr, a miesiące liczbami rzymskimi albo naszymi.

Będziemy myśleć - na razie menu ustawień tłumaczę - zdecydowałem, że nie będę tłumaczył 1:1, bo nie do końca w polskiej wersji idzie oddać koncept autora programu:

Oryginalna wersja:

4jpqKRw.png

Polska wersja:

csEL9aB.png

Opublikowano

Pojawiła się nadzieja na przyszłość - analizując kod programu udało mi się znaleźć miejsce, w którym przechowywana jest grafika zegara cyfrowego. Jednak bez wsparcia grafika na razie odpuszczę ten temat.

(Dodam tylko, że nie próbujcie edytować poniższego obrazka - na potrzeby forum zmieniłem kolory i rozdzielczość).

Trzeba by dwukrotnie przerysować nazwy dni tygodnia i miesięcy - osobno dla wersji z efektem grawerowania i osobno dla wersji kolorowej. Załączam negatyw, żeby pokazać, jak mniej więcej wygląda zawartość:

pvQifQT.png

Wychodzi, że nie byłoby tak dramatycznie - Poniedziałek jest tylko o 3 znaki dłuższy niż Wednesday.

Na razie małymi kroczkami proponuję - ode mnie na tę chwilę powinno się pojawić niedługo: spolszczenie interfejsu menu ustawień, naprawa błędu z cieniem rybek na kartach ATI i takie tam drobnostki ^^

Opublikowano

Ciekawe... wygaszacz był dołączany do zestawu Plus?

t1Zf5lm.png

Tę grafikę znam i okazuje się, że autor SereneScreen Marine Aquarium - Jim Sachs ją rysował :D:

Op01oiW.png

hMifjDP.png

Sachs był głównym artystą przełomowej gry komputerowej na Amigę , Defender of the Crown , wydanej po raz pierwszy w 1986 roku przez Cinemaware . Jest również autorem gry Saucer Attack na Commodore 64 , która była mocno piracka . Nazywał ją „grą na Commodore 64, którą każdy miał, ale nikt jej nie kupił”. Jest również autorem oprogramowania CompuTrainer 3D, wygaszacza ekranu SereneScreen Aquarium z symulacją akwarium morskiego oraz interfejsów użytkownika i animacji startowych dla Amiga CDTV i Amiga CD32 .