Skocz do zawartości

System Info Inspector (Alpha)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System Info Inspector (Alpha)

System Info Inspector to lekka i intuicyjna aplikacja, która gromadzi wszystkie kluczowe informacje o systemie w jednym miejscu. Dzięki niej możesz szybko sprawdzić szczegóły swojego sprzętu i konfiguracji systemu, bez konieczności przeszukiwania różnych narzędzi.

Funkcje programu:

System Summary – Podstawowe informacje o systemie: OS, nazwa komputera, producent i inne.

CPU Info – Szczegóły procesora: nazwa, liczba rdzeni i wątków, taktowanie.

RAM Info – Dane o pamięci RAM: moduł, pojemność w GB, taktowanie standardowe i XMP, numer seryjny, kod producenta.

Drive Info – Informacje o dyskach: model, pojemność, interfejs, numer seryjny, a wkrótce również oznaczenie dysku systemowego oraz ilość zajętego i wolnego miejsca.

GPU Info – Dane o karcie graficznej: chipset GPU, ilość VRAM, wersja sterownika.

Battery Info – Szczegóły zainstalowanej baterii i aktualny stan jej kondycji.

Network Info – Konfiguracja kart sieciowych.

Security – Status bezpieczeństwa systemu: zainstalowane aktualizacje, program antywirusowy i stan firewalla.

Motherboard – Informacje o płycie głównej: producent, model, wersja BIOS/UEFI oraz przydatny link do strony producenta.

System Info Inspector to idealne narzędzie do szybkiej identyfikacji podzespołów w komputerze. Wszystko w przejrzystym i czytelnym interfejsie, bez zbędnego kombinowania.

Proszę o zgłaszanie błędów i sugestii nowych funkcji

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 i Kocurek lubią to
Opublikowano
21 minutes ago, litsteve said:

Witam ! To program na Windows ? Czy też planujesz coś na inne platformy ?

Na ten moment jest to Windows (aplikacja pisana w Powershell (WPF)), nie wykluczam w przyszłości dodania obsługi Linuxa i MacOS'a takimi środowiskami również dysponuję. Na ten moment po prostu bardziej przydatny mi jest tego typu soft pod Windows więcej komputerów do mnie trafia :)

Opublikowano

3EAFgTb.png

Interfejs z pewnością nowoczesny i minimalistyczny - teraz jest czasowa moda na czarne - czym chcesz się wyróżnić swoją aplikacją  mając poważną konkurencję w postaci:

• AIDA
  • HWiNFO
  • SiSOFT Sandra

UYhmW6r.png

Co Cię natchnęło do napisania własnej aplikacji i akurat takiej?

Opublikowano

Szanowny ITFun  pozwól że poza moim wpisem o inne systemy , dołączę się do Kocurka - super że chcesz pomóc przy rozgryzaniu sprzętu dla mniej kumatych ludzeczków , prostota bez przesady jest mile widziana , proszę łaskawie zwróć uwagę na NEOFETCH-a który w Linux podaje najważniejsze parametry , prosty , minimalna grafika i gra gitara 

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 hours ago, Kocurek said:

Interfejs z pewnością nowoczesny i minimalistyczny - teraz jest czasowa moda na czarne - czym chcesz się wyróżnić swoją aplikacją  mając poważną konkurencję w postaci:

• AIDA
  • HWiNFO
  • SiSOFT Sandra

Co Cię natchnęło do napisania własnej aplikacji i akurat takiej?

Plany na przyszłość są poważne (ale jeszcze na to za wcześnie)

Na ten moment aplikacja powstała na potrzeby nietechnicznych znajomych Łatwiej osobie nietechnicznej wysłać moją aplikację niż tłumaczyć gdzie dokładnie ma kliknąć w AIDA64 (Nadmiar szczegółów)

Kocurek lubi to
Opublikowano

Aktualizacja aplikacji 17.09.2025:
- Naprawiono brak wyświetlania daty instalacji i ostatniego uruchomienia.
- Dodano zakładkę ustawienia (Zawiera informacje o wersji aplikacji, autorze, link do tematu)
- Zaktualizowano zakładkę Motherboard od teraz model płyty jest klikalny i przenosi na stronę producenta (Prośba o weryfikację na różnych płytach głównych)

- Zaktualizowano zakładkę Security o wyświetlanie obecności modułu TPM i jego wersji
- Zaktualizowano zakładkę Disk Info:
*  Wprowadzono spójny wygląd z innymi zakładkami

* Dodano ilość zajętego/wolnego miejsca oraz procentowe zapełnienie

* Dodano oznaczenie który dysk jest systemowym

Podmieniony exe w pierwszym poście

Kocurek i JanKo66 lubią to
Opublikowano
19 godzin temu, ITFun napisał(a):

- Zaktualizowano zakładkę Motherboard od teraz model płyty jest klikalny i przenosi na stronę producenta (Prośba o weryfikację na różnych płytach głównych)

Co konkretnie Cię interesuje? Co mamy weryfikować?

Dodałeś na zakładkę płyty głównej:
Manufacturer
Model
Serial Number
BIOS Version
BIOS Date

Może dodaj polski język?
I co z wersją na Linuxa? 

Opublikowano

Czekam z wer na Linux , choć można się pokusić o odpalenie tej pchełki na wine , jeżeli FC1 rusza pod tym emulatorem okienek to i może program testowy ruszy ? zobaczę u siebie , tylko jaką powłokę mu ustawić ? XP czy 10 lub 11 ? Proszę o podpowiedź.

Pozwól Waści Kocurek że zacytuję twój wpis 

"Co konkretnie Cię interesuje? Co mamy weryfikować?"

czyli mam rozumieć że program che coś od użytkownika pobrać ? hmm ? wspomniany Neofetch działa w trybie offline i nigdy nic nie każe mi weryfikować , wybacz szanowny twórco ITFun ale takie coś w dzisiejszych czasach zalatuje szpiegostwem ( ja jestem uczulony na abwerę ) , nie posądzam Cię o to ale jeżeli możesz zrób tak by tester takich uwag nie miał i sam w sobie sprawdzał sprzęt w trybie offline.

Jak tylko zrobię test na Linux pod wine , dam Państwu znać !

Kocurek lubi to
Opublikowano
1 hour ago, Kocurek said:

Co konkretnie Cię interesuje? Co mamy weryfikować?

Dodałeś na zakładkę płyty głównej:
Manufacturer
Model
Serial Number
BIOS Version
BIOS Date

Może dodaj polski język?
I co z wersją na Linuxa? 

Czy informacje są poprawne oraz czy Model płyty prawidłowo przenosi po kliknięciu na stronę producenta.
Język Polski jest w planach w jednej z kolejnych wersji co do wersji na inne platformy to na ten moment nie pojawi się ona zbyt szybko.

Opublikowano
5 minutes ago, Kocurek said:

Ojej, zmartwiłeś mnie, dlaczego?

Po pierwsze - Windowsa traktuje jako "Poletko doświadczalne" abym wiedział co dokładnie chcę zbudować, jeżeli będę miał wstępny projekt aplikacji to wtedy zacznę pracę nad Linuxem

Opublikowano
1 minutę temu, ITFun napisał(a):

Po pierwsze - Windowsa traktuje jako "Poletko doświadczalne" abym wiedział co dokładnie chcę zbudować, jeżeli będę miał wstępny projekt aplikacji to wtedy zacznę pracę nad Linuxem

A po drugie? :D

Opublikowano
W dniu 16.09.2025 o 21:19, ITFun napisał(a):

Na ten moment aplikacja powstała na potrzeby nietechnicznych znajomych Łatwiej osobie nietechnicznej wysłać moją aplikację niż tłumaczyć gdzie dokładnie ma kliknąć w AIDA64 (Nadmiar szczegółów)

Wolisz osobie nietechnicznej dać język angielski zamiast polskiego? 😄😄😄