Skocz do zawartości

Logitech F710 - działający sterownik dla Windows 11 i 10x64

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

f710-2.png

Po latach średniej zabawy w regularne, siłowe instalowanie sterownika od kontrolera Xbox 360, które było rozwiązaniem czasowym - do kilku następnych restartów systemu lub większej aktualizacji Windows - skończyła mi się cierpliwość. Skoro F710 działa na windowsowym sterowniku xusb22.sys odpowiadającym za działanie kontrolerów Xbox 360, ale nie ma jego identyfikatora w windowsowym pliku informacji instalatora xusb22.inf, to jedynym skutecznym na stałe rozwiązaniem jest nowy plik inf, zupełnie odrębny od tego systemowego.

Bazując na zawartości xusb22.inf napisałem nowy plik inf. Dodałem do niego identyfikator sprzętowy naszego Logitecha, nadając mu prawidłową nazwę - Logitech F710 Wireless Gamepad -  i usunąłem z niego wszystkie identyfikatory kontrolerów Xbox 360, aby nie dochodziło do konfliktów z nimi.  Utworzyłem z niego plik cat - wymagany dla sterowników instalowanych z zewnątrz - i podpisałem go certyfikatem o nazwie "Logitech Inc", co pozwala na dwie opcje instalacji.

Pobierz załącznik na dole i wypakuj go do dowolnego folderu. Następnie odinstaluj F710 w Menedżerze urządzeń i uruchom komputer ponownie.

Opcja 1 – dla mniej zaawansowanych, prosta i szybka:

1. Kliknij PPM na pliku certyfikatu „logif710.cer” i wybierz „Zainstaluj certyfikat”. 
  2. W kreatorze importu certyfikatów zaznacz opcję „Komputer lokalny”, a w następnym kroku „Umieść wszystkie certyfikaty w następującym magazynie”, kliknij „Przeglądaj” i wybierz magazyn o nazwie „Zaufane główne urzędy certyfikacji”. Jeśli wszystko poszło dobrze, zobaczysz na koniec komunikat „Import został pomyślnie zakończony”. 
  3. Kliknij PPM na Menu Start i wybierz „Menedżer urządzeń”. Znajdź na liście swój F710, kliknij na nim PPM i wybierz „Aktualizuj sterownik”. 
  4. Wybierz „Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników” i w następnym kroku kliknij „Przeglądaj” i wybierz folder, do którego rozpakowałeś sterownik z załącznika. 
  5. Po wszystkim otrzymasz komunikat o pomyślnym zainstalowaniu sterownika.

Opcja 2 – dla lubiących grzebać:

1. Wyłącz wymuszanie sprawdzania podpisów sterowników i w tym trybie zainstaluj sterownik z rozpakowanego załącznika.

Od teraz będzie działać stale i nie trzeba już będzie "bawić" się z ponowną instalacją sterownika Xbox 360, ani z przepinaniem odbiornika F710 do innego gniazda. W Menedżerze urządzeń znajduje się nadal w kategorii "Urządzenia peryferyjne Xbox360", jednak jego nazwa wyświetlana w końcu jest prawidłowa.

Zalecam pierwszą opcję instalacji, bo dzięki certyfikatowi Windows nie potraktuje go jako pasożyta przy większej aktualizacji i nie usunie go. Opcja ta będzie działać tak długo, jak długo Windows będzie wspierał kontrolery Xbox 360,  lub do roku 2040 - kiedy to skończy się ważność certyfikatu.

Miłego! 😀

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

logif710.png

Kocurek i Spirit lubią to
Opublikowano

Po aktualizacji Windows 11 do wersji 25H2 mój sterownik przestał działać. Bez zagłębiania się w szczegóły - znalazłem problem i utworzyłem nowy sterownik, który korzysta teraz z pliku xusb22.sys znajdującego się w Windows\system32\drivers. Wcześniej korzystał z pliku xusb22.sys skopiowanego do folderu ze sterownikiem, co okazało się nie być najlepszym rozwiązaniem, bo po aktualizacji 25H2 ten plik został zmieniony i pojawiła się jakaś niezgodność między nowym plikiem xusb22.sys w lokalizacji systemowej i plikiem skopiowanym przeze mnie z wersji 24H2 znajdującym się w folderze ze sterownikiem.

Zmieniłem załącznik w pierwszym poście. Obecny sterownik nie posiada własnego pliku xusb22.sys, tylko korzysta z tego zawartego w Windows niezależnie od wersji.

Przed instalacją należy odinstalować poprzedni sterownik z zaznaczoną opcją "Próba usunięcia sterownika dla tego urządzenia" i uruchomić komputer ponownie. 

Nowy sterownik podpisany jest innym certyfikatem, dlatego wybierając opcję instalacji z certyfikatem, należy zainstalować nowy z załącznika. Wcześniej można usunąć poprzedni certyfikat, ale nie jest to konieczne.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Zgadza się. Dokładnie taki sterował Titanem. 👍 

Podejrzewam jednak, że Logitech nie będzie chciał robić na tym reklamy, bo historia pojazdu, który nie wrócił, może się słabo sprzedawać. 🤣 

Niewykluczone też, że Titan zakończyłby misję powodzeniem, gdyby Stockton Rush posiadał wtedy mój sterownik. 😛

@Kocurek sprawdź w wolnym czasie mój sterownik. Na moich kompach działa, ale mam tylko jedną sztukę. Miło by było mieć feedback z informacją, że działa wszędzie. 😉

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, P1O napisał(a):

Niewykluczone też, że Titan zakończyłby misję powodzeniem, gdyby Stockton Rush posiadał wtedy mój sterownik. 😛

To jest ciekawy temat - moim zdaniem wątpliwe, bo wg raportu problemu nie stanowił sterownik, a mikropęknięcia w materiale kadłuba, niewidoczne na pierwszy rzut oka, natomiast wystarczające, aby po zanurzeniu na taką głębokość wystarczyło, żeby doszło do implozji.

2 godziny temu, P1O napisał(a):

sprawdź w wolnym czasie mój sterownik. Na moich kompach działa, ale mam tylko jedną sztukę. Miło by było mieć feedback z informacją, że działa wszędzie. 😉

Zobaczę - w sumie zaskoczony jestem, że sterownik wymaga takiej interwencji, bo wydawało mi się, że dołączone oprogramowanie Logitech jest kompatybilne z Win11 - mam o nim bardzo dobrą opinię, bo fajnie pada można było ustawić.

Obecnie nie będę ukrywał, że go zdradzam z Xbox Elite 2 Series, który jest dla mnie wygodniejszy - ale oprogramowanie Microsoft już nie dostarcza takich bajerów jak możliwość pisania wypasionych makr.

Może to dlatego, że Ty używasz trybu xbox360, a ja tego domyślnego?

Jak pewnie kojarzysz z przodu jest pstryczek trybu pracy pada.

Opublikowano
W dniu 17.09.2025 o 18:30, Kocurek napisał(a):

używasz trybu xbox360, a ja tego domyślnego

Używam trybu xinput, bo działają w nim analogowe spusty pod palcami wskazującymi (co jest istotne przy ścigałkach) oraz wibracje. W trybie dinput nie ma problemu ze sterownikiem, bo Windows wykrywa go jako Logitech Cordless RumblePad 2 i ma do niego sterownik. Jednak brak analogów do gazu i hamulca wyklucza u mnie ten tryb pracy.

zaskoczony jestem, że sterownik wymaga takiej interwencji

Informacje o problemach rozpoczynają się od daty premiery Windows 10, a najwięcej wpisów pochodzi z 2020 po aktualizacji 2004. Prawdopodobnie wtedy Microsoft przestał umieszczać identyfikator sprzętowy F710 w pliku xusb22.inf odpowiedzialnym za obsługę kontrolerów Xbox 360, z którymi F710 jest zgodny. Nie wiem, kto dokładnie zawinił. Z jednej strony Logitech mógł udostępnić sterownik dedykowany do nowych wersji Windows. Z drugiej strony Microsoft mógł nie usuwać go z listy padów zgodnych z Xbox 360. Jedni i drudzy zasługują na pstryka w ucho.

dołączone oprogramowanie Logitech

Jedynym dołączonym oprogramowaniem jest Connection Checker, który po uruchomieniu mówi nam, żeby wyjąć baterie, włożyć je z powrotem i postępować wg dalszych wskazówek... co i tak nic nie daje, kiedy pad nie jest rozpoznawany przez system.

mikropęknięcia w materiale kadłuba

Tam było więcej zaniedbań, niż w Czarnobylu. Użycie włókna, szlifowanie nierówności, mocowanie tytanowych kopuł, sposób przechowywania i transportowania Larsa wraz z Titanem... temat na książkę.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Dzięki Piosylant. Do momentu dzisiejszej aktualizacji do Win11 64b 24H2 działałem na chyba czymś podobnym znalezionym na githubie + modyfikacja rejestru:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\usbflags\046DC22F0305]
"osvc"=hex:01,90
"SkipContainerIdQuery"=hex:01,00

Ale kurde nie wiem czy Twój plik już poprawiony pod 25H2 nie działa na 24H2 czy mimo odinstalowania poprzedniego sterownika i zmiany w rejestrze coś zostaje gdzieś i  w efekcie jest jak dawniej czyli sterownik nie przeżywa restartu komputera.

W normalnym trybie dostaję błąd jak na zdjęciu kod 52.

Z wyłączonym wymuszaniem instaluje i wyświetla się pięknie ale tylko do restartu.

Certyfikat zainstalowany poprawnie. 

Więcej screenów i info w załączniku F710.docx.

Czy ja coś źle robię?

Opublikowano

Ale jak poszedłem jeszcze starszą bolesną drogą czyli instalacja "Odbiornika bezprzewodowego xbox360" to przetrwał reset jak również pełne wyłączenie i włączenie PC.  Zobaczymy jak długo pociągnie.

[przez reset cały czas miałem na myśli "Uruchom ponownie" czyli de facto miękki reset]

Mam w domu trzy takie pady. Jeden w PC z którego piszę i dwa w PC przy TV.  Ten jest na AM5, które sie długo włącza od zera więc go cały czas usypiam i wybudzam chyba że jest duża aktualizacja. Ten drugi przy TV jest na intelu więc włącza się bardzo szybko. I na obydwu udało się z tym githubowym sterownikiem osiągnąć stabilność czyli działa po każdym włączeniu/wybudzeniu.

I na tym przy TV po 24H2 jakoś zadziałało to z githuba a na tym na am5 już nie. Twoje też nie chce.

Że też sie człowiek tyle musi umordować wiecznie z tymi cholerstwami.

25H2 już świeci,  że jest dostępna to jak się zdobędę na odwagę to spróbuję jeszcze raz po aktualizacji.

A masz może tą pierwszą wersję sterownika pod 24H2? Spróbowałbym przed aktualizacją 25H2.