Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuję system pod tę bestię :)

* Procesor : Intel Core i5 10400f 2.9 GHz

* Płyta główna : Biostar Z590MHP

* Pamięć RAM : 2x KINGSTON Fury Beast 8GB 3200MHz

* Karta graficzna : Gigabyte RTX 2060 G1 6GB OC 

System będę używał do Gier i LIVE  m.in

Euro Truck Simulator 2

Farming Simulator 22/25

Programy

Adobe Premiere PRO 

Obecnie używam Oryginalny Windows 10 Home 22H2

Z góry dziękuję.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tu poszukaj może któryś z nich a zwłaszcza ghost spectre spodoba się.

Tylko czytaj co po usuwane a co nie!

Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 13:43, dna111 napisał(a):

Tu poszukaj może któryś z nich a zwłaszcza ghost spectre spodoba się.

Tylko czytaj co po usuwane a co nie!

Dużo daje taki system jesli chodzi o wydajność w grach typu counter strike 2, valorant itp ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.07.2025 o 09:40, kAisonik napisał(a):

Dużo daje taki system jesli chodzi o wydajność w grach typu counter strike 2, valorant itp ?

Przy własnych testach takie ulepy typu: ghost spectre, Tiny10/11, xlite wypadają no lepiej niż stock system, ale nie najlepiej. Do gier głównie 3 systemy mogę polecić:

VainOS (playbook): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ,  do pobrania na discordzie (tam jest link do pobrania i poradnik jak zainstalować)

XOS (ISO): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SapphireOS (ISO): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na codzień używam VainOS i nie mam problemów przy rzeczach co autor posta chce robić, według moich testów miałem według wydajności VainOS > XOS & SapphireOS.

Pobierz to co wolisz i przetestuj. 

Edytowane przez glokk40spaz
Zapomniałem usunąć słowa przed zmianą prawie całego zdania podczas pisania
Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 09:40, kAisonik napisał(a):

jak masz dobry komputer to nic nie daje 

wislak00 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, C9S napisał(a):

jak masz dobry komputer to nic nie daje 

To byś musiał mieć full zestaw na i9 14gen, vcolorach, z790 apexie, rtx 5090 wszystko ustawione w biosie, żeby to różnicy nie robiło. Przy każdym sprzęcie jest różnica, tylko przy tych lepszych mniejsza.

Opublikowano
13 godzin temu, glokk40spaz napisał(a):

To byś musiał mieć full zestaw na i9 14gen, vcolorach, z790 apexie, rtx 5090 wszystko ustawione w biosie, żeby to różnicy nie robiło. Przy każdym sprzęcie jest różnica, tylko przy tych lepszych mniejsza.

To czekam na jakieś porównanie oryginalnego i moda na tych samych podzespołach i chce zobaczyć tą różnicę :D

wislak00 lubi to
Opublikowano
7 minut temu, glokk40spaz napisał(a):

Na tym podzespołach nie mam porównań bo nikt normalny nie używa stock windowsa będąc w community xoc. Poniżej macie różnice w CS2 (14700kf, ddr4, rtx3070) jaką ktos wysłał na XOS (gorszy wynik) i VainOS (lepszy). Na obecnych wersjach tych systemów i gry może być inaczej bo wyniki maja juz z 6 miesięcy. Chociaż ja mam trochę części więc mogę porównać na dwóch pc, i5 3470 + (hd7870xt, R9 270 itd., coś wybiorę) i R5 5600 + rx570 jako taki "nowszy" pc. Możecie zaproponować jakieś mody windowsa, funkcje do testów itd. bo mogę porównać te systemy bo mam aż za dużo wolnego czasu. 

Może i uciągnie, ale po co ograniczać sobie wydajność, która jest łatwo dostępna? Szczególnie, że prawie niczego oprócz defendera, menu windowsa (startallback, openshell jest o wiele lepszy pod względem zużycia cykli CPU) i wsparcia touch screen nie tracisz. 

Bedąc w jakim XOC? 
Chodziło mi o porównanie stocka do moda to raz. Dwa rozumiem że bazowo to jest ta sama wersja systemu +  wszystkie takie same sterowniki bez żadnych kombinacji?
Tylko dlaczego w jednym teście masz mniej zmierzonych klatek z których jest wynik a  w drugim więcej? 

82481 vs 78368 czy jakoś tak?

Zresztą jak chcesz przeprowadzać testy to chętnie zobaczę z większej ilości tytułów. Sam CS nie ma żadnego sensu i jak wyżej pisałem wersja sterowniki etc muszą być te same bez żadnego kombinowania. 

Opublikowano
12 minut temu, glokk40spaz napisał(a):

Może i uciągnie, ale po co ograniczać sobie wydajność, która jest łatwo dostępna? Szczególnie, że prawie niczego oprócz defendera, menu windowsa (startallback, openshell jest o wiele lepszy pod względem zużycia cykli CPU) i wsparcia touch screen nie tracisz. 

a co ma mi niby ograniczać wydajność ostatnio sprawdzałem to nawet zmiana ramu z 2x 8gb 2400mhz cl12(oc na 2666mhz) na 2x16 3600MHz, CL18 nic kompletnie nie zmieniała w benchmarkach 

Opublikowano
8 minut temu, TheStraight napisał(a):

Bedąc w jakim XOC? 
Chodziło mi o porównanie stocka do moda to raz. Dwa rozumiem że bazowo to jest ta sama wersja systemu +  wszystkie takie same sterowniki bez żadnych kombinacji?
Tylko dlaczego w jednym teście masz mniej zmierzonych klatek z których jest wynik a  w drugim więcej? 

82481 vs 78368 czy jakoś tak?

Zresztą jak chcesz przeprowadzać testy to chętnie zobaczę z większej ilości tytułów. Sam CS nie ma żadnego sensu i jak wyżej pisałem wersja sterowniki etc muszą być te same bez żadnego kombinowania. 

Xoc - chodzi mi o ludzi, którzy wyciągają 100% z każdego sprzętu, te wszystkie Windowsy, o których ludzie tutaj nic nie słyszeli są używane w większości przez takich użytkowników.

Tak, to jest porównanie tych samych sterowników itd., jedyna różnica to, że XOS może mieć lekko starszą wersję windowsa bo jest to udostępniane jako ISO bez włączonych updatow, a VainOS jako playbook, który możesz uruchomić na najnowszej wersji systemu po aktualizacjach. 

Czemu jest różnica klatek? Pomnóż średnie FPS przez 114.4 czyli długość działania testu. Są to wszystkie klatki wygenerowane łącznie. 

5 minut temu, C9S napisał(a):

a co ma mi niby ograniczać wydajność ostatnio sprawdzałem to nawet zmiana ramu z 2x 8gb 2400mhz cl12(oc na 2666mhz) na 2x16 3600MHz, CL18 nic kompletnie nie zmieniała w benchmarkach 

Nie chce mi sie tego tłumaczyć, poczytaj se. Dla ryzenow nie ma takich artykułów, ale nadal robi to różnice w wydajności i responsywności systemu, sądząc po tym co testowałem na 4 różnych ryzenach. Nie wiem co trzeba zrobić, żeby nie mieć różnicy na lepszym ramie.

Opublikowano

hyper x savage ddr4 2xgb 2400MHz cl12 drugi  Dahua C600 RGB DDR4 2x16gb 3600MHz, CL18  

co ciekawe hyperx żeby działały musiały być w innych slotach niż zaleca producent a dahua tak jak w instrukcji płyty żeby pc ruszył 

Opublikowano

większość użytkowników ma odpalone w tle pełno blootware od ms i producentów podzespołów + jakieś śmieciowe programy wystarczy tych copów się pozbyć zostawić te co są użyteczne  resztę wyrzucić z autostartu/odinstalować na w miarę nowym pc 

Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 12:40, KebabowyPablo napisał(a):

Żadne mody wam nie dadzą wydajności w grach większej. To tylko responsywnosc systemu 

Też tak uważam, dlatego siedzę na stocku. Chyba, że ktoś ma złomka, to bez moda ani rusz, bo muli komp. Sromotnik robi świetną robotę, ale robiłem testy na moim kompie i nie widziałem różnicy w testach, więc po co ryzykować, że będą błędy. Tylko, że ja mam współczesny sprzęt i nawet na stocku chodzi ok. Moim zdaniem teraz najlepszym systemem jest W10 IoT Enterprise LTSC 2021. W11 chodzi wolniej i ma więcej błędów. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Też tak uważam, dlatego siedzę na stocku. Chyba, że ktoś ma złomka, to bez moda ani rusz, bo muli komp. Sromotnik robi świetną robotę, ale robiłem testy na moim kompie i nie widziałem różnicy w testach, więc po co ryzykować, że będą błędy. Tylko, że ja mam współczesny sprzęt i nawet na stocku chodzi ok. Moim zdaniem teraz najlepszym systemem jest W10 IoT Enterprise LTSC 2021. W11 chodzi wolniej i ma więcej błędów. 

ja nawet usług u siebie nie ruszałem na pc do gier tylko debloat zrobiłem windows mi mniej ramu używa od maca