Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, chciałem założyć temat o prywatności w systemie Windows. Nie wiem czy interesowaliście się tym tematem ale głównie mam wrażenie że pompują go linuxiarze. Otwórz ogólne ludzie narzekają na windows recall. Nie mam sprzętu który to obsługuje ale słyszałem że tą opcję można wyłączyc. Tak samo parcie na konto Microsoft też jest dla wielu problemem że bez kombinowania nie można zrobić zwykłego konta lokalnego. Generalne chciałbym poznać waszą wiedzę na temat tego co jest zbierane przez Microsoft. Czytałem licencję windowsa pytałem czataGPT o pewne kwestie. I mam wrażenie że gdy ktoś zakłada np konto na stronie Microsoft i wpisuje swoje dane osobowe które potem są wykorzystywane np przy płatnościach itd to już jest to gromadzenie danych. Tak samo windows update analizując system w trakcie aktualizacji sprawdza co masz już zainstalowane i ewentualne konflikty, ale już ludzie boją się o prywatność bo ktoś mi analizuje co mam w komputerze. Powiem szczerze że nie bardzo wiem jak zadać pytanie ale podzielcie się swoimi przemyśleniami swoim podejściem podeślijcie jakieś linki na dane zagadnienie itd niech to będzie otwarta dyskusja.

Opublikowano

Windows Recall jest jako opcjonalna funkcja. Konto Microsoft jest forsowane od dawna i nie jest to żadna tajemnica. 
Nigdy nie poznasz tego co dokładnie jest zbierane bo Windows nie ma otwartego kodu i tyle. Każda aplikacja gromadzi dane diagnostyczne (telemetrię) którą odpalasz i większość je wysyła i są one pomocne do tego żeby usprawnić działanie aplikacji i wyeliminować błędy.
Nikt ci w plikach nie będzie grzebał i taka jest prawda, nie wiem skąd się wziął ten mit ale jak widzę taki post to zawsze śmiać mi się chce.
Nie chcesz albo boisz się korzystać z zamkniętych systemów nad którymi nie masz kontroli to przejdź na OpenSource jak GNU/Linux i tyle. 
Microsoft to prywatna firma i używając ich produktów zgadasz się na to co masz w regulaminie i tyle. 

I nie kastraty czy inne mody nie wyeliminują ci danych telemetrycznych do zera a jak ktoś tak uważa to odpalcie Wiresharka chociażby na czymś takim i sprawdzcie z jakimi adresami komunikuję się interfejs sieciowy.
W takim wypadku musiecie się odpiać od internetu bo wasz dostawca też ma logi odwiedzanych witryn. (SZOK CO?)

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Są ludzie co mówią " skąd masz pewność że Microsoft pisząc w swojej licencji że zbiera dane dla potrzeby swoich usług nie odsprzedaje ich firmom trzecim" Microsoft zapytany o to powiedział że nie odsprzedaje danych swoich użytkowników na to znowu "a przecież może skłamać" no kurde to musisz udowodnić a nie mówić jak o yeti że niby istnieje ale nikt nie widział. 

Opublikowano
W dniu 27.04.2025 o 21:52, bobek00110 napisał(a):

co jest zbierane przez Microsoft.

Najprościej , pieniądze kasa i jeszcze raz kasa :)

chcesz poczytać sobie coś w tym stylu to proszę,ale te wyłączania  tych całych telemateri to psu na budę.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 27.04.2025 o 21:52, bobek00110 napisał(a):

Witajcie, chciałem założyć temat o prywatności w systemie Windows. Nie wiem czy interesowaliście się tym tematem ale głównie mam wrażenie że pompują go linuxiarze. Otwórz ogólne ludzie narzekają na windows recall. Nie mam sprzętu który to obsługuje ale słyszałem że tą opcję można wyłączyc. Tak samo parcie na konto Microsoft też jest dla wielu problemem że bez kombinowania nie można zrobić zwykłego konta lokalnego. Generalne chciałbym poznać waszą wiedzę na temat tego co jest zbierane przez Microsoft. Czytałem licencję windowsa pytałem czataGPT o pewne kwestie. I mam wrażenie że gdy ktoś zakłada np konto na stronie Microsoft i wpisuje swoje dane osobowe które potem są wykorzystywane np przy płatnościach itd to już jest to gromadzenie danych. Tak samo windows update analizując system w trakcie aktualizacji sprawdza co masz już zainstalowane i ewentualne konflikty, ale już ludzie boją się o prywatność bo ktoś mi analizuje co mam w komputerze. Powiem szczerze że nie bardzo wiem jak zadać pytanie ale podzielcie się swoimi przemyśleniami swoim podejściem podeślijcie jakieś linki na dane zagadnienie itd niech to będzie otwarta dyskusja.

Niestety, używanie windows = inwigilacja. Jednak możesz zainstalować Win 10 IoT Enterprise 2021 lub Win 11 IoT Enterprise 2024 i w ten sposób będzie mniej syfu i szpiegowania. Możesz użyć tego sposobu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] aby jeszcze bardziej ograniczyć telemetrie. Ale pamiętaj, nadal jakaś telemetria będzie i nic z tym więcej nie zrobisz. Chcesz nieco więcej prywatności? Tylko linux. Jednak w dzisiejszym świecie wszędzie nas śledzą. Przecież używasz smartfona? Pewnie tak. Zarówno android i ios również nas śledzi. Co gorsza telefony mają GPS, chyba nie muszę dodawać do czego, to może tym firmom służyć? :)