Skocz do zawartości

Postawienie drugiego systemu Windows 8.1 obok siudemki na dużym dysku 4 TB wymagana tablica GPT ale problem z brakiem dostępu do BIOSu zablokowane przez producenta brak aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym że jest to starszy laptop docelowo chciał bym zainstalować trzy dyski są dwa gniazda fabryczne i trzeci na adapterze w miejscu napędu potrzebuje dostęp do dużej ilości danych także,laptop Acer aspire 7750 1gb grafika ATI 17"  BIOS Stary w dodatku zablokowane opcje nie wspierany już sprzęt przez producenta nie wiadomo czy da się odblokować BIOS i go przestawić lub zaktualizować z innych źródeł pewnych wtedy było by po problemie ale niestety dyski to 4tb plus dwa po 2 TB z tym że 4tb musi być z tablicą GPT  inaczej w MBR obetnie mi do dwóch TB wyczytałem na angielskich stronach że jest możliwe butowanie z dysku z tablicą MBR drugiego systemu na innym dysku z tablicą GPT nawet jeśli nie obsługuje UEFI i jest tylko opcja BIOS który w dodatku przez producenta jest zablokowany pisał to programista tworzący oprogramowanie dla dysków czy ktoś jest mi wstanie dać wskazówki jak to zrobić dodam że Linuks zainstalował się na tablicy GPT MIMO ! !!  Informacji że mogą być problemy z uwagi starszego BIOSu po prostu zignorowałem komunikat jednak ta opcja była by dla mnie jeśli dysk nie był by szyfrowany pod Windows przez aplikacje 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dwa mniejsze dyski będą jeszcze wymienione na wspomniane 2x 2Tb na razie  czekam na przesyłkę a te na foto są obecnie testowe docelowo zostaje problematyczny 4Tb bo musi być w tablicy GPT

Opublikowano

Zainstaluj 2 systemy na 2 dyskach 2TB, a 4TB wykorzystuj jako magazyn lub zainstaluj 2 lub więcej systemów na 1 dysku, a 2 pozostałe wykorzystuj jako magazyn lub włóż jeszcze inny dowolny dysk na system, a ten 4TB jako zewnętrzny pod USB.

Opublikowano

Dzięki za propozycje ale nie wchodzi w grę usunięcie dysku 4tb są tylko trzy porty i w tym tylko jeden 3.0  natomiast  temat rozwiązałem dysk był w tablicy MBR i tak zainstalowałem system oczywiście obcięło 2Tb ale z pod systemu przekonwertowałem dysk na tablice GPT  potem tylko ustawienie nowej wcześniej nie widocznej partycji   zrobione programem do bezstratnej konwersji dysku  Eazeus partition master może komuś się przyda informacja że jest to możliwe do ogarnięcia, jedyny problem jak jakiś system się wysypie kiedyś,  robiłem kilka rożnych prób i ta zadziałała ale przenoszenie kopi systemu się wysypywało z błędami botowania    systemu

Temat rozwiązany zainstalować normalnie na tablicy MBR i później przekonwertować na GPT z pod systemu  programem eazeus partition master  bez utraty danych oraz utworzenie wcześniej niewidocznej partycji 
Pozdrawiam wszystkich