Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent to Dell Latitude 3540 z i3 1215u, 8GB ram DDR4 oraz dysk 256 SSD, grafika to integra. Wg właściciela od jakiegoś czasu laptop bardzo zwolnił, nie pomógł nawet powrót do ustawień fabrycznych. Co wgrać żeby laptop działał jak najsprawniej? Laptop jest w rodzinie która nie ogarnia komputerów nic a nic, wiec fajny byłby system stabilny który nie będzie im sprawiał problemów. Pozdrawiam.

Opublikowano

Może lepiej dziesiątkę? Na razie nie znam żadnych programów, które lepiej działałyby na jedenastce niż na dziesiątce (a znam dużo, które działają gorzej albo nie działają wcale...), a 10 jest jednak lżejsza.

Opublikowano

Zainstaluj standardowy win11. Potem powyłączaj pare rzeczy np. defendera i indeksowanie. Jak Ci nie będzie wykrywał dysku instalator to wejdz do UEFI i zmień tryb dysku na AHCI. U mnie domyślnie był jakis RST

Opublikowano
41 minut temu, C9S napisał(a):

z tego co wyczytałem tam powinien być  win 11 pro education 

Prawdopodobnie właśnie ten

11 godzin temu, bison616 napisał(a):

Zainstaluj standardowy win11. Potem powyłączaj pare rzeczy np. defendera i indeksowanie. Jak Ci nie będzie wykrywał dysku instalator to wejdz do UEFI i zmień tryb dysku na AHCI. U mnie domyślnie był jakis RST

Jak wyłączę defendera to przecież komputer nie będzie chroniony przed wirusami. Na pewno wyłączyć?

Opublikowano
25 minut temu, lukaszolej1 napisał(a):

Jak wyłączę defendera to przecież komputer nie będzie chroniony przed wirusami. Na pewno wyłączyć?

Zainstalujesz Antywirusa, który nie zamula systemu.

Opublikowano

nie ma to jak wyłączyć defendera i zainstalować takie gówno jak avast to już lepiej nic nie instalować nigdy nie widziałem żeby defender zamulał kompa 

Opublikowano

Ja używam eset smart security premium, tylko on jest płatny. No i mój komputer jest wydajny, więc nie odczuwam jakiegokolwiek obciążenia. Pamiętaj, że prawie każdy płatny antywirus umożliwia jego test 30 dni za darmo w ten sposób możesz potestować. Co do systemu, polecałbym jakiegoś moda. który na pewno doda wigoru temu laptopowi, jednak on wymaga nieco uwagi, więc nie wiem czy się sprawdzi, jak to tacy laicy.  No i dochodzi kwestia licencyjna. Mody przeważnie są w wersji home, pro. A ty tam masz jakiegoś pro education. Osobiście korzystam z tego moda: 

Opublikowano

Eset przynajmniej do czegoś się nadaję. Najlepiej postawić tam taki system na jaki jest licencja procek powinien dać rade. 

Zobacz jakie tam są kości ram i najwyżej dołóż drugą taką samą żeby był dual channel.

Kosiara lubi to
Opublikowano

Lekki antyvirus to Panda dome, w chmurze co prawda ale jest wystarczający jak dla mnie i nie obciąża kompa prawie wcale, tyle że net potrzebny no ale teraz praktycznie włączenie kompa i lapka i mamy net. Jest darmowy ale konto wystarczy założyć, może być mail z 10 minute mail.

Defender mi akurat może nie mulił ale blokował normalne pliki bez powodu i nie wiedziałem na początku dlaczego bo wyskakiwało na niebiesko że nie uruchomisz pliku bo coś tam, dla mnie to jest dziwne bo każdy normalny antyvirus jak coś wykryje to pyta się użytkownika co robić w danej sytuacji, a nie coś tam sobie skanować w tle i blokować po cichu. Dla mnie defender to zaraza.

Opublikowano
21 minut temu, darude123 napisał(a):

Lekki antyvirus to Panda dome, w chmurze co prawda ale jest wystarczający jak dla mnie i nie obciąża kompa prawie wcale, tyle że net potrzebny no ale teraz praktycznie włączenie kompa i lapka i mamy net. Jest darmowy ale konto wystarczy założyć, może być mail z 10 minute mail.

Defender mi akurat może nie mulił ale blokował normalne pliki bez powodu i nie wiedziałem na początku dlaczego bo wyskakiwało na niebiesko że nie uruchomisz pliku bo coś tam, dla mnie to jest dziwne bo każdy normalny antyvirus jak coś wykryje to pyta się użytkownika co robić w danej sytuacji, a nie coś tam sobie skanować w tle i blokować po cichu. Dla mnie defender to zaraza.

Defender robi co ma robić a to niebieskie to nie Defender tylko SmartScreen który potrzebuje zezwolenia na uruchamianie plików nieznanego pochodzenia co jest logiczne bo tak działa dobra ochrona.
Jak chcesz żeby ci nie przeszkadzał to wywal wszystko najlepiej.

Serio mając Defendera który ma cały czas nowe próbki i masę danych do analizowania chcesz wciskać komuś Pandę która z uwagi na mniejszy udział w rynku tylu próbek nie będzie miała to raz.

Opublikowano

Nic nikomu nie chcę wciskać, ale takie mam zdanie o defenderze i go nie zmienię stąd mowa o innym antyvirusie, nie mówię że Panda jest super, ale z różnych antyvirusów jest bardzo lekka i prawie nie obciąża systemu.

Co do reszty to i tak człowiek jest najsłabszym ogniwem bo jak się uprze to wszystko można przeklikać i antyvirus nie pomoże.

Każdy ma wybór.

Opublikowano
1 godzinę temu, TheStraight napisał(a):

Defender robi co ma robić a to niebieskie to nie Defender tylko SmartScreen który potrzebuje zezwolenia na uruchamianie plików nieznanego pochodzenia co jest logiczne bo tak działa dobra ochrona.
Jak chcesz żeby ci nie przeszkadzał to wywal wszystko najlepiej.

Serio mając Defendera który ma cały czas nowe próbki i masę danych do analizowania chcesz wciskać komuś Pandę która z uwagi na mniejszy udział w rynku tylu próbek nie będzie miała to raz.

ja nawet nigdy nie zaważyłem spowolnienia przez defendera na jakiś złomach 

Opublikowano

Podczas walki z moim starym laptopem naszły mnie pewne refleksje - a dysk? Co to znaczy, że komputer zwolnił? Przetestuj go CrystalDiskMarkiem/CrystalDiskInfo, ewentualnie HDtune (choć nie wiem, czy on nie jest tylko do HDDków). U mnie przyczyną takiego zwolnienia jest mnóstwo uszkodzonych sektorów (dysk HDD). Z tego co się orientuję, dyski SSD uszkodzonych sektorów mieć nie mogą, ale mogą mieć uszkodzone bloki. 

@lukaszolej1