tojapiotrekk Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 HP Compaq 6200 Pro MT PC Intel icore i5 2500 4x3,3 GB pamięć: 2 x 2GB DDR3 Samsung dual channel Komputer wykorzystywany tylko do interakcji z internetem. Który lite mod 11-ki pod taki sprzęcik? Bez modułu TPM oczywiście, wersja Home, może być mocno okrojona. Komputer w zasadzie tylko do netu, żadnych gier Aktualnie na Win10 oryginalnym śmiga bez zarzutu Cytuj
TheStraight Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Z takim ramem to sobie odpuść jakąkolwiek 11tkę. 10 i to max a jeśli chcesz tylko to do neta to załaduj jakiegokolwiek Linuxa z lżejszym środowiskiem jak XFCE i masz aktualny system do tego bez kombinowania. Chociażby : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Direct Link : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crypt i FILAGOL lubią to Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Nie interesuje mnie Linux. Spełniam wymagania sprzętowe pod 11-kę, jeśli RAMu będzie za mało, to sobie dołożę. Cytuj
TheStraight Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Teraz, tojapiotrekk napisał(a): Nie interesuje mnie Linux, w nazwie tematu i samym poście podałem moje indywidualne kryteria. Spełniam wymagania sprzętowe pod 11-kę, jeśli RAMu będzie za mało, to sobie dołożę. No właśnie ani trochę nie spełniasz wymagań systemowych pod Windowsa 11. Nie mówiąc o zabytkowym sprzęcie i do tego braku modułu TPM. Masz dział modyfikacje jeśli czegoś szukasz to tam znajdziesz. Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 A mógłbyś oświecić mnie, jakich wymagań nie spełnia ten komputer? Modułu TPM nie muszę posiadać, doskonale o tym obydwaj wiemy. Cytuj
TheStraight Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 25 minut temu, tojapiotrekk napisał(a): A mógłbyś oświecić mnie, jakich wymagań nie spełnia ten komputer? Modułu TPM nie muszę posiadać, doskonale o tym obydwaj wiemy. No właśnie najbardziej brak modułu TPM. To możesz coś ominąć instalką nie oznacza że spełniasz oficjalne wymagania. W wymaganiach masz wymóg posiadania TPM 2.0 a tego tutaj nie masz. Zresztą ten sprzęt to się nadaje max pod Windowsa 7 a nie pod 10 czy 11. Cytuj
C9S Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Godzinę temu, TheStraight napisał(a): No właśnie najbardziej brak modułu TPM. To możesz coś ominąć instalką nie oznacza że spełniasz oficjalne wymagania. W wymaganiach masz wymóg posiadania TPM 2.0 a tego tutaj nie masz. Zresztą ten sprzęt to się nadaje max pod Windowsa 7 a nie pod 10 czy 11. 11 będzie tak samo jak 10 chodzić tylko trzeba ją ze śmieci wyczyścić Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 9 godzin temu, TheStraight napisał(a): No właśnie najbardziej brak modułu TPM. To możesz coś ominąć instalką nie oznacza że spełniasz oficjalne wymagania. W wymaganiach masz wymóg posiadania TPM 2.0 a tego tutaj nie masz. Zresztą ten sprzęt to się nadaje max pod Windowsa 7 a nie pod 10 czy 11. Gościu, ty nie wiesz chyba za bardzo o czym piszesz. Wypisałeś sobie specyfikację komputerka w stopce, i wydaje ci się że tylko taki sprzęt ma godność 11-kę na swoim pokładzie gościć. Jakbyś mógł, to byś tę specyfikację jeszcze w ramkę tutaj oprawił sobie Przesiadłem się parę dni temu z 7-ki na oryginalną 10-kę i jestem niesamowicie zadowolony, płynność działania chyba nawet lepsza niż na 7-ce. Natomiast Win10 traci wsparcie w przyszłym roku, dlatego chciałbym 11-kę wrzucić od razu i mieć na kolejne lata spokój. Kolega wyżej wyraźnie napisał, iż 11-ka niewiele odstaje od poprzednika, a oficjalne wymagania Microsoftu mnie nie interesują. Ktoś przeniósł mi ten temat z działu Modyfikacje 11, więc jeśli jest możliwość to proszę o ponowne przywrócenie. Cytuj
stens Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 17 minut temu, tojapiotrekk napisał(a): a oficjalne wymagania Microsoftu mnie nie interesują. To pożegnaj się z 11-stką. Tutaj masz okrojoną, no i instaluj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 15 minut temu, stens napisał(a): To pożegnaj się z 11-stką. Tutaj masz okrojoną, no i instaluj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To w końcu mam się żegnać czy instalować? Ty chyba też nie bardzo wiesz, co piszesz Cytuj
stens Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 15 minut temu, tojapiotrekk napisał(a): Ty chyba też nie bardzo wiesz, co piszesz Ja wiem, masz instalować i się przekonać, że to porojona myśl. Cytuj
TheStraight Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Godzinę temu, tojapiotrekk napisał(a): Gościu, ty nie wiesz chyba za bardzo o czym piszesz. Wypisałeś sobie specyfikację komputerka w stopce, i wydaje ci się że tylko taki sprzęt ma godność 11-kę na swoim pokładzie gościć. Jakbyś mógł, to byś tę specyfikację jeszcze w ramkę tutaj oprawił sobie Przesiadłem się parę dni temu z 7-ki na oryginalną 10-kę i jestem niesamowicie zadowolony, płynność działania chyba nawet lepsza niż na 7-ce. Natomiast Win10 traci wsparcie w przyszłym roku, dlatego chciałbym 11-kę wrzucić od razu i mieć na kolejne lata spokój. Kolega wyżej wyraźnie napisał, iż 11-ka niewiele odstaje od poprzednika, a oficjalne wymagania Microsoftu mnie nie interesują. Ktoś przeniósł mi ten temat z działu Modyfikacje 11, więc jeśli jest możliwość to proszę o ponowne przywrócenie. A co ma moja specyfikacja do tematu. Wpisałem sobie specyfikację jak tone użytkowników tutaj bo jest to forum komputerowe niejako więc każdy opisuje co posiada. Ja tam nie uważam mojego komputera za coś super mocnego a na 100% nie coś czym mam się chwalić. Komputer jak komputer. Wracając do rzeczy to skoro nie obchodzą cię oficjalne wymagania Microsoftu to nie wiem do końca do czego nawiązujesz od samego początku mówiąc o "Spełnianiu wymagań" skoro nie masz na myśli oficjalnych to czyje wymagania spełnia taki sprzęt?. I skoro nie interesuje cię zdanie innych to zasadniczo po co klepiesz taki temat na forum publicznym z pytaniem? Cytuj
brygada69 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dołóż pamięci ram i jakiś najtańszy SSD a Win 10 czy 11 pójdzie bez problemu. W dzisiejszych czasach 4GB i brak SSD to porażka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 58 minut temu, TheStraight napisał(a): Wracając do rzeczy to skoro nie obchodzą cię oficjalne wymagania Microsoftu to nie wiem do końca do czego nawiązujesz od samego początku mówiąc o "Spełnianiu wymagań" Nawiązuję do wymagań technicznych, hardware'owych, a nie jakichś widzimisiów producenckich, co to blokady śmieszne software'owe pozakładali sobie. Cytuj
Dionisos Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Jeśli Twój komputer jest głównie używany do przeglądania Internetu, to z pewnością chcesz systemu, który będzie na nim działał płynnie, nie obciążając go zbytnio. Mając na uwadze specyfikację twojego sprzętu oraz fakt, że aktualnie korzystasz z oryginalnej wersji systemu Windows 10, możesz rozważyć przejście na lżejszy system operacyjny, który może lepiej wykorzystać zasoby twojego komputera. W przypadku, gdy preferujesz stabilność i znajomość interfejsu Windows, warto rozważyć instalację jednej z lżejszych wersji systemu Windows 11. Optymalnym wyborem dla twojego sprzętu może być Windows 11 Lite Mod. Jednak pamiętaj, żeby wybrać wersję Home i upewnić się, że nie zawiera ona modułu TPM, ponieważ twój komputer go nie obsługuje. Ta wersja systemu będzie działać płynnie na twoim sprzęcie, pozwalając ci komfortowo przeglądać Internet, korzystać z poczty elektronicznej czy też innych podstawowych zadań online. Biorąc pod uwagę, że nie grasz na tym komputerze, istotne jest wyeliminowanie zbędnych funkcji, które mogą obciążać zasoby systemu. W skrócie: wartościowym krokiem byłoby przejście na lżejszą wersję Windows 11, taką jak Windows 11 Lite Mod, dostosowaną do Twoich potrzeb, aby maksymalnie wykorzystać potencjał twojego sprzętu podczas codziennego użytkowania. Cytuj
TheStraight Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, tojapiotrekk napisał(a): Nawiązuję do wymagań technicznych, hardware'owych, a nie jakichś widzimisiów producenckich, co to blokady śmieszne software'owe pozakładali sobie. A nie wpadłeś na to że te wymagania nie są robione tylko dla samej blokady a po to żeby nie odpalać nowych systemów na starociach i narzekać później że ci nie działa i zacina? Cytuj
wowo89 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Procesor: 1 GHz lub szybszy, co najmniej z 2 rdzeniami, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub procesor zgodny ze standardem System on a Chip (SoC). Pamięć: 4 GB RAM. Miejsce na dysku: 64 GB lub więcej. Oprogramowanie układowe: UEFI z obsługą bezpiecznego rozruchu. Zobacz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], aby uzyskać informacje dotyczące dostosowania komputera do tego wymogu. Lista wszystkich minimalnych wymagań systemowych dla systemu Windows 11 Moduł TPM: Mikroukład [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w wersji 2.0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], aby uzyskać instrukcje dotyczące dostosowania komputera do tego wymogu. Karta graficzna: Zgodna z biblioteką DirectX 12 lub nowszą ze sterownikiem WDDM 2.0. Rozdzielczość wyświetlacza: Wyświetlacz High Definition (720p) o przekątnej większej niż 9 cali, 8 bitów na kanał koloru. Połączenie z Internetem: Konto Microsoft i połączenie z internetem są wymagane do instalacji systemu Windows 11 Home i Windows 11 Pro do użytku osobistego. Myślę że to wszystko wyjaśnia, jeśli chociaż jednego warunku nie spełnia komputer, to znaczy że nie spełnia wymagań Win11. Proste i logiczne, aczkolwiek na i5 2500 już testowałem, ale z pominięciem TPM i minimum do sensownego działania to 2x4GB RAMu Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, TheStraight napisał(a): A nie wpadłeś na to że te wymagania nie są robione tylko dla samej blokady a po to żeby nie odpalać nowych systemów na starociach i narzekać później że ci nie działa i zacina? Od pierwszego postu wyraźnie pytam o moda 11-ki, który "pójdzie" na moim sprzęcie, a ty próbujesz wmówić mi, że się nie nadaje. To już jest moja bolączka, czy będzie działał stabilnie. Ty twierdzisz, że MS dba tym ruchem o użytkownika, a ja uważam to za kolejny skok na kasę. W przyszłym roku kończy się wsparcie dla 10-ki, więc gonię króliczka jak tylko mogę, a ty dalej spełniaj oczekiwania Gates'a i reszty świata Cytuj
wowo89 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tu masz listę procesorów Intela, które spełniają wymagania Win11, i5 2500 oficjalnie tam nie ma ja nie mówię że się nie nadaje oficjalną Win11 zainstaluj z pominięciem TPM i luzik do tego zastosuj to: i będzie śmigać tak BTW> ja dopiero pierwszy raz w temacie się udzieliłem napisałem o oficjalnych wymaganiach, a oficjalnie Twój PC nie spełnia ich aczkolwiek 11 będzie śmigać NP Cytuj
tojapiotrekk Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 26 minut temu, wowo89 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tu masz listę procesorów Intela, które spełniają wymagania Win11, i5 2500 oficjalnie tam nie ma Rosja oficjalnie też prowadzi specjalną operację wojskową na Ukrainie. Morawiecki z Dudu też sprawowali oficjalnie władzę w Polsce. Księża oficjalnie też żyją w celibacie. Ty oficjalnie też podatki płacisz wszystkie i oficjalnie z tylko legalnego oprogramowania korzystasz. Ja wiem, wszystko musi być oficjalnie, i z kolegą z kotkiem w avatarze obydwaj jesteście oficjalni. Ja chce moda Win11, a wy o oficjalnych wymaganiach Windows. Cytuj
wowo89 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 2 hours ago, TheStraight said: A nie wpadłeś na to że te wymagania nie są robione tylko dla samej blokady a po to żeby nie odpalać nowych systemów na starociach i narzekać później że ci nie działa i zacina? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Win11 działa nawet na czymś takim, więc nie mówmy o zacinaniu wystarczy dobrze system skonfigurować i być świadomym użytkownikiem Cytuj
C9S Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zrób pendrive rufusem i zaznacz te opcje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] potem pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i powywalaj zbędne aplikacje uwp/appx 2. niektórzy tu na forum używają ghost spectre ja tego nie polecam bo to chiński mod ale możesz sprawdzić na swoją odpowiedzialność ja wole czysty system i czyszczenie go dism ++ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3.lub na już działającym systemie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wybierz opcje która ci najbardziej pasuje ja preferuje iso ze strony microsoft i wyczyszczenie go dism ++ Cytuj
TheStraight Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2024 2 godziny temu, tojapiotrekk napisał(a): Od pierwszego postu wyraźnie pytam o moda 11-ki, który "pójdzie" na moim sprzęcie, a ty próbujesz wmówić mi, że się nie nadaje. To już jest moja bolączka, czy będzie działał stabilnie. Ty twierdzisz, że MS dba tym ruchem o użytkownika, a ja uważam to za kolejny skok na kasę. W przyszłym roku kończy się wsparcie dla 10-ki, więc gonię króliczka jak tylko mogę, a ty dalej spełniaj oczekiwania Gates'a i reszty świata Pytasz o moda przy czym cały czas od pierwszego postu mówisz o tym że spełniasz wymagania po czym okazuje się że wcale ich nie spełniasz co przeradza się w narrację pasywno-agresywną "ŻE TY CHCESZ MODA I CIEBIE WYMAGANIA NIE INTERESUJE". W takim wypadku powiedz mi po co ta gadka o wymaganiach od samego początku, co do modów napisałem ci w drugiej odpowiedzi że masz na forum dział "MODYFIKACJE" i tam znajdziesz cokolwiek chcesz. Takich pytań jak twoje na tym forum jest średnio 5 tygodniowo i dokładnie o tym samym. I tak wiem co mówię korzystałem z różnych sprzętów jak chodzi o Windowsa 11 i wszystko poniżej 7gen obecnie nie ma sensu nie mając oficjalnie wsparcia do tego jak chcesz żeby to dobrze działało to przyda się chociażby jakiś dysk M.2 NVME. Naprawdę trzeba to tłumaczyć ludziom.... @wowo89 Jak się uprzesz to i łyzką wody zrobisz sobie krzywdę. Jasne możesz sobie wyciąć pół systemu tylko jak napisałem wyżej nie ogarniam logiki autora posta po prostu. wowo89 lubi to Cytuj
userek123 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Jeśli mimo wszystko chcesz się pomęczyć to sprawdź to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
FILAGOL Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 Jesteście wytrwali co do @tojapiotrekk Podziwiam i Gratuluję cierpliwości skoro jest tyle propozycji od forumowiczów dla kolegi @tojapiotrekk to ja proponuje ZorinOS: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wygląda niemal jak Windows 11 nie ma wymagań Windows 11 i działa zdecydowanie lepiej niż Windows 11 przy okazji mam pytanie czy zaproponowany tutaj przez @stens Windows Tiny 11 da się spolszczyć ? Pozdrawiam Cytuj
Matmide Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 W dniu 21.04.2024 o 18:51, tojapiotrekk napisał(a): HP Compaq 6200 Pro MT PC Intel icore i5 2500 4x3,3 GB pamięć: 2 x 2GB DDR3 Samsung dual channel Komputer wykorzystywany tylko do interakcji z internetem. Który lite mod 11-ki pod taki sprzęcik? Bez modułu TPM oczywiście, wersja Home, może być mocno okrojona. Komputer w zasadzie tylko do netu, żadnych gier Aktualnie na Win10 oryginalnym śmiga bez zarzutu Intel Core i5-2500K 4x3,3GHz 4GB RAM to mało na najnowszą wersję Windows 11, RAM jest tani i prosty w ulepszeniu Możesz spróbować po prostu zwykły Windows 11 24H2, nagrywasz to Rufusem na pendrive, zaznaczasz interesujące opcję a po zainstalowaniu systemu implentujesz AtlasOS, później odpalasz ThisIsWIn11, następne usuwasz zbędne funkcje opcjonalne i wyłączasz zbędne funkcje systemowe itd, ogólnie zabawa dla prawdziwych pasjonatów lub masochistów Cytuj
stens Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 1 godzinę temu, FILAGOL napisał(a): Windows Tiny 11 da się spolszczyć ? A dało się spolszczyć. A co Was pchnęło na "wykopaliska" kwiecień 2024. LAGUNA i FILAGOL lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 Hej @stens pomyślałem o zainstalowaniu Atlas OS, zacząłem szukać info i przekierowało mnie na stronę naszego ukochanego winclub.pl zacząłem czytać ten wątek i przypomniało mi się, że jest Lekki mod Tiny 11 (Dziwne, że M$ jeszcze nie dobrało się twórcy tego moda do...) zainteresował mnie Tiny 11 bardziej niż Atlas OS stąd moje pytanie, co do opcji spolszczenia Tiny 11 nie było sensu zakładania nowego tematu więc dopisałem się do tematu o podobnej temtyce, aby nie zaśmiecać forum Zobaczyłem co Napisałeś @stens i dlatego zadałem pytanie Dziękuję za szybką odpowiedź Pozdrawiam LAGUNA, stens i JanKo66 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 @FILAGOL a może jeszcze coś z takich wykopek [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi