Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

HP Compaq 6200 Pro MT PC
Intel icore i5 2500 4x3,3 GB
pamięć: 2 x 2GB DDR3  Samsung dual channel

Komputer wykorzystywany tylko do interakcji z internetem. 

W związku z przymusową przesiadką z Windowsa 7 mam parę pytań/wątpliwości odnośnie upgrade'u:

1. Podobno jest możliwość zainstalowania już Win11 na starszym sprzęcie, nie spełniającym oficjalnych wymagań Microsoftu. 

Którą modyfikację moglibyście mi polecić? Stawiałbym raczej na tą najbardziej okrojoną, szczególnie z modułów analizujących/śledzących/szpiegujących.

2. Czy zmiana na Win11 nie przyniesie przypadkiem więcej problemów niż korzyści?

Mam na myśli tutaj kompatybilność wszelkiego oprogramowania zarówno starszych wersji jak i tych najnowszych oraz o samą wydajność, kompatybilność względem Win10. 

3. Modyfikowana 10-ka od Sromotnika umożliwiła mi reaktywację starszego laptopa mojej dziewczyny, czy okrojona 11-ka mogłaby w tym przypadku poprawić jeszcze coś w kwestii wydajności? 

4. Czy modyfikacje Windows są w ogóle bezpieczne, nie czyhają w nich jakieś luki, furtki ? 

5. Korzystałem parę lat temu z popularnego i skutecznego skanera systemu podczas rozruchu, tylko nie jestem w stanie przypomnieć sobie teraz jego nazwy.

Wydaje mi się, że miał coś związanego z lisem w nazwie lub logo.

Chodzi oczywiście o skaner złośliwego oprogramowania. Pamiętam że niczym innym nie byłem sobie w stanie poradzić, dopiero tamten pomógł mi. 

Za częściowe/wybiórcze odpowiedzi również bardzo z góry dziękuję 👍

Opublikowano

zmień chociaż jedną kość ramu na 4 gb a najlepiej dwie tak żeby było 6gb, 8gb możesz instalować z iso ze strony microsoft tylko musisz zaznaczyć opcje w rufusie albo wrzucić obraz przez ventoy możesz też użyć instalatora z win 10 

Opublikowano

A z Windowsa11 którą modyfikację pod względem wydajności moglibyście polecić?

Korzystam z komputera tylko do przeglądania netu, także system może być okrojony z wszelkich dodatkowych funkcji, nie potrzebuję wodotrysków. 

I czy te modyfikacje bezpieczne są? 🙂

Opublikowano
W dniu 4.04.2024 o 12:43, tojapiotrekk napisał(a):

Korzystałem parę lat temu z popularnego i skutecznego skanera systemu podczas rozruchu, tylko nie jestem w stanie przypomnieć sobie teraz jego nazwy.

Wydaje mi się, że miał coś związanego z lisem w nazwie lub logo.

Chodzi oczywiście o skaner złośliwego oprogramowania

Przypadkiem nie chodzi o to?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 4.04.2024 o 12:43, tojapiotrekk napisał(a):

Chodzi oczywiście o skaner złośliwego oprogramowania. Pamiętam że niczym innym nie byłem sobie w stanie poradzić, dopiero tamten pomógł mi. 

Może nie z lisem ale kiedyś popularnym narzędziem było HijackThis

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Tylko z tym Hijakiem :) ostrożnie.

Uwaga:
Program nie jest już rozwijany przez producenta. Jeżeli korzystacie z najnowszych systemów operacyjnych, to zalecamy instalację programu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

redbull89 lubi to