Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadł mi w ręce leciwy Lenovo g450.
W jego oryginalnej konfiguracji ma RAM DDR3 2GB o taktowaniu 1066MHz
W instrukcji jest zapis;
Memory DDR3, 800/1066MHz support, 2x SODIMM, up to 8 GB Max
Czy zmieniając na kość DDR3 4GB 1600MHz mam szansę że to się uruchomi?

Czy Wndows 10 na procesorze Pentium Dual Core T4500 2.30 GHz ma szanse zadziałać?

Opublikowano
44 minuty temu, PiotrN72 napisał(a):

Czy zmieniając na kość DDR3 4GB 1600MHz mam szansę że to się uruchomi?

Szansa jest że odpali ale zaniży taktowanie, co do systemu nie pchałbym na to win 10 

Opublikowano
W dniu 2.12.2023 o 20:06, VACek napisał(a):

Szansa jest że odpali ale zaniży taktowanie, co do systemu nie pchałbym na to win 10 

Może są jakieś odchudzone modyfikacje windows 10?

Opublikowano

Po zwiększeniu RAM do 8GB oraz zainstalowaniu Windows 10 Home 64 bit bardzo pozytywne wrażenia.

System na tak leciwym sprzęcie chodzi całkiem szybko.

Zmieniłem tylko na inne (tzw. lżejsze) programy do przeglądania fotek i odtwarzania filmów.

Opublikowano
W dniu 3.04.2024 o 23:04, wiktorynek napisał(a):

Możesz zmienić jeszcze procesor (tylko najpierw podaj model chipsetu - odczytasz z programu CPU-z z zakładki Mainboard) oraz przede wszystkim dysk na SSD - wtedy Twój stary laptop oszaleje. 😆

Dysk SSD już jest (250GB Samsung EVO)

W dniu 4.04.2024 o 01:05, C9S napisał(a):

zainstaluj sobie win 10 ltsc albo powyłączaj usługi i odinstaluj apki będzie jeszcze lepiej chodzić 

Widows 10 Home 64 bit  - zainstalowany

Opublikowano

SSD + 8GB DDR3 1066MHz + procesor... - uzależnione od chipsetu. Pentium T4500, to słaby procesor, ale jeśli masz chipset GM45 lub PM45, to możliwości są duże i można zyskać nawet do 50% więcej wydajności.

Natomiast jeśli masz chipset GL40, to na wydajności zyskasz bardzo mało i bardzo ubogie możliwości wymiany procesora występują, ale C2D obsługują wirtualizację, czego nie mają Pentium.