Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 2 laptopy z systemem Windows 10 które chciałbym przyśpieszyć.

Jeden to Dell Latitude 7350 z Intel M5Y10c, 4 GB RAM i 120 GB SSD SATA III, a drugi to Lenovo Ideapad C340-14IML z Pentium Gold 6405U, 4 GB RAM i dysk SSD 240 GB na chyba M.2.

Jaki możecie polecić system na te 2 laptopy?

Iść w strone Linux'a czy zostać na jakiejś modyfikacji, tylko jakiej?

Opublikowano

z 4 GB ram to słabo na dzisiejsze czasy. Polecam lekkiego linuxa, jeżeli nie potrzebujesz nic z windowsa. 

Jakiś zmodyfikowany windows 10. Jak masz możliwość to ulepsz go do 8 gb ram 

Opublikowano

Niestety oba sprzęty mają lutowane pamięci z płytą główną więc wymiana jest nierealna.

Testowałem kiedyś Windows 10 mini lub lite w wersji 16XX robiony pod Tablety Asus'a ale stara już wersja i nowszej 20 lub 22H2 nie widziałem.

Chyba że znacie jakąś wersje lekką i aktualną?

Opublikowano

Daj sobie spokój z win10, na dzisiaj to nie będzie działać normalnie na takim sprzęcie, nawet jak zwiększysz ram to z tym procesorem nic to za bardzo nie da.

Jedyne sensowne rozwiązanie to 7/8.1, ale czy będą do wszystkiego sterowniki to nie wiem, może być różnie.

Ewentualnie jakiś lekki linux, coś z xfce, jeśli to ma być tylko do przeglądania netu to wystarczy.

Opublikowano

Tą wersje już testowałem, ale nowszej wersji niestety nie ma, Win 10 1703 Extreme PC/Tablet.

Ktoś już testował te modyfikacje?

Windows 10 x86/x64 1607 LITE + TABLET DOTYK TOUCH by falkorikstv&bat

FalkorOS 10 Definitive Edition 22H2 19045.1865 x86/x64

RETRO 10.1 czyli godny następca windows 8.1. Mod win10 x64

Windows 10 TinyOS Lite 22H2 2022

Nexus Xtreme LiteOS 10 21H1 Windows 10 SuperLite (19043.906) x64 - 2021